Gremo v hribe
Menu
lasko gvh 2023 www uvodna 1170x544 mini v8

Planica #gremovhribe2023

26 avgust • Dogodki

Zaključili smo štirinajsto sezono.

Štirinajsto sezono gibanja Laško Gremo v hribe smo na zadnjo avgustovsko soboto uspešno zaključili z veliko zabavo v Planici. V tamkajšnjem Nordijskem centru smo pod taktirko ekip Aktuala in Veseljaka rajali z narodnozabavnim ansamblom Veseli svatje, poprokerji Flirrt in vedno odlično razpoloženimi Čuki, ki so se podpisali pod nepozaben slovenski hribovski žur! Poklepetali smo s športniki iz Zlatorogove družine ter pred velikim zaslonom navijali za slovenske košarkarje, ki so svetovno prvenstvo na Japonskem začeli z zmago. Na le-to z najboljšim pivom nismo nazdravili pod praznim odrom. Piko na i uspešnemu dnevu in sezoni je postavil – presenečenje dneva – legendarni Vili Resnik.

Iz Mojstrane v Planico

Zlatorogovo kraljestvo v Nordijskem centru Planica je finale pomladno-poletne Laško Gremo v hribe serije - ta združuje vse več pohodnikov, ki dobesedno živijo slogana »najboljša telovadnica je hrib« & »v hribe na zabavo« - gostilo že tretje leto zapored. Odlično smo se imeli prvič in drugič, zato nam po pregovoru »v tretje gre rado« pred novim praznikom pod Poncami seveda ni bilo potrebno poseči. »To je ta hip najbolj aktualna zabava pod Alpami, veselo bo!« je (pravilno) napovedal Veseljakov poštar Lojz.

Na cilj dneva so se pohodniki odpravljali iz štirih glavnih izhodišč ob trasi Mojstrana - Planica in dodatnega, naše hostese so se tokrat »zasidrale« še ob Domu v Tamarju. Že navsezgodaj zjutraj smo ob Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani prijetno poklepetali z Bredo, Nino in Lano, ki so se – tako njihova »kapetanka« Breda iz Tržiča – navijaško razpoložene odpravile pod Ponce. »V Planico na košarko se morda sliši nenavadno, ampak danes tako pač je. Energije imamo dovolj, tako za pohod kot #gremovhribe koncerte ter navijaške skoke za #mojtim,« je bila odločna Breda (skrajno desno na spodnji fotografiji). Z Nino in Lano so v tednu pred našo zaključno zabavo opravile s tridnevnim pohodom od Ljubljane do Kopra (prav ste prebrali!), tako da so ta hip v odlični formi. »Se vidimo čez dobre štiri ure,« so nam pomahale. Srečno pot!

Petrov prvi telemark

Na poti do Planice smo švigali mimo številnih znanih »gremovhribe« obrazov. Tekom sezone smo se srečevali ob Ruški koči na Pohorju, pa na Lisci, Nanosu, Šmohorju in nazadnje ob Valvasorjevem domu pod Stolom. Na Pastaj´ v Gozd Martuljku nam je pomahal zgovorni gostitelj Sašo, v Ratečah smo ujeli udeleženca olimpijskih iger v Londonu in Tokiu, taekwondoista Ivana Trajkovića. Borec iz Slovenske Bistrice, ki ima v svojih vitrinah več kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev, jo je v Zlatorogovo kraljestvo mahal v družbi legendarne mariborske nogometne »devetice«, Marcosa Tavaresa. »Štajerci se hitro najdemo, tudi na Gorenjskem« se je nasmehnil popularni Ivek. Nedaleč stran nas je v Planico, kjer je bil že dan pred dogodkom, usmerjal še en štajerski športni as, deskarska legenda Rok Marguč. Z omenjeno trojko so se na terasi Nordijskega centra Planica pozdravili še rokometaši RK Celje Pivovarne Laško in košarkarji KK Zlatorog Laško. V Planici smo seveda vedno v iskanju popolnega telemarka. Kdo ga je izvedel tokrat? Peter. Pa ne Peter Prevc, pač pa Peter Udefie. Nigerijski center bo v naslednji sezoni branil barve KK Zlatorog Laško. V Treh Lilijah bo »Pero« - tako ga kličejo soigralci in trener - skakal zelo visoko, v Planici pa smo bili priča morda celo prvemu nigerijskemu telemarku, ki smo ga seveda ujeli v foto objektiv. Perfect style, Peter!

Rdečo mašno ´maš v laseh …

…in na ustn´cah nasmeh. Le-ta se je športnim navdušencem na usta prikradel že pred nastopom legendarnih Čukov. Na glavnem odru so se namreč zbrali športniki iz Zlatorogove družine. Zgoraj omenjeni Štajerci in »domačini« - smučarski skakalci in skakalke, torej. Pravijo, da je Planica njihov drugi dom. Težko bi določili »kapetana« deseterice prisotnih nordijskih junakov in junakinj zime, ki jih je pod Ponce spremil Jernej Damjan. Je to izkušeni Peter Prevc, ki lani ni mogel prehvaliti Šank Rockov? Morda Anže Lanišek, ki utegne biti na prvem mestu po številu podeljenih nasmehov za #gremovhribe selfije? Ali pa Maja Vtič, ki se je v zadnjih treh letih udeležila največ #gremovhribe dogodkov? Odločitev smo prepustili najmlajši izmed prisotnih orlic. Ajda Košnjek je predlagala, da kapetanski trak za to priložnost nadanemo Žigi Jelarju. Ker je glasbenik in se najbolje znajde na koncertih. Sprejeto, Ajda! Žiga je bil z nami nazadnje na drugem dogodku predlanske sezone. Odtlej je nanizal številne vrhunske uvrstitve na tekmovanjih najvišjega ranga, vse bolj prodoren pa je tudi kot glasbenik. Po letošnji sezoni je koncertiral v Kranju, v Planici pa si je tokrat z zanimanjem ogledal koncert Veselih svatov in Flirrt. Ter nestrpno čakal na Čuke. »Seveda jih rad poslušam. Najljubši komad? Rdeča mašna in Ša, la, la. Kar nekaj njihovih koncertov sem že obiskal. Že kot otrok in tudi kasneje, bil sem tudi na njihovem jubileju pred petimi leti v Cankarjevem domu. Ne dvomim, da bodo tudi danes vrhunski,« je (tako kot Veseljakov poštar Lojz) pravilno napovedal Žiga, ta dan »kapetan« nordijskih junakov zime. Čuki so res pripravili še en nepozaben slovenski žur. Ko so s skupino harmonikarjev zaigrali legendarno »Greva gor v hribe«, je med publiko završalo kot ob marčevskih smučarski poletih. Bravo, Čuki!

Zmaga košarkarjev in pika na i z Vilijem Resnikom

Ko so Čuki zapustili glavni oder, je napočil čas za prvo tekmo slovenske košarkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu. Ob zadetkih Luke Dončića in druščine se je skakalo tako v »parterju« kot na »vip tribuni« (beri: terasi Nordijskega centra Planica), ki so jo zasedli ambasadorji projekta. »Več kot štiristo posameznikov in posameznic si je s pohodi in obiski naših dogodkov letos prislužilo ta prestižni naslov. In lepo praktično nagrado, seveda. Sezona je bila rekordna tudi sicer. Po številu koncertov in obiskovalcev. Se že veselimo prihodnje, v mislih pa imamo nove rekorde,« sporočajo s Pivovarne Laško, ki je pri letošnjem #gremovhribe projektu moči združila z udarnima ekipama Aktuala in Veseljaka. Rezultat košarkarske tekme? Ambasadorji in ostali so se v Planici veselili slovenske zmage, ki sta jo pravilno napovedala košarkarska gosta Gala Kramžar in Goran Jagodnik. Pika na i? Zmagi smo nazdravil ob nenapovedanem koncertu »večnega« Vilija Resnika, ki je seveda prostor našel tudi v naši FOTOGALERIJI. Se vidimo naslednjo sezono!    

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.