Gremo v hribe
Menu
lasko gvh 2023 www uvodna 1170x544 mini v4

Vojkova koča na Nanosu #gremovhribe2023

24 junij • Dogodki

Praznik pred praznikom.

Dan pred dnevom državnosti se je zelena karavana #gremovhribe2023 ustavila na visoki kraški planoti nad Zgornjo Vipavsko dolino. Skupaj z Akutalovci & Veseljaki, športniki iz Zlatorogove družine, izkušenimi zelenimi ambasadorji projekta Laško Gremo v hribe – ti poznajo vse poti na vrh - smo spisali zgodbo tretje letošnje zabave v hribih. Ritem so nam narekovali izjemni Ansambel Javor, Tilen Lotrič in Manca Špik. Vrhunec sezone? Težko reči, saj so pred nami še tri druženja. Nedvomno pa je bil to čudovit uvod v poletni del sezone.

Do Vojkove koče na Nanosu vodi več poti. »Izbereš pa tisto, ki je ni« bi se pošalil Vili, ki nam je prepeval na Lisci. A v hribih tako pač ne gre! Planinska zveza Slovenije na spletni strani sugerira pet trajnostnih (do izhodišča z javnim prevozom!) variant in še nekaj več takšnih, kjer za dostop do začetne točke potrebujemo jeklenega konjička. Vse so ustrezno markirane in urejene. Dekleta iz domačega Planinskega društva Postojna so se trajnostno, torej  skupaj (car-sharing), odpeljala do izhodiščne točke v Velikem Ubeljskem. »Na voljo je veliko parkirišče sredi vasi, pot je manj znana in posledično manj obljudena. Moja »naj«! Sicer zelo strma, a z dovolj sence. Pravi izbor za vroče poletne dni. V dobri uri in pol smo bile na vrhu,« nas je pozdravila Nika Čuk, načelnica mladinskega odseka PD Postojna in dodala, da bo prenovljena Vojkova koča po vsej verjetnosti (držite pesti!) vrata znova odprla še pred koncem poletja. A tudi do ponovnega odprtja koče ekipa oskrbnika Roka Žerjala skrbi, da planinci v dolino ne odhajajo lačni in žejni. Tudi tokrat je bilo tako. Medtem ko je Ansambel Javor začel ogrevati občinstvo (ob jutranji burji na Nanosu je marsikoga malce zazeblo) in so prvi planinci ob 0,0 % osvežitvi iz Laškega žigosali zelene kartončke je že dišalo iz mobilne kuhinje.

Najhitrejši?

Ne prvi, a med prvimi na vrhu. Bi pa zlahka stavili, da so bili najhitrejši. Kdo? Živa Klemenčič, Toni Vidmar in Matic Repnik. Študentka psihologije, velik ljubitelj avtomobilov in fant s podjetniško žilico. Kranjčanka, Ljubljančan in Ihanec. Na vrh so z Razdrtega – pa niso šli »na polno« - prišli v dobri uri. Vrhunski športniki, pač. Člani slovenske biatlonske reprezentance. Združili so prijetno s koristnim in mimogrede opravili dober trening.

Biatlonci so v »gremovhribovski« skupnosti vedno dobro sprejeti, saj je širok nasmeh njihov zaščitni znak. Nekaj pohodnic nam je omenilo, da pogrešajo zgovornega Lovra Planka in Alexa Cisarja, a da je bil Toni »zadetek v polno«. Dekletom je delil nasmehe, neumorno klepetal in poziral za selfije, enega izmed naših ambasadorjev (Aleksandra iz Velenja, ki je zvesti navijač slovenskih športnikov) pa razveselil z reprezentančno rdečo čepico. Kapo dol, Toni! Matic in olimpijka Živa seveda nista prav nič zaostajala za reprezentančnim kolegom.

Ob biatloncih so bile z nami mlade košarkarske reprezentantke, ki se pripravljajo na avgustovsko mednarodno tekmovanje v Slovenj Gradcu. Tudi košarkarska odprava s trenerjem Urbanom Polutnikom (kot kozorog na spodnji fotografiji) na čelu je bila zelo hitro na vrhu. Hitreje od biatloncev? »Vzpon je bil predvsem »team building«, a smo stopili na plin, tako da smo bili kar hitri,« se nasmeji reprezentančni trener, ki se zaveda, da ob napornem delu v dvorani skok na kakšen hrib še kako dobro dene ekipi. Prav ima. Dekleta v »Air Jordan« opravi so z nasmehi konkurirala Toniju & druščini …

Za Manco bi šel tudi na Špik

Za vrhunec dneva oziroma več njih so znova poskrbeli glasbeniki. Izkušeni Aktualovci & Veseljaki z Deanom & Nino »on the mike« ter neumorno Zinko v prepoznavni rdeči opravi so »pumapali« vzdušje na odru in pod odrom. Sledila je prava hribovska »galama«. Tilen Lotrič in Manca Špik. Posamično in v duetu. Celo dopoldne in del popoldneva smo plesali, kot da nas jutri več ne bo. In še bomo »preskakovali gore«! Srečneži oziroma mojstri in mojstrice vriskanja kar v unikatnih Gremo v hribe pumparicah. Ponosna nova članica kluba imetnikov prestižnega kosa je Jana Erzar. Dolenjka, ki z družino živi na Gorenjskem, si jih je privriskala na Nanosu. »Prvič sem na dogodku Gremo v hribe. Super je! Zakaj smo z družino prišli na Primorsko? Mož je velik oboževalec Mance Špik. Za njen nastop je pripravljen iti zelo daleč in očitno tudi zelo visoko. Na Nanos, mogoče celo na Triglav ali pa vsaj na Špik,« se nasmeji simpatična Jana, ki se je odlično znašla na odru. Dobro je unovčila izkušnje, ki jih je v preteklosti nabirala kot animatorka na dogodkih. Prepričani smo, da se z Jano še srečamo. Morda že 15. julija na Šmohorju? Nenazadnje gre za najboljši vikend poletja! Pivo, cvetje, hribi …

Poslušal je Aktual in skočil na Nanos

Nanos imajo poleg pohodnikov zelo radi kolesarji. Rekreativni in profesionalni. Na našem zadnjem dogodku na Nanosu avgusta 2021 smo se družili s Francem Škerljem in Bojanom Ropretom. Njiju smo na vrhu takrat pričakali in pričakovali, Kristijana Korena letos pač ne. A na Nanos na  »gravelu« ni prikolesaril slučajno. »V avtu in na kolesu vedno poslušam Radio Aktual. Tako sem slišal tudi novico o dogodku in se odločil, da dan pred državnim prvenstvom v Radovljici naredim aktivacijski trening na meni ljubi Nanos ter si pobliže ogledam dogajanje,« nas je presenetil profesionalni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini, večkratni udeleženec slovitega Tour de France. Kolesar novomeške Adrie Mobil, ki je bil v preteklosti tudi član World Tour moštev - nazadnje Bahrain Merida - je dan po našem dogodku na Nanosu branil naslov državnega prvaka v cestni dirki na Gorenjskem. Kako se je Kristijan odrezal v Radovljici? Bo prestižni dres s slovensko trobojnico lahko nosil še eno leto? Preverite na kolesarskih straneh spletnega portala športnega dnevnika Ekipa.   

To pa še ni vse!

Dogajanje v soboto je bilo pač tako pestro, da vse težko strnemo v zapis, ki bi ga lahko prebrali ob srkanju enega hladnega Laškega. Ko smo na Nanosu, so z nami vedno člani in članice društva Tekači Vipavske doline. Tudi tokrat so uživali z nami. Enako velja za Aktualovca Rudija Siegerja, ki se še naprej trudi in ne popušča. Misija #roadtoironman je v polnem teku. V reportaži z Lisce smo zapisali, da mu je več koristnih triatlonskih nasvetov podal znani obraz našega projekta. Kdo je skrivnostni Rudijev triatlonski kolega in kaj mu je svetoval? In kje bi Rudi utegnil dobro formo unovčiti 8. oktobra? Kliknite na to povezavo, še prej pa si obvezno oglejte spodnjo videoreportažo.

To pa je res vse. No, vabljeni še k ogledu FOTOGALERIJE, pa spremljanju zgodb in objav na našem IG in FB profilu. Se vidimo 15. julija na Šmohorju nad Laškim!

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.