Gremo v hribe
Menu
lasko gvh 2023 www uvodna 1170x544 mini v5

Dom na Šmohorju #gremovhribe2023

15 julij • Dogodki

Vrhunec poletja nad Laškim.

To kar je za teniški svet Wimbledon, je za projekt Laško Gremo v hribe dogodek nad dolinama Rečice in Savinje. Ko se na šmohorski »sveti travi« pred tamkajšnjih planinskim domom – 784 metrov nad morjem – zbere #gremovhribe zelena druščina in moderator Grega Janežič z legendarnim »Pozdravljeni, planinci!« nagovori prisotne, se prične misija »Štajerska se veseli!« Tudi tokrat je bilo tradicionalno lepo. Pa veselo, šampionsko, rekordno.

Na čudovito sobotno jutro, ko se je festivalsko mesto na levem bregu Savinje šele počasi prebujalo, je Breda - izkušena oskrbnica Doma na Šmohorju – Sloveniji prek družabnih omrežij sporočila »Mi smo perajt!« V družbi Veselka & Aktualka (maskoti naših partnerskih radijskih postaj) se je z ekipo pod toplimi žarki jutranjega sonca ogrevala za vrhunec sezone z Ansamblom Pik, Mikijem Vlahovičem in Alyo

Gremo na Šmohor!

Na vrh so iz vseh strani (Tremerje, Liboje, Spodnja Rečica, Laško) počasi kapljali številni pohodniki. Samo vodenega pohoda iz Laškega se je udeležilo skoraj 200 planincev iz vse Slovenije. »Lep uvod v lep dan. Danes bodo padali rekordi,« je, medtem ko so se »premium pozicije« prizorišča z najboljšim pogledom na glavni oder hitro (za)polnila, napovedal Jurij Videc, predsednik Planinskega društva Laško. »Se strinjamo?« je še zadovoljno dodal in nam razkril, da bo ob letu osorej kompleks na Šmohorju še bolj moderen. Ob domu bo dokončan sodoben objekt z dodatnimi namestitvenimi kapacitetami, pa kamp ter adrenalinski in športni park. Bravo, Laščani! Kolegu iz Planinskega društva je zadovoljno prikimaval Luka Picej iz Kolesarskega kluba Laško. Ekipa slednjega je na dan #gremovhribe druženja uspešno izvedla že 17. kolesarski vzpon Pivovarne Laško. Šest kilometrov in še nekaj metrov dolgega vzpona s 530 metrsko višinsko razliko se je udeležilo nekaj manj kot sto kolesarjev in kolesark.

Medtem ko je Ansambel Pik, peterica fantov ki ga sestavlja prihaja iz okolice Šentjurja, dodobra ogrel (za zabavo) občinstvo z najbolj prepoznavnimi narodnozabavnimi uspešnicami in lastnimi skladbami, so se vrhu bližali zelo, zelo hitri kolesarji in kolesarke. »Vsak je svoje sreče kovač« je naslov debitantskega albuma Pikovcev in to velja tudi za tiste, ki vrtijo pedala v klanec. Najbolj srečni na Šmohorju so bili zmagovalci: Marko Plank & Tajda Glamočak (cestna kolesa) ter Aleš Vitasovič & Monika Plahuta (gorska kolesa). Smejalo se je tudi najštevilnejši družini, ki je dirkala na Šmohor (bravo družina Mašera!) ter najštevilčnejši ekipi. To so jo sestavljali kolesarji in kolesarke s sloganom »Varimo boljši svet« na zelenih dresih.

Ta zelena dežela me prevzame …

… ko vozim po cesti do Ljubljane. Miki Vlahovič s prijatelji se je tokrat seveda peljal v obratni smeri kot v videospotu uspešnice Zelena dežela s katero so, uspešno kakopak, odprli »špil« na Šmohorju. Da so »tukaj doma« pa so znova dokazali navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Četica Florijanov z vodjo Martinom Pegancem - Pegyjem na čelu se je na Šmohor podala izpred laških Treh Lilij, na vrhu pa so s skandiranjem »Cjele, Cjele« pozdravili novinca v dresu njihovih ljubljencev, »desnega zunanjega«  Gregorja Krečiča in »levega zunanjega« Uroša Milićevića. Primorec in Ljubljančan – oba prvič na Šmohorju – sta bila vesela toplega sprejema, navijačem pa sta obljubila lepo sezono. Ta bo spektakularna saj v dvorano Zlatorog v prihajajoči sezoni med drugim prihajata slovita Barcelona in Magdeburg. »Dopusta je konec, začenjamo s pripravami v dvorani, danes pa sva z Urošem za uvod solo skočila na Šmohor. V dobri formi sva,« se nasmeji simpatični Primorec, ki višje od Nanosa (1240 m) še ni bil, Ljubljančan Uroš pa je kot pohodnik že osvojil višje ležečo Prevalo (1311 m).

Dopusta pa še ni konec za košarkarje Košarkarskega kluba Zlatorog Laško, ki bodo s treningi pričeli avgusta. Kot nam je ob partiji »foot golfa« na vzorno urejeni šmohorski zelenici povedal trener članske ekipe Nejc Kobal še gradijo ekipo za novo sezono v kateri je primarni cilj povratek v prvoligaško druščino. Držimo pesti, Celjani in Laščani!

Jasa ali Šmohor?

Dogodka na Šmohorju pa seveda ni zamudil dolgoletni ambasador blagovne znamke Laško, Rok Marguč. S štirimi kolajnami s svetovnih prvenstev, pa štirimi nastopi na olimpijskih igrah in več kot stotimi v svetovnem pokalu je deskar - na dan mladosti je dopolnil 37 let – lahko rečemo da že legenda. Tako slovenskega snowboardinga kot gibanja Gremo v hribe. V svoji knjižici seveda nima toliko žigov kot prvi med ambasadorji, Štefan Sapač, med vrhunskimi športniki pa jih ima zagotovo največ in ga bo težko ujeti. Je večkrat na Jasi (Rogla) ali Šmohorju? »Pozimi na Jasi, poleti pa na Šmohorju. Letos sem bil že vsaj desetkrat. Peš in s kolesom,« se nasmeji alpski deskar, ki je v petek s »Pivo in cvetje« karavano kolesaril od Celja do Laškega in nato neizmerno užival na koncertih v prazničnem Laškem. »Ponosen sem na ta naš festival, o katerem lahko iskreno govorim samo v presežnikih. Glasbena ponudba je noro dobra, odpirajo se nove dimenzije. Slogan, ki govori o najboljšem vikendu poletja, ni iz trte zvit. Meni osebno v kombinaciji z dogodkom na Šmohorju da zagon pred novim sklopom poletnih treningov,« pove Rok, ki so ga lani na Šmohorju »sezuli« Orelki. Pa letos? »Veseljaki! Kapo dol za vzdušje, ki ga pričara njihova ekipa, vključno z vsem stopnjevanjem in dvigovanjem temperature prek radijskega etra tekom tedna. Že na Lisci junija sem začutil, da se bo stvar razvijala v pravo smer,« je projekt pred nastopom Alye pohvalil Rok. Kaj pričakuje od Alye? »Dobro jutro življenje, lahko noč negativa. Kaj bo jutri ne vem, a ta moment tukaj šteje,« je kar Alyo citiral (zapeti nam ni hotel) Marguč, ki je energijo pred zadnjim glasbenim nastopom ob srkanju Malta nabiral pod mogočnimi šmohorskimi lipami.

Naj se pleše, ljubi, poje

»Naj danes sonce obsije moj obraz. Poljub naj da na moja usta.« Tako se prične Alyina uspešnica Naj živim. Poletni šmohorski žarki so obsijali njen obraz, njen obraz in glas pa je začaral nas. Kakšen zaključek dneva! »Energy boost« by Alya nam je dal energijo in moč pred sestopom v dolino. Zaključila je s poletno Brazil. »Bolje tu kot sam doma. Ne zapravimo noči, ta v ritmu jutra bo odšla,« smo peli v en glas. In mnogi izmed nas nismo zapravili noči. Z Alyo smo v poletno noč zaplesali na Burinovem odru festivala Pivo in cvetje. Prepoznavne #gremovhribe majice so bile pod Zlatorogovim odrom opažene tudi po polnoči. Vso noč do jutra smo plesali, ljubili se in se igrali, živeli kot da jutri nas mogoče več ne bo ...

Fotoutrinke s Šmohorja najdete na tej povezavi, videoreportažo pa tukaj in spodaj. 

SE VIDIMO 12. AVGUSTA NA GORENJSKEM!

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.