Gremo v hribe
Menu
lasko gvh 2023 www uvodna 1170x544 mini v6

Valvasorjev dom pod Stolom #gremovhribe2023

12 avgust • Dogodki

Finale pred finalom.

Planinski dom pod najvišjim vrhom Karavank je na čudovito avgustovsko soboto gostil predzadnje poglavje letošnje - kot pravite naši zvesti sopotniki - hribovske pravljice. Iskrena hvala za vse komplimente, ki nam jih namenjate, dragi pohodniki! Zadnji dnevi marsikje in za marsikoga niso bili prav nič pravljični, pa smo zato še toliko bolj veseli, da vas je tudi tokratno #gremovhribe druženje ob »Valvasorju« (na)polnilo z energijo za nove, takšne in drugačne, izzive. Gremo skupaj naprej.

»Skoraj raj si, ti Gorenjska, sive gore in zelene reke, tu življenje skriva svoj zaklad, stara si kot sonce, mlajša kot pomlad. Siva pot, vodi me, kamor hoče srce, na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot …« si v jeklenem konjičku Mežkovo menda prepeva ali vsaj požvižgava marsikateri planinec, ko jo zgodaj zjutraj mahne bodisi v Julijce bodisi v Karavanke. »Zeleni« iz vseh koncev Slovenije smo se tokrat namenili na južno pobočje Belščice. Nad »Kašarijo« kot domačini iz Žirovnice imenujejo vasice na levem bregu Save, ob vznožje 2236 metrov visokega Stola.

Pa smo šli …

Že na izhodišču v dolini Završnice, ob jezeru, nam je v prepoznavnih pumparicah energično, iskreno vesel srečanja, mahal vedno zgovorni stari znanec #gremovhribe zabav Aleksander. Kasneje smo ga v družbi Dragice še enkrat ujeli med vzponom. Prijazen pozdrav in nasmeh nam je namenila tudi Aleksandra, ki se je na vrh prebijala v uživaškem pohodniškem ritmu. Njen Roman je bil s svojim hitrim »langlauf« korakom takrat že precej višje, če ne že v cilju. Tik pod vrhom smo ujeli še eno zgovorno skupinico, a brez športno razpoloženih ubežnikov. Na čelu je bila Nina. Sledili so ji izkušeni fantje (Jože, Štefan, Andrej) s svojimi boljšimi polovicami (Andreja, Tatjana, Mojca). V nekaj več kot uro trajajočem pohodu kar ni zmanjkalo prijetnih srečanj (preverite v FOTOGALERIJI), na vrhu pa so nas s sladkim grozdjem iz domače »brajde« pričakala dekleta iz PD Brežice oziroma njihove sekcije »Čebelice«, tako je neformalno živahno skupino poimenovala njihova »kapetanka« Darinka. Grozdje in njihove domače dobrote so prepričale tudi Aktualovca Klemna Bunderlo in pa prvo zvezdo glasbenega odra ob »Valvasorju«, legendarnega Mirana Rudana.      

Kapo dol, poveljnik Luka!

Še pred Miranom Rudanom, pa Juretom, Janom, Jožkom in Patrikom iz skupine Užitek ter Samom & Saško iz skupine Skater je na odru aplavz požel Luka Pretnar, poveljnik Civilne zaščite Občine Žirovnica. »V zadnjih dneh je bilo tudi v naši občini napeto. Ko je Završnica prebila strugo, so bile poškodovane ceste in objekti, nekaj ljudi smo evakuirali. Ta hip se v naši občini opravljajo sanacijska dela, ki jih opravljajo za to usposobljene in pristojne službe, med drugim urejanje struge Završnice. Ta dela niso namenjena prostovoljcem, zato bomo v naslednjih dneh pomagali drugje. Krajši oddih po številnih intervencijah in druženje ob dobri glasbi na današnjem dogodku nam bo dal energijo in zagon za naprej,« nam je povedal domačin Luka, ki je tudi aktiven član PGD Zabreznica in pa velik ljubitelj športov na prostem. Je gornik, zelo rad pleza ferate. Pa turni smučar, trail tekač (opravil je tudi z Juliana trail-om, bravo!) in še kak športni podvig bi lahko dodali. »Žirovnica je super poligon za športe na prostem. Pohodniških in kolesarskih poti je več kot dovolj. Kaj doživeti? Kje prespati? Kaj okusiti pri nas? Obiščite spletno stran Visit Žirovnica, kjer so na voljo vse informacije in se še vrnite k nam. V teh dneh, iz vsem znanih razlogov, bodite previdni! Pred odhodom v naravo poiščite verodostojne informacije o stanju na lokaciji in ne tvegajte po nepotrebnem,« smo na travniku pod Stolom ob 0,0 % osvežitvi z vsestranskim sogovornikom načeli še tiste bolj prijetne teme. Vsekakor se je Luka zelo izkazal tudi v vlogi promotorja destinacije. Hvala Luka, se še vidimo.

Na glasbenem odru so medtem pod taktirko Aktualovcev & Veseljakov obetavno začeli mladi upi iz ansambla Užitek, nadaljevala sta vedno energično-atraktivna Skater. Kdo pa je postavil piko na i? Legendarni izvajalec za katerega le malokdo ve, da je začel kot kitarist in pevec v heavy metal skupini. Nucelar 003 se je imenovala prva skupina legendarnega Mirana Rudana, ki je gremovhribovce tokrat seveda navdušil s serijo pop uspešnic (Ljubim te, Ne joči, Laure ni več, Na nebo …) in pa sproščenim klepetanjem - predvsem z oboževalkami - pred in po nastopu. Miran, legendarno je bilo. Pa še kdaj!

Medvodčani v gibanju

Pa naš tokratni športni gost iz Zlatorogove družine? Pridružil se nam je nekdanji judoist Sašo Jereb. Udeleženec olimpijskih iger v Atenah 2004 je na Gorenjskem zastopal barve Olimpijskega komiteja Slovenije. Žirovec, ki zadnja leta živi v Medvodah, je bil kot vrhunski športnik vajen predvsem telovadnic. Pa mu tudi zato gibanje na prostem po karieri vrhunskega športnika najbrž še bolj ustreza? »Najboljša je kombinacija obojega. Telovadnica in narava. Za dušo in telo!« je odločen Sašo. Z ženo Tino, nekdanjo izjemno hitro smučarsko in gorsko tekačico, danes pa novinarko Dnevnika sta osvojila že marsikateri vrh v domačih Alpah. V začetku meseca sta tako uživala v Zlatorogovem kraljestvu, v Dolini sedmerih Triglavskih jezer. Z otrokoma Taro in Aleksom pogosto zaideta v Polhograjce. Osojnik, Sv. Jakob nad Katarino pa Mihelčičev dom na Govejku so njihovi priljubljeni družinski cilji. Prelepi kraji, ki smo jih pred leti spoznavali z našim dolgoletnim ambasadorjem Andrejem. Do Valvasorjevega doma so se povzpeli prvič. Pa je tempo narekovala Tina ali Sašo? »Praviloma ritem res narekuje Tina, tokrat pa sem na čelo družinske kolone stopil jaz. Ker me je čakal pogovor na vašem odru, sem morda tudi zato, z malce treme, večkrat pospešil,« se nasmeji Sašo, ki z judom ostaja v stiku kot trener otrok v Medvodah, kot inštruktor uporabe borilnih veščin pa je zaposlen v slovenski Policiji. »Ostajam(o) v gibanju! V Medvodah, v hribih in dolinah, v vseh letnih časih. Tudi na dogodke Gremo v hribe se bomo v prihodnje zagotovo še vrnili, energija je prava,« nam je pred odhodom v dolino pomahal olimpijec. Odlično Sašo, ostanite aktivni.

Za nami je torej »finale pred finalom«! Če se niste našli v eni izmed fotogalerij, se boste pa morda v spodnji videoreportaži. 

Se vidimo 26. avgusta v Planici! Vsi, ki ste bili z nami tekom sezone in lovite prestižne naslove ambasadorjev, pa do 21. avgusta ne pozabite posredovati ožigosanih in ustrezno izpolnjenih kartončkov. Podrobnosti najdete na tej povezavi.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.