Gremo v hribe
Menu
igor strgar tiny v2

Pomah z vrha: Igor Strgar, Kosijev dom na Vogarju

17 julij • Dogodki

V rubriki ˝Pomah z vrha˝ bomo tekom letošnje sezone predstavili osmerico posameznikov oziroma posameznic, ki vodijo ekipe koč ali domov, ob katerih se bomo vse do zadnje septembrske sobote zbirali v okviru največje planinske družbeno odgovorne akcije v Sloveniji.

Igor Strgar nam maha z Vogarja. Čiko, tako ga že od osnovnošolskih let kličejo prijatelji, je že sedmo leto oskrbnik tamkajšnjega Kosijevega doma. Izkušen gostinec, ki je tudi načelnik markacistov Planinskega društva Železničar iz Ljubljane, je torej tisti ključni  ˝stric iz ozadja˝, ki bo poskrbel, da se boste na Fužinski planini nad Bohinjem počutili odlično. Kot markacist je tudi pravi naslov za pomembne informacije o okoliških poteh in namige za številne pohode in daljše ture.

  • Kako bi nekoga, ki v petek popoldan išče idejo za vikend pobeg iz doline prepričali, da je vaš dom prava izbira?

Zakaj na Vogar? Gre za lep, miren in relativno skrit kotiček nad Bohinjem, do katerega z doline ne boste potrebovali veliko časa. Pot je prijetna in ni zahtevna, primerna tudi za družine z otroci. Starejši in tisti, ki (še) niso v najboljši formi, se del poti ali v neposredno bližino lahko tudi pripeljejo. Čudoviti razgledi in dobra hrana, ki so glavni magnet, so torej dosegljivi prav vsem! Za tiste bolj izkušene planince, ki želijo in zmorejo več in višje, pa je naš dom s 45 ležišči izhodišče za številne lepe ture. Kar 35 kilometrov poti vzdržujemo in označujemo z markacisti našega društva.

  • Koliko članov šteje posadka v domu?

Dva. S kuharico Vido uspešno krmariva skozi sezono. Po potrebi pa poleti, ob vrhuncu sezone, poskrbim tudi za dodatne okrepitve. Smo usklajeni in dobro pripravljeni, če pokukate na to povezavo, vam morda kdo pomaha.

 

  • Jed, s katero se planinci pri vas najraje okrepčajo?

To pa so definitivno Vidini štruklji. Uspešnica je tudi njen zavitek. Dober glas seže v deveto vas, k nam mnogi skočijo prav zaradi njenih štrukljev.

 

  • Nam lahko zaupate še kakšno zanimivo planinsko anekdoto?

Prva, ki mi pade na misel (vse pač niso za javnost; smeh, op.p.), je povezana prav s štruklji. Zagrebčan, na bohinjskem je preživljal dopust z družino, je bil kot pohodnik naš gost. Zaljubil se je prav v naše štruklje. Ko je bil nekaj let kasneje na Bledu poslovno, na večdnevnem izobraževanju, je izkoristil prosti trenutek in k nam skočil na štruklje. Res lep kompliment, polepša dan.

 

  • Pa najbolj znan obiskovalec ali obiskovalka? K vam skoči tudi kak VIP-ovec?

Pogosto. Od alpinističnih legend bi izpostavil Vikija Grošlja in zakonca Štremfelj. Nedavno, junija, je bila pri nas tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan. Prijetno sva poklepetala. Nato sem čez nekaj dni izvedel, da je zaključila kariero in se podala novim izzivom naproti. Želim ji vse najboljše in upam, da se še oglasi. Seveda pa ne smem pozabiti na skakalce, ki so k nam skočili preteklo soboto.

 

  • V 45 domovih Zlatorogove transverzale ponosa bodo obiskovalcem, za prostovoljni prispevek, na voljo tudi trajnostni spominski kozarci z napisom posamezne koče. Tudi v vašem, seveda. Koliko kozarcev bi lahko prodali? Napoved?

Če bo sezona dobra, vsaj 500! Ko gre za dober namen, planinci vedno radi sodelujejo. (izkupiček od prodaje je namenjen delovanju domov/koč, op.p.)

 

  • Kako dobro pa poznate preostalih 8 koč in domov, kjer je v okviru naše akcije pestro vsako soboto?

Še ne najbolje, že dolgo imam namen obiskati Šmohor. Upam, da mi kmalu uspe. Pa Pohorje me mika …

  • Kateremu oskrbniškemu kolegu oziroma kolegici torej mahate z Vogarja? Izberite, pa bo gost našega naslednjega klepeta. Pa še vaše vprašanje zanj/zanjo?

Maham torej kar na Štajersko. Kolegici Tanji Dajčman z Mariborske koče na Pohorju. Kakšno planinsko vprašanje ji zastavim ob prvi priložnosti, ko se srečava v živo. To pa naj bo nogometno: Kdo bo novi slovenski nogometni državni prvak?   

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.