Gremo v hribe
Menu
naslovna pomah 1 v2

Pomah z vrha: Tanja Dajčman, Mariborska koča na Pohorju

22 julij • Dogodki

V rubriki ˝Pomah z vrha˝ predstavljamo posameznike oziroma posameznice, ki vodijo ekipe koč ali domov, ob katerih se bomo vse do zadnje septembrske sobote zbirali v okviru največje planinske družbeno odgovorne akcije v Sloveniji.

Tanja Dajčman nam maha s Pohorja. Nekoč slovenska, španska, francoska, grška in z Rokometnim klubom Krim tudi evropska prvakinja v rokometu je že deseto leto oskrbnica Mariborske koče na Pohorju. 43-letna Mariborčanka, kot planinka je že dvakrat osvojila tudi Triglav, ni oklevala z odgovorom na ogrevalno športno vprašanje, ki ji ga je z bohinjskega poslal oskrbniški kolega Igor. Suvereno napoveduje, da bodo naslov slovenskega nogometnega državnega prvaka osvojili Štajerci. Danes zvečer bo tudi ona navijala za Nogometni klub Celje. Seveda pa s(m)o pri njej dobrodošli navijači vseh barv. Se vidimo pri Dajči, torej!

  • Kako bi nekoga, ki v petek popoldan išče idejo za vikend pobeg iz doline prepričali, da je vaš dom prava izbira?

Zakaj do Mariborske koče? Tudi tisti, ki se odločajo v zadnjem hipu, so pri nas lahko zelo hitro. Na svežem zraku, tisoč metrov nad morjem. Najbolj udoben in hiter pobeg iz mariborskega mestnega vrveža omogoča naša vzpenjača. Zadnja vožnja iz doline je možna ob 19. uri. Po nekajminutni vožnji z lepim razgledom na mesto sledi še največ 45 minut hoda do naše koče. Lahko pa se seveda povzpnete tudi peš ali s kolesom. Če ne gre drugače, pa z avtomobilom. V času poletnih šolskih počitnic med vikendi in prazniki iz Ruš in Hoč na Pohorje vozi tudi minibus. Skratka, iz Ljubljane do nas ste lahko v treh urah. Večerja in spanje v naši koči, naslednji dan pa odkrivanje lepot Pohorja …  

  • Koliko članov šteje posadka v koči?

Trije Dajčmani smo stalnica. Če je potrebno, poskrbim za okrepitve. Ampak v kuhinjo ne spustim nikogar! Kuhava samo Dajčmanovi, moja mama in jaz.

  • Jed, s katero se planinci pri vas najraje okrepčajo?

Gobova juha z ajdovimi žganci je pri nas številka ena. Vključeni smo tudi v Pohorsko kulinarično transverzalo, priporočam!

  • Nam lahko zaupate še kakšno zanimivo planinsko anekdoto?

Pred leti je prijetna gospa, kot vegetarijanka, naročila gobovo juho z ajdovimi žganci. Pa sem jo, seveda v šali, vprašala, če dodam ocvirke. ˝Seveda, to pa sodi zraven,˝ mi je resno odvrnila. (smeh, op. p.). 

  • Pa najbolj znan obiskovalec ali obiskovalka? K vam skoči tudi kak VIP-ovec?

Tudi. Športnike prepoznam. Predvsem ˝moje˝ rokometaše in rokometašice. Mariborčanka Anja Frešer na primer, bila je moja soigralka v reprezentanci in pri Krimu, je redna gostja. Pri nas se je že ustavil tudi bivši rokometni vratar, Celjan Rolando Pušnik, ki se lahko pohvali z zlato in bronasto olimpijsko kolajno. In še bi lahko naštevala. Širši javnosti najbolj znan gost pa bi bil zagotovo sloviti bivši nogometaš in športni direktor mariborskega kluba Zlatko Zahović.    

  • V 45 domovih Zlatorogove transverzale ponosa bodo obiskovalcem, za prostovoljni prispevek, na voljo tudi trajnostni spominski kozarci z napisom posamezne koče. Tudi v vašem, seveda. Koliko kozarcev bi lahko prodali? Napoved?

Vse. V to pa prav nič ne dvomim! (izkupiček od prodaje je namenjen delovanju domov/koč, op.p.)

  • Kako dobro pa poznate preostalih 8 koč in domov, kjer je v okviru naše akcije pestro vsako soboto?

Žal še nobene nisem obiskala. Bi se pa spodobilo da začnem s Krimom, kajne? (smeh, op. p.)

  • Kateremu oskrbniškemu kolegu oziroma kolegici torej mahate s Pohorja? Izberite, pa bo gost/gostja našega naslednjega klepeta. Pa še vaše vprašanje zanj/zanjo?

Maham torej kar na Krim. Kolegici Karmen Markič s Planinske koče na Krimu. Bi jo pa vprašala, če je na poti na vrh ljubljanskega Olimpa že srečala medveda.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.