Gremo v hribe
Menu

Mariborska koča na Pohorju

Izleti

Mariborska koča stoji sredi mističnih gozdov, severno od Slivniškega in zahodno od Hočkega Pohorja na mali planoti na južni strani Pohorja pod Reškim vrhom in Ledinekovim koglom. Predstavlja priljubljeno izletniško točko, zato nas do koče vodijo številne poti.

Nadmorska višina:

1086 m

Območje:

Štajerska

Izhodišče:

Pohorska vzpenjača (Čopka) / Šumljakova pot

Trajanje pohoda:

2h 5 min (nezahtevna pot) / 3h (nezahtevna pot)

Razgled

Od koče se razgled odpira le proti jugovzhodu in jugu, saj ga na druge strani zapirajo gozdovi. Pred nami so slemena Slivniškega Pohorja, ki zložno padajo proti Dravskemu polju, in med katera se zajedajo ozke doline in grape Framskega in drugih potokov. Za obširnim Dravskim poljem se dvigajo gričevnate Haloze, Boč in Donačka gora, v ozadju vidimo Medvednico.
 

Dostop

Do Mariborske koče vodijo številne sprehajalne in planinske poti. Odločitev katero boste izbrali prepuščamo vam, predlagamo pa sledeči:

Pohorska vzpenjača (Čopka) - Iz Maribora se zapeljite v Zgornje Radvanje in parkirajte na velikem parkirišču ob spodnji postaji Pohorske vzpenjače. Prek betonskega mostička, po desni strani zgradbe postaje vzpenjače navkreber po dobro vidni pešpoti po travniku, pri drugem stebru žičnice desno in po Čopki do Trikotne jase z višinskim poligonom. Tu zavijtedesno navzgor po travniku, pot postane strmejša, a kaj kmalu prispete do koče Luka. Po sredini travnika ali ob robu gozda svojo pot nadaljujte navkreber, kjer se na vrhu, pri reklamnem panoju pot zasuče na desno. Strmina popusti, udoba pot sledi trasi sedežnice Sleme in vas pripelje do zgornje postaje Pohorske vzpenjače. Na zahodni strani parkirišča zavijte levo in po orientacijsko nezahtevni poti sledite markacijam do Mariborske koče.

Šumljakova pot (Gostilna Poštela) - Začetek poti Zlatorogove transverzale ponosa sovpada z začetno točko Slovenske planinske poti (Pot na Okope), ki povezuje slovenski gorski svet od Maribora do Ankarana. Ta se začne pri Gostilni Poštela oziroma ulici Pot na okope v Sp. Radvanju, kjer tudi parkirate. Pot se zložno vzpenja skozi gozd do zaselka Habakuk, kjer zavije na kolovoz. Kmalu prispete do informativne table, ki opozarja na prazgodovinsko najdišče Poštela. Po gozdnatem grebenu nadaljujte pot vse do zgornje postaje smučarske žičnice Poštela in sledite markacijam do cilja.

.

Mariborska koča stoji sredi mističnih gozdov, severno od Slivniškega in zahodno od Hočkega Pohorja na mali planoti na južni strani Pohorja pod Reškim vrhom in Ledinekovim koglom. Predstavlja priljubljeno izletniško točko, zato nas do koče vodijo številne poti. V sklopu Zlatorogove transverzale ponosa vas vabimo, da se do cilja sprehodite po dveh. Če na poti ne boste preglasni in vas v življenju spremlja prav posebna sreča, morda srečate avtohtone pravljične prebivalke Pohorja – pohorske vile.

Background image
GVH mariborska koca 261

V davnih časih so svoje zavetje našle prav v temnih pohorskih gozdovih, ki so jim poseben čar dajala barjanska jezerca in z mahnato odejo prekrite jase. Okoli jezer so vile gojile čudovite vrtove s planinskimi rožami, kamor so radi zahajali prijatelji gozdnih vil, črede gamsov, srn in drugih živali. Ko so Pohorje pričeli naseljevati ljudje, so se vile morale umakniti. Ostale pa so zdravilne rastline, ki jih lahko nabirate še danes.

Koča obratuje vse dni v tednu, zaprta je le ob ponedeljkih; z njo upravlja PD Maribor Matica

Background image
GVH mariborska koca 250 v2

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.