Gremo v hribe
Menu

Kaj v hribih zares šteje? Ali o usodni niti povezovanja.

video

Obstaja nevidna nit usode, ki povezuje sorodni duši, pravi himalajska legenda. Nekdo nad nami naj bi jo ovil okoli gležnjev tistega para, za katerega usoda želi, da se poveže. Te niti ne more pretrgati nihče. Mariji in Andreju Štremflju se je pod noge zapletla pred več kot 40. leti. A njima usoda ni namenila »le« niti. Povezuje ju kar plezalna vrv.

»Plezanje je v naši družini kot dihanje, zatorej brez njega enostavno ne moremo,« pravita v en glas soustvarjalca alpinističnih presežkov, legendarna zakonca Štremfelj. Danes 62-letna Marija in Andrej sta se v nedrja najbolj zahtevnih gorstev sveta zapisala že pred desetletji. Danes ob lažjih in krajših, kot starša in stara starša, svoja legendarna doživetja raje obujata, kot da bi jih ponavljala. »Zame je bil Everest enkrat dovolj, za Andreja pa je bilo dovolj dvakrat,« pravi Marija 40 let zatem, ko je od daleč stiskala pesti za mladega soproga, ki se je takrat z Nejcem Zaplotnikom kot prvi Slovenec povzpel na najvišji vrh sveta.

Na goro, na kateri je že enkrat stal Andrej, je kmalu zakorakala tudi Marija. Pred 29 leti sta postala prvi zakonski par na Everestu in se s tem dosežkom vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Marija je istočasno prva Slovenka in 13. ženska na svetu z osvojenim Everestom. Najbliže zvezdam sta nadaljevala tudi kot mlada starša: skupaj sta se povzpela na kar štiri osemtisočake.

Andrej je dobitnik dveh najprestižnejših alpinističnih nagrad Piolet d'Or, po naše »zlatega cepina«. Leta 1992 je zlati cepin (sploh prvi v zgodovini podeljevanja te nagrade) skupaj z Markom Prezljem prejel za prvenstveni vzpon po južnem stebru gore Kangčendzenge.
Leta 2018 pa je kot prvi Slovenec prejel najžlahtnejši cepin, in sicer tistega za življenjsko delo. "Največja zahvala gre lepi gospe, ki mi jo je Bog dal pred 40 leti, moji ženi Mariji. Zaslužna je vsaj za polovico zlatega cepina," je ob predaji nagrade iz rok Luke Lindiča vidno ganjen povedal Andrej. Danes brez nostalgije, a s ponosom poudari: »Hribi te naučijo, da v življenju veljata poštenost in odkritost do sebe in drugih. Resnica je tista, ki osvobaja. In ta občutek je legendaren.«

Marija je prava gorska dama, kot nadvse vztrajni, potrpežljivi in prilagodljivi ženski pa se ji malce s kančkom nostalgije vendarle zatrese glas: »Najlepše stvari v življenju so tiste, do katerih prideš z vztrajnim premagovanjem težav. V naravi se izlušči tisto najbolj človeško, kar nosiš v sebi. Brez mask. To naju povezuje že 40 let. Skupaj sva močnejša.« Ponosno pogleda svojega Andreja, ki ji vrne pogled brezpogojnega zaupanja. Kot bi bila v navezi nekje visoko v steni.

»Dva se morata imeti iskreno in zares rada. To je predpogoj. Ter veliko potrpežljivosti in prilagajanja. To je potrebno, da je partnerstvo uspešno. Da sta oba pripravljena sodelovati pri reševanju problemov, vsak s svoje strani,« nam je Marija zaupala recept za dolgotrajno ljubezen, vezo, navezo in partnerstvo. »In to, da si znamo odpustiti, če ušpičimo kakšno traparijo«, se še namuza.

Marija in Andrej, usodno predana življenju in drug drugemu, ostajata majhna in ponižna. Njune gore in izzivi pa veliki in mogočni. Kot licencirana gorska vodnika skalo, stene, vertikalo in vse radosti, ki jih nudijo gore, okušata še naprej. S svojim znanjem in izkušnjami delita srečo.

Laško »#NALEGENDE x Marija in Andrej Štremfelj« je še en v nizu filmov #NaLegende, s katerim se legendarna blagovna znamka Laško poklanja velikim karakterjem slovenskega športnega prostora. Gre za osebne izpovedi izbranih legend, ki so na najrazličnejše načine povezane s področji in panogami, ki jih Pivovarna Laško kot sponzor podpira. Kratki filmi temeljijo na osebni izpovedi legend in njihovi navdihujoči življenjski zgodbi. Legendarne karakterje in blagovno znamko družijo enake vrednote. Takšne, ki odlikujejo močne in samozavestne karakterje. Vsak kratki film #NaLegende predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.