Gremo v hribe
Menu
VOGAR VIKEND NA POTI

Skočili so v hribe!

13 julij • Dogodki

Preteklo soboto so v hribe, do Kosijevega doma na Vogarju, skočili tudi naši nordijci. Izbrana četverica skakalk in skakalcev: Jerneja Brecl, Ema Klinec, Domen Prevc in Anže Lanišek.

V tej zasedbi Slovenija na čisto pravi smučarsko skakalni tekmi mešanih ekip še ni nastopila. Premierno skupno ekipno preizkušnjo smo jim zato pripravili kar mi. Kje? Na vzletišču jadralnih padalcev s čudovitim razgledom na Bohinjsko jezero. Ne prestrašite se, v dolino jih nismo poslali z jadralnim padalom …  

Članom naše A reprezentance smo ob sestopu zgolj zastavili nekaj vprašanj povezanih z destinacijo izleta. Ker so trenerja Zorana in Gorazda pustili v dolini, smo vrstni red nastopov določili kar člani ekipe Gremo v hribe.

Na štart smo kot prvo poslali najmlajšo, Jernejo Brecl. Mlada Velenjčanka je edina najstnica med četverico, avgusta bo dopolnila 19 let. Njena najvišja posamična uvrstitev svetovnem pokalu je 10. mesto. Navijači seveda upajo, da se bo v rubriki najboljši rezultati kmalu znebila ničle ob enici. ˝Za to treniram!˝ napoveduje ambiciozna Štajerka, ki je prvič osvojila Vogar. Kot zatrjuje, ne zadnjič.

Gremo v hribe: ˝Kako visoko si se povzpela? Nadmorska višina na kateri leži Kosijev dom?˝
Jerneja: ˝Nad 1000 metrov oziroma dobrih petdeset metrov višje. Super je, še se bom vrnila.˝

Za razliko od Jerneje pa je 1054 metrov visok vrh Vogarja že večkrat osvojil 21-letni Domen Prevc. Skakalec iz Dolenje vasi se visoko v bohinjskih hribih in gorah počuti zelo domače. Letošnjo pomlad je, tako kot njegov športni kolega Rok Marguč, večinoma preživel kar v hribih. Na družinskem vikendu, ki je celo višje od Kosijevega doma. Tudi vzletišče za jadralne padalce na Vogarju zelo dobro pozna, v tandemu je namreč v dolino že jadral s padalom. Odgovor na naše vprašanje je izstrelil kot iz topa.   

Gremo v hribe: ˝Komu je posvečen spomenik na razgledni točki nad vzletiščem jadralnih padalcev?˝
Domen: ˝Železničarjem, ki so izgubili življenje v drugi svetovni vojni. Spomenik je sestavljen iz pravih železniških tirov. Neštetokrat sem se že ustavil tu in užival v razgledu. Opravil pa sem tudi tandemski jadralni polet. Nekoč bom letel tudi sam, saj nameravam zaključiti tečaj in nato pridobiti licenco za pilota jadralnih padal.˝

Ema Klinec je v Poljanski dolini bližnja Domnova soseda, a se bolj pogosto kot v domači dolini in hribih srečata na skakalnicah in v telovadnicah.  22-letna članica SSK Žiri je bila za klubsko kolegico Niko Križnar v pretekli zimi druga najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu. Najmanj druga dama močne ekipe si želi ostati tudi v prihodnje. Rojstni dan je nedavno praznovala kar na pripravah v Planici. Slednje so bile zelo uspešne, skok na Vogar zato sploh ni bil problem. Ema je z ekipo na vrh prišla v dobrih 45 minutah. S postanki. Niso lovili rekorda ampak lepe poglede in razglede.

Gremo v hribe: ˝Koliko časa pa naj bi za pohod porabil povprečni pohodnik?˝
Ema: ˝Uro in petnajst minut. Sem pred odhodom preverila na spletu in ocenila, da bomo mi vsaj 20 minut hitrejši. Dobro sem ocenila.˝

Za konec smo prihranili neformalnega kapetana za to priložnost zbrane ekipe. Anže Lanišek je s 24 leti najstarejši in kot edini izmed četverice tudi že oče. Z dveletnim sinom v hribe seveda še ne hodi, a otroci hitro rastejo in kmalu bo čas za skupni skok vsaj na kakšen grič. ˝Kot mlad skakalec sem na treningih z matičnim klubom dobro spoznal Mengeško kočo na Gobavici in predvsem tamkajšnjo trim stezo. Za začetek bo to dovolj, ko bom iskal kaj novega, pa skočim na Gremo v hribe ali pa za namig pobaram Domna, ˝ pravi Anže, ki smo mu zastavili najtežje vprašanje.

Gremo v hribe: ˝Kdo je aktualni rekorder največje skakalne naprave v Nordijskem centru Polje v Bohinju?˝
Anže: ˝Ne bi vedel. Lahko pomagajo kolegi iz ekipe?˝
Gremo v hribe: ˝Seveda.˝
Domen: ˝Morda Rok Justin?˝
Gremo v hribe: ˝Rok že, ampak ne Justin.˝
Domen: ˝Lahko izkoristimo klic v sili 

Gremo v hribe: ˝Izvolite.˝
Jerneja & Ema: ˝Pokliči Braneta!˝*
Domen, dobro minuto kasneje: ˝Rok Urbanc. Daljava pa je 72 metrov.˝

Usklajena in uigrana ter uspešna ekipa, kajne? Anže Lanišek zagotavlja, da se v tej postavi ne bi branil nastopa tudi na čisto pravi tekmi, saj bi to pomenilo, da so v danem trenutku najboljši. Držimo pesti in navijamo za ekipo junakov zime #vogar2020! Kdo bi vedel, morda skupaj nastopijo že naslednjo zimo na svetovnem prvenstvu v Nemčiji ali pa leto kasneje na olimpijskih igrah na Kitajskem …

*Brane Iskra je bivši smučarski skakalec, danes alfa in omega Smučarsko skakalnega kluba Bohinj, jadralni padalec (prav z njim je v  tandemu z Vogarja prvič poletel Domen) ter vodja projekta BohinjSKIFLYER ZIPLINE, v svetu edinstvene adrenalinske simulacije smučarskih skokov za vsakogar.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.