Gremo v hribe
Menu
DSC 0130 v2

Dvanajsto sezono otvarjamo na Dan planincev pri Dajči

8 junij • Dogodki

Pred nami je dvanajsta sezona gibanja Gremo v hribe, ki jo to soboto, 12. junija, otvarjamo na Štajerskem.

Pred nami je dvanajsta sezona gibanja Gremo v hribe, ki jo to soboto, 12. junija, otvarjamo na Štajerskem. Uigrana ekipa Mariborske koče z oskrbnico Tanjo Dajčman – Dajči na čelu je nared za prvi dogodek sezone, ki bo potekal na Dan planincev. Boste praznovali z nami?

Vabljeni na Pohorje!

»Dajčmanovi z nekaj okrepitvami, samo za to priložnost, smo nared in v odlični formi!« v športnem žargonu samozavestno napoveduje Tanja Dajčman, oskrbnica Mariborske koče, bivša vrhunska rokometašica. Lačni in žejni torej ne bomo! Kuhinja bo na polnih obratih, zunaj se bo peklo. Zagotovo bo pestro. Obe lanski, julijska in septembrska, izkušnji sta bili odlični, tako da …

Tudi naša ekipa, ki skrbi za legendarna doživetja, je dobo pripravljena. Najmlajši bodo lahko uživali v zanimivi planinski predstavi, številne družabne nagradne igre pa bodo bržkone premamile tudi tiste bolj izkušene fante in dekleta. Seveda se nam bodo že tradicionalno pridružili tudi nekateri slovenski športniki iz Zlatorogove družine.

Z nami bodo tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije s predsednikom Jožetom Rovanom na čelu. Zbranim planincem bodo predstavili projekt prenove Slovenske planinske poti (SPP). Lansko pomlad je bila namreč osvežena celostna grafična podoba najstarejše slovenske obhodnice, letos pa bodo ključne točke (vseh 55 koč ob poti ter še nekaj mest v dolinah, kjer pot vodi z enega na drugo hribovje) opremili s sodobnimi informacijskimi tablami. Prva bo postavljena prav v soboto ob Mariborski koči, ki je hkrati prva kontrolna točka te naše dobrih 600 kilometrov dolge transverzale, ki je razdeljena na 43 etap. SPP, idejni oče Ivan Šumljak je zamisel o poti na PZS sporočil pred sedemdesetimi leti (junija 1951), je podrobno predstavljena tudi v aplikaciji maPZS. Ekipa PZS napoveduje še temeljito prenovo spletne strani in nato tudi močnejšo promocijo. Pohodniški turizem je namreč, globalno in lokalno, v vzponu.  

Vas zanima še kaj na to temo? V soboto le pocukajte za rokav Andreja Stritarja, pobudnika projekta, sicer urednika kartografije pri PZS, ki vodi tudi projekt katastra planinskih poti in Planinski geografski informacijski sistem. Z veseljem bo odgovoril na vaša vprašanja. Enako velja za Srečka Pungartnika, predstavnika domačega PD Maribor Matica, ki bo spregovoril o Ivanu Šumljaku, ki ga je tudi osebno poznal.

Prav po Ivanu Šumljaku pa se imenuje tudi tradicionalni pohod po Mariborski poti do Mariborske koče. Že 31. po vrsti bo organiziran prav v soboto, tako da je to tudi naš namig za izbor poti na vrh.

»Od 7. pa do 10. ure boste na izhodišču v Spodnjih Radvanjah (Pot na okope) lahko prevzeli izkaznico pohoda. Ob poti bodo tri kontrolne točke. Pot ni zahtevna, označena je z markacijami s številko 1, saj gre za začetni odsek Slovenske planinske poti,« nam je prijazno pojasnil Franc Kocbek, ki se je doslej udeležil prav vseh pohodov, že osemindvajsetič pa bo v vlogi organizatorja. Podrobnosti najdete v razpisu na tej povezavi, če pa imate kakršnokoli dodatno vprašanje vam je Franc na voljo na mobilni številki 031 644 531.

Torej, v soboto najprej ožigosamo izkaznico 31. pohoda po Mariborski poti Ivana Šumljaka, na vrhu pa prevzamemo kartonček »Gremo v hribe – Planinski dnevnik 2021« in vanj zapečatimo prvega od dvanajstih (ja, vse je v znamenju dvanajstice) žigov, ki vas pripeljejo do lepe nagrade.

 

Vseh presenečenj pa ne bomo izdali. Se vidimo!   

DSC 0077

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.