Gremo v hribe
Menu
naslovna 2

maPZS - pr(a)va pomoč pri izbiri planinskega cilja

26 april • Planinske vsebine

Brezplačni maPZS, lansiran je bil lanskega novembra, nam je na voljo že skorajda pol leta. Ste ga že preizkusili?

Ko smo se lani jeseni pogovarjali z Matjažem Šerkezijem, strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije (PZS) za preventivo in usposabljanje, nam je napovedal skorajšnje rojstvo uporabne aplikacije za raziskovanje in vodenje po planinskih poteh. Brezplačni maPZS, lansiran je bil lanskega novembra, nam je na voljo že skorajda pol leta. Ste ga že preizkusili?

maPZS je obsežen, ažuren, verodostojen …

V maPZS so prikazane vse slovenske planinske poti, ki jih vzdržujejo Planinska društva in Planinska zveza Slovenije. Skupno torej okoli deset tisoč kilometrov markiranih poti, ki jih vzdržuje 215 planinskih društev. Podatki so ažurni, saj se črpajo iz centralizirane, urejene podatkovne baze PlanGIS (Planinski geografski informacijski sistem). Od začetka sistematičnega zbiranja in nato urejanja vseh potrebnih podatkov sta minili že skorajda dve desetletji. maPZS je torej verodostojen vir! To, kar je aplikacija Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) z najširšim virom prometnih informacij za voznike na cestah, je oziroma namerava postati mapPZS za planince. Zakaj namerava? Aplikacija je namreč slabega pol leta po lansiranju še vedno nova in s tem preizkusna (tako imenovana beta verzija), tako da so še lahko prisotne skrite napake. Razvijalci bodo veseli vašega odziva. Pripombe in predloge lahko pošljete na mapzs@pzs.si.      

… in uporabniku zelo prijazen!

2

maPZS je zasnovan tako, da ga planinci zlahka uporabljamo. Deluje s povezavo na splet oziroma pri omogočenem prenosu podatkov. Podatke o določenem območju oziroma posamezni poti pa lahko tudi predhodno prenesemo in na telefonu deluje brez spletne povezave.

Pa začnimo:

Izdelek brez naslova 15 1

1. Povezava: maps.pzs.si

Deluje na vseh osebnih računalnikih v standardnih brskalnikih in pa na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android ali iOS. Ker je programsko zasnovan kot spletna stran in hkrati aplikacija ni potreben prenos iz spletnih trgovin (Google Play, App Store).   

Izdelek brez naslova 16 1

2. Začetni zaslon: zemljevid Slovenije

Zeleno-rumeno-rdeče-vijolični gumbi predstavljajo lokacije, število in zahtevnost poti na določenem območju. S približevanjem pridemo do posameznih planinskih poti, ki so obarvane rdeče.

Izdelek brez naslova 17 1

3. Izbrana pot

S klikom na izbrano pot se prikaže zahtevnost, izhodišče in cilj poti s povezavo na Google zemljevid ter podatki o razdalji, času hoje, skupni višini vzponov ter spustov. Poleg poteka se izriše še višinski profil. Na voljo so tudi podatki o vrsti podlage, morebitnih zaprtih odsekih ter informacije o kočah.

Izdelek brez naslova 18 1 v2

4. Alternativno iskanje: filtri in iskalnik

Filtri omogočajo iskanje poti glede na zahtevnost, vrsto vrhov (točke na poti), nadmorsko višino in pa Planinska društva, ki so skrbniki poti. Iskalnik pa seveda omogoča neposredno iskanje poti za že izbrani planinski cilj.

Izdelek brez naslova 19 1 v2

Andrej Stritar: Prvi odzivi so spodbudni, gremo naprej!

 »Stran je dobro obiskana in se torej uporablja. Namen je dosežen! Negativnih odzivov skorajda ni, torej zadevo ocenjujem kot uspešno,« je zadovoljen Andrej Stritar, urednik kartografije pri PZS, ki vodi tudi projekt katastra planinskih poti in Planinski geografski informacijski sistem. »Prispele pripombe in predloge s kolegi predebatiramo, nekaj stvari smo na pobudo uporabnikov tudi že dodali. Pretok GPX sledi poti, na primer. To v začetku ni bilo mogoče, opcijo smo dodali na pobudo več uporabnikov,« še dodaja naš sogovornik in pove, da je verzija (še vedno) preizkusna, ker še optimizirajo izračun vsote dvigov in spustov med opravljeno potjo in posledično časov potrebnih za pot, ki so izračunani tudi na podlagi teh vhodnih podatkov. »Potem ko bodo do potankosti izpiljene vse tehnične zadeve, bomo začeli dodajali še podrobne, kakovostne informacije z opisi tur, fotografijami. To ostaja velik izziv za prihodnost!« poudarja Stritar in pove, da pa so se v tem kontekstu že resno lotili obnove Slovenske planinske poti in sicer tako na spletu kot terenu. »Pripravljamo, v okviru maPZS, sodobno spletno predstavitev, nove bodo informacijske table na kočah ob poti, z dodatnimi nalepkami bodo označeni tudi vsi kažipoti. Če bo šlo vse po načrtih, bo zadeva končana že do konca junija,« je optimističen naš sogovornik. Mi pa prav tako. Gremo v hribe, odslej tudi s pomočjo oziroma asistenco maPZS!    

Ostale vsebine

EOFT2021 Caro North LowRes 01 v2

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European …

Preberite več

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostalih planinskih dogodivščinah širom Slovenije, bivše Jugoslavije in tudi Evrope. Takrat nam je Štefan Sapač omenil tudi njegov projekt »urejanje poti na Grašico«, ki je bila tedaj tik pred zaključkom. Otvoritev poti na ta vrh nad Zagorjem ob Savi je predvidel za jesen 2020. Pa so dogodek »odnesli« korona ukrepi. To pomlad, natanko teden dni pred začetkom dvanajste sezone Gremo v hribe, pa je vendarle napočil čas za uradno otvoritev Štefanove poti na Grašico. Po »naši« sezoni smo na vrh, s Štefanom seveda, skočili tudi mi.

Preberite več

Kdo so fantje in dekleta, ki skrbijo za najboljšo »telovadnico«?

21 junij, 2021 • Planinske vsebine

»Najboljša telovadnica je hrib!« je slogan, ki ga najdete na čudovitih majicah dvanajste sezone našega gibanja Gremo v hribe. Se strinjamo? Absolutno. Včasih pa se morda celo premalo zavedamo, da naše brezhibno urejene »telovadnice« niso nekaj samoumevnega …

Preberite več

Najboljša telovadnica je »gmajna«!

23 maj, 2021 • Planinske vsebine

Osnovnošolska mladina in hoja v hribe. Najpogostejše prve asociacije? Presenetljivo velikokrat govorimo o najmanj zmerni zadržanosti. Precej bolj redko pa o iskrenem navdušenju. Seveda vzorec naših anketirancev ni dovolj velik in reprezentativen, da bi lahko prišli do nekih relevantnih zaključkov. Morda pa gre zgolj za stereotip? Izkušnje in posledično mnenja so različna.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.