Gremo v hribe
Menu
naslovna 2

maPZS - pr(a)va pomoč pri izbiri planinskega cilja

26 april • Planinske vsebine

Brezplačni maPZS, lansiran je bil lanskega novembra, nam je na voljo že skorajda pol leta. Ste ga že preizkusili?

Ko smo se lani jeseni pogovarjali z Matjažem Šerkezijem, strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije (PZS) za preventivo in usposabljanje, nam je napovedal skorajšnje rojstvo uporabne aplikacije za raziskovanje in vodenje po planinskih poteh. Brezplačni maPZS, lansiran je bil lanskega novembra, nam je na voljo že skorajda pol leta. Ste ga že preizkusili?

maPZS je obsežen, ažuren, verodostojen …

V maPZS so prikazane vse slovenske planinske poti, ki jih vzdržujejo Planinska društva in Planinska zveza Slovenije. Skupno torej okoli deset tisoč kilometrov markiranih poti, ki jih vzdržuje 215 planinskih društev. Podatki so ažurni, saj se črpajo iz centralizirane, urejene podatkovne baze PlanGIS (Planinski geografski informacijski sistem). Od začetka sistematičnega zbiranja in nato urejanja vseh potrebnih podatkov sta minili že skorajda dve desetletji. maPZS je torej verodostojen vir! To, kar je aplikacija Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) z najširšim virom prometnih informacij za voznike na cestah, je oziroma namerava postati mapPZS za planince. Zakaj namerava? Aplikacija je namreč slabega pol leta po lansiranju še vedno nova in s tem preizkusna (tako imenovana beta verzija), tako da so še lahko prisotne skrite napake. Razvijalci bodo veseli vašega odziva. Pripombe in predloge lahko pošljete na mapzs@pzs.si.      

… in uporabniku zelo prijazen!

2

maPZS je zasnovan tako, da ga planinci zlahka uporabljamo. Deluje s povezavo na splet oziroma pri omogočenem prenosu podatkov. Podatke o določenem območju oziroma posamezni poti pa lahko tudi predhodno prenesemo in na telefonu deluje brez spletne povezave.

Pa začnimo:

Izdelek brez naslova 15 1

1. Povezava: maps.pzs.si

Deluje na vseh osebnih računalnikih v standardnih brskalnikih in pa na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android ali iOS. Ker je programsko zasnovan kot spletna stran in hkrati aplikacija ni potreben prenos iz spletnih trgovin (Google Play, App Store).   

Izdelek brez naslova 16 1

2. Začetni zaslon: zemljevid Slovenije

Zeleno-rumeno-rdeče-vijolični gumbi predstavljajo lokacije, število in zahtevnost poti na določenem območju. S približevanjem pridemo do posameznih planinskih poti, ki so obarvane rdeče.

Izdelek brez naslova 17 1

3. Izbrana pot

S klikom na izbrano pot se prikaže zahtevnost, izhodišče in cilj poti s povezavo na Google zemljevid ter podatki o razdalji, času hoje, skupni višini vzponov ter spustov. Poleg poteka se izriše še višinski profil. Na voljo so tudi podatki o vrsti podlage, morebitnih zaprtih odsekih ter informacije o kočah.

Izdelek brez naslova 18 1 v2

4. Alternativno iskanje: filtri in iskalnik

Filtri omogočajo iskanje poti glede na zahtevnost, vrsto vrhov (točke na poti), nadmorsko višino in pa Planinska društva, ki so skrbniki poti. Iskalnik pa seveda omogoča neposredno iskanje poti za že izbrani planinski cilj.

Izdelek brez naslova 19 1 v2

Andrej Stritar: Prvi odzivi so spodbudni, gremo naprej!

 »Stran je dobro obiskana in se torej uporablja. Namen je dosežen! Negativnih odzivov skorajda ni, torej zadevo ocenjujem kot uspešno,« je zadovoljen Andrej Stritar, urednik kartografije pri PZS, ki vodi tudi projekt katastra planinskih poti in Planinski geografski informacijski sistem. »Prispele pripombe in predloge s kolegi predebatiramo, nekaj stvari smo na pobudo uporabnikov tudi že dodali. Pretok GPX sledi poti, na primer. To v začetku ni bilo mogoče, opcijo smo dodali na pobudo več uporabnikov,« še dodaja naš sogovornik in pove, da je verzija (še vedno) preizkusna, ker še optimizirajo izračun vsote dvigov in spustov med opravljeno potjo in posledično časov potrebnih za pot, ki so izračunani tudi na podlagi teh vhodnih podatkov. »Potem ko bodo do potankosti izpiljene vse tehnične zadeve, bomo začeli dodajali še podrobne, kakovostne informacije z opisi tur, fotografijami. To ostaja velik izziv za prihodnost!« poudarja Stritar in pove, da pa so se v tem kontekstu že resno lotili obnove Slovenske planinske poti in sicer tako na spletu kot terenu. »Pripravljamo, v okviru maPZS, sodobno spletno predstavitev, nove bodo informacijske table na kočah ob poti, z dodatnimi nalepkami bodo označeni tudi vsi kažipoti. Če bo šlo vse po načrtih, bo zadeva končana že do konca junija,« je optimističen naš sogovornik. Mi pa prav tako. Gremo v hribe, odslej tudi s pomočjo oziroma asistenco maPZS!    

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.