Gremo v hribe
Menu
Untitled design 6

Se vidimo oktobra?

25 junij • Dogodki

Na 100ki OB MRZLI REKI.

Tekači Vipavske doline so naši stari znanci in ponosni ambasadorji projekta Laško Gremo v hribe v Ajdovščini. Na Nanosu smo se spoznali avgusta leta 2020, ko smo na »strehi Primorske« zaključili avgustovska druženja. Leto kasneje smo – kje drugje kot pa ob Vojkovi koči - skupaj otvorili zadnji počitniški mesec. Lani smo jim mahali s Slavnika, letos pa smo se znova dobili na njihovem domačem terenu.

V zanje značilni zeleni opravi in zaradi burje plapolajočimi zastavami so na Nanos prišli že zgodaj dopoldan. Večji del ekipe peš, štirje pa so se odločili za vzpon s kolesom. Člani društva tako ali drugače skupaj »migajo« že dvanajsto leto. Udeležujejo se rekreativnih tekov, kolesarskih prireditev in pohodov. Pa redno trenirajo, seveda. Tudi korona in posledične omejitve jih niso ustavile. So se pač prilagodili, tako da so zdaj še močnejši. Aktivni so tudi kot prostovoljci, pomagajo drugim športnim društvom iz regije. 8. in 9. julija jih boste tako lahko srečali na gorsko hitrostni rally dirki čez Rebernice v organizaciji GHD Podnanos.

Oktobrski vrhunec sezone

Društvo, ki šteje prek 80 članov v slovenskem in tudi širšem prostoru, velja za dobrega organizatorja ultra tekaškega izziva 100 OB MRZLI REKI. Ta bo letos na sporedu v nedeljo 8. oktobra. »Z zimskega smo tekmovanje prestavili na jesenski termin, saj je verjetnost, da bi nam takrat nagajala burja ali slabo vreme manjša. Novost pa ni samo termin, pač pa tudi trasa. V centru Ajdovščine smo pripravili petkilometrski krog po katerem bodo krožili tekači in tekačice. Pripravljamo tudi pester spremljevalni program. Kraljevska 100 kilometrska razdalja bo štela za naslove državnih prvakinj in prvakov. Teklo se bo še na 75 kilometrski in 50 kilometrski razdalji. Na vseh treh tako posamično kot v štafeti,« nam je povedala Mateja Prosen, predsednica društva in poudarila, da ravninski tek ni primeren samo za ultra tekače, pač pa tudi tiste, ki so jim bolj domače krajše razdalje. »Prav zato vedno razpišemo tudi tekmovanje v štafetah, ki se jih udeležujejo tekaški prijatelji iz društev in podjetij. Prijave so odprte do 22. septembra,« še pove naša sogovornica, ki pozdravlja projekt #roadtoironman Aktualovega voditelja Rudija Siegerja. »Za Rudijem bo, kot prebiram na spletu, septembra prvi Ironman. Morda pa unovči dobro pripravljenost, podaljša sezono in se udeleži še naše oktobrske ultra tekaške prireditve. Sam ali pa s štafeto. Rudi, vabljen v Ajdovščino in srečno na triatlonu v Italiji. Tekači Vipavske doline držimo pesti zate!« je vse najboljše Aktualovemu triatloncu v imenu ajdovskega društva zaželela Mateja.

Kdo je Rudijev »gremovhribovski« svetovalec za triatlon?

V reportaži z Lisce smo v rubriki »Rudi se trudi« zapisali, da je bodoči železni mož na temo triatlona in priprav sproščeno klepetal tudi z znanim obrazom & glasom našega projekta. Na Nanosu sta športnika ob kozarcu brezalkoholnega piva debato nadaljevala, Rudi je ob pivu srkal tudi nasvete večkratnega železnega moža, ki ga pozna praktično vsak udeleženec Laško Gremo v hribe dogodkov. Pa ga razkrijmo …

To je torej dolgoletni moderator in vodja animacije na naših dogodkih. Grega Janežič je končal šest ironman triatlonov. Zadnjega leta 2009 v francoski Nici. Ta je bil – kot nam je zatrdil – zanj tudi najlepši. Skupaj z legendarnim Igorjem Kogojem, pa Janijem Tomšičem, Urošem Velepcem in Mirom Kregarjem je bil nekaj časa celo v slovenski triatlonski reprezentanci. Izid kariere je postavil v nemškem Rothu, ko je bil v svoji starostni kategoriji zelo blizu uvrstitvi na kultni havajski Ironman.

Na kaj mora biti Sieger po Janežičevem mnenju septembra še posebej pozoren? »Tekma je krona vseh treningov. Pozoren naj bo predvsem na tek. Z maratonom se vse skupaj šele začne. Naj ga v vodi ali na kolesu ne zanese, drži naj se dogovorjenega s trenerjem, da bo po plavanju in kolesarjenju ostal dovolj močan za zadnji del preizkušnje,« svetuje Grega, ki še vedno ogromno kolesari in je vsestransko športno aktiven. V hribih in dolinah. Zaenkrat nima v načrtu novega triatlonskega podviga, ampak »nikoli ne reci nikoli« se nasmeji Grega.

Morda pa Rudi in Grega v ekipi »Gremo v hribe« združita moči na štafetni preizkušnji ene izmed razdalj 100 OB MRZLI REKI. Pustimo se presenetiti.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.