Gremo v hribe
Menu
FOTO 1a v2

Mrzlica je zakon!

15 september • Dogodki

Lepa jesenska sobota. Poletnim temperaturam navkljub, idealna za skok v hribe. Kam gremo? Na Mrzlico. Z nami so bili tudi smučarski skakalci z legendo, Petrom Prevcem, na čelu. Super smo se imeli. Pa vi?

Pa smo šli…

Avtocestni izvoz Trojane. Simbolični odklop od (pre)hitrega sveta. Rumene zastave na drogovih javne razsvetljave ob glavni cesti od Izlak pa do Zagorja ob Savi nam dajo vedeti, da so domačini zelo ponosni na kolesarja Primoža Rogliča, ki je doma iz teh krajev. Zagotovo veste, da je fant, ki je v teh dneh v rumenem in torej glavni na sloviti Kolesarski dirki po Franciji, športno pot začel kot smučarski skakalec. Prav smučarski skakalci oziroma natančneje dve skakalki in dva skakalca pa so bili naši tokratni sopotniki pri naskoku na Mrzlico. Maja Vtič, Urša Bogataj, Peter Prevc in Jernej Damjan. Same legende, naši #junakizime, ki so si tudi s hribi na ti. Radi gredo v hribe. Prvi trije so že osvojili najvišji slovenski vrh, Peter celo trikrat. Triglav čaka samo še izkušenega veterana, Jerneja Damjana, ki si bo ta izziv in ˝domačo nalogo za vsakega pravega Slovenca˝ prihranil za obdobje po karieri. Približujemo se Trbovljam, rojstnemu kraju omenjenega bivšega skakalca in zdaj kolesarskega junaka, Primoža Rogliča. Sledi samo še vzpon do prelaza Podmeja, ki nam ga za izhodišče predlaga Štefan Sapač, zasavska legenda našega gibanja Gremo v hribe. Hitro smo na izhodišču, sprašujemo se kolikokrat je na vrh tega prelaza skočil tisti kolesar, ki po vsaki veliki zmagi na zmagovalnih stopničkah demonstrira telemark. Najbrž je z gorskim kolesom kdaj podaljšal tudi do Mrzlice, se sprašujemo, ko mimo nas po lepo urejeni makadamski cesti švigne skupina gorskih kolesarjev. Bomo povprašali Bojano in Jožeta, oskrbniški par Planinskega doma na Mrzlici. Kmalu smo na vrhu, prehitevamo uro. Bojana in Jože nam mahata v znak dobrodošlice. Štirje telemarki, tako za hec. ˝Tekmovalnega˝ dresa našim asom po tokratnem skoku in telemarku seveda ni potrebno oddati v kontrolo strogim sodnikom. Rahlo preznojene, poletna vročina pač, Under Armour reprezentančne športne majice samo zamenjajo za nove. Dekleti in fanta sta po 0,0 % osvežitvi znova kot iz škatlice in nared za prijetne obveznosti. Čas za selfije!

Otroci in tudi tisti malo bolj izkušeni fantje in dekleta radi poklepetajo z #junakizime, še raje se fotografirajo. Nasmeh in škljoc. Označi, deli, #gremovhribe! Fantastično, sproščeno, navdušeno, kul, zabavno so pridevniki, ki največkrat opisujejo počutje uporabnikov ob objavah na omrežjih. Mi pa se posledično počutimo ponosno & kul, ker vemo, da delamo pravo stvar. ˝Že ko smo bili zgodaj na vrhu, smo na Instagram storyju sloskinordicteam videli, da se nam približuje četverica slovenskih reprezentantov s Petrom Prevcem na čelu. Pa smo se odločili, da jih počakamo,˝ nam je povedala redna obiskovalka Mrzlice. Informacija je na vrhu očitno zelo hitro zakrožila od ust do ust, na tak čudovit dan pa se le redkim mudi v dolino.

S simpatično ekipo smo po foto terminu skočili še na, od planinskega doma, par minut hoda oddaljen vrh Mrzlice. 1122 metrov nad morjem. Pred nami se razteza Zasavje in Savinjska dolina. Čas je za ekipno preizkušnjo številka dve. Julija, na Vogarju, so se na prvi Jerneja Brecl, Domen Prevc, Ema Klinec in Anže Lanišek zelo izkazali. Tudi tokratni mešani ekipi skakalcev in skakalk (Maja Vtič, Jernej Damjan, Peter Prevc in Urša Bogataj) smo postavili nekaj vprašanj povezanih z destinacijo izleta.

Začeli smo z 32-letno Dolenjko Majo Vtič. Smučarska skakalka iz Mirne je v svoji karieri že osemkrat stala na zmagovalnih stopničkah, enkrat (Ljubno, 2016) tudi na najvišji. Lani, konec avgusta, je skupaj z reprezentanco prvič osvojila tudi Triglav. Pravi, da je bilo čudovito. Pa naj bo prvo vprašanje povezano s Triglavom, lokalnim Triglavom.
Gremo v hribe: ˝Kako domačini ljubkovalno imenujejo Mrzlico? Namig: Nekaj v povezavi s Triglavom.˝
Maja: ˝Ker smo v Zasavju, zagotovo kar zasavski Triglav?˝
Gremo v hribe: ˝Zelo blizu. Knapovski in tudi Savinjski Triglav, saj vrh povezuje obe dolini.˝

FOTO 5a

Nadaljevali smo s pet let izkušenejšim Jernejem Damjanom. Ker je edini izmed četverice, ki še ni stal na tistem pravem Triglavu in je tudi sicer najmanj izkušen hribovec, smo zanj vprašanje našli v dolini, ampak vseeno zelo visoko v zraku.
Gremo v hribe: ˝Trboveljski dimnik, ki ga dobro vidimo, je najvišji v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Kako visok je? Namig: več kot je aktualni svetovni rekord v smučarskih poletih.˝
Jernej: ˝Ja, vsaj sto metrov več meri. Mislim, da je visok blizu 360 ali 370 metrov. Ogledal sem si video z akrobacijami skupine Dunking Devils. Ravno v teh dneh so jih izvajali in posneli. Neverjetno! Z veseljem bi se tudi sam povzpel na vrh dimnika.˝
Gremo v hribe: ˝Natanko 360 metrov visok je!˝

FOTO 7a

Po Jerneju smo ˝zaslišali˝ Petra. Zelo rad gre v hribe, kjer se sprosti. Letos je užival v, kot pravi, prelepih Karavankah. Nekoč bo podrobneje raziskal Julijce, za katere ob vseh obveznostih še ni našel časa. Zanj smo zato vprašanje našli v hribih. Tokrat Zasavskih, seveda.
Gremo v hribe: ˝Tako kot trboveljski dimnik, z vrha Mrzlice odlično vidimo tudi Kum. Ta vrh v skladbi Na Kum opeva folk-punk-rock skupina iz Zagorja ob Savi, ki si je ime nadela po hribu z obrobja Zagorja? Namig: Lani so v ljubljanskem Kinu Šiška praznovali 30 letnico delovanja, zadnji album pa se imenuje Živel rokenrol.˝
Peter: ˝Orleki? Namig v kombinaciji z Googlom mi je pomagal.˝

FOTO 6a

Za konec ˝skoči˝ še Urša, najmlajša izmed četverice. 25-letnica iz Polhovega Gradca je v posamični konkurenci že dvakrat stala na stopničkah v svetovnem pokalu. Debitirala je decembra 2011 v norveškem Lillehammerju. V predstavitvi na FIS-ini strani navaja, da je poleg risanja njen hobi pohodništvo. Z družino je v otroštvu prečesala Polhograjsko hribovje, lani je skupaj z Majo osvojila tudi Triglav. Njen klubski kolega je bil tudi v začetku teksta omenjeni Primož Roglič.
Gremo v hribe: ˝Kdaj je Primož nazadnje nastopil na uradni tekmi v smučarskih skokih? Namig: Bilo je še pred vašim debitantskem nastopu v svetovnem pokalu.˝
Urša: ˝Torej, tam nekje. Od 2009 do 2011. Fanta bosta bolje vedela.˝
Gremo v hribe: ˝Ja, bilo je 16. januarja 2011 na Poljskem v Szczyrku.˝
 

FOTO 8a

Dobro so se odrezali, kajne? Ne dvomimo, da bo tako tudi pozimi. September bo zanje pester. Enako velja za vse nas, saj se približuje 26. september in s tem zaključek naše sezone. Se vidimo v hribih!

p.s.: Bojano in Jožeta smo pozabili vprašati, če je bil na Mrzlici s kolesom že opažen Primož Roglič. Vas zanima? Povzpnite se, s kolesom ali peš, na Knapovski oz. Savinjski Triglav in ju pocukajte za rokav. Ne bo vam žal, ker Mrzlica je res zakon!

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.