Gremo v hribe
Menu
Jeglic

Pomah z vrha: Bojana Jeglič, Planinski dom na Mrzlici

1 september • Dogodki

V rubriki ˝Pomah z vrha˝ predstavljamo posameznike oziroma posameznice, ki vodijo ekipe koč ali domov, ob katerih se bomo vse do zadnje septembrske sobote zbirali v okviru največje planinske družbeno odgovorne akcije v Sloveniji.

Bojana Jeglič nam maha z Mrzlice. Tako kot Smrekovec, je tudi Mrzlica vrh, ki povezuje. Poleg Savinjčanov, ki imajo v ˝solastništvu˝ oba omenjena vrhova, pa imata Mrzlica in Smrekovec še en skupni imenovalec. Oskrbniška ekipa na obeh namreč izhaja izpod kamniških hribov, natančneje iz Kamnika. ˝Z možem Jožetom sva bila v kamniških hribih nazadnje pred 30 leti, ko sva smučala na Veliki planini. V mesto pod Kamniško-Savinjskimi Alpami pa se seveda še in rada vračava. Morda pa se s Tomom  v živo srečamo prav tam. Bom pomahala! ˝ pa oskrbniškemu kolegu na ogrevalno vprašanje odgovarja in nazaj na Smrekovec maha Bojana, ki je z možem Jožetom na Mrzlici že peto sezono.    

  • Kako bi nekoga, ki v petek popoldan išče idejo za vikend pobeg iz doline, prepričali, da je vaš Planinski dom prava izbira?

Smo daleč stran od mestnega vrveža, a hkrati dovolj blizu in vsem na dosegu roke. Do nas se, podobno kot je za njihov vrh omenila že oskrbniška kolegica Karmen, lahko skoči tudi že v petek popoldan, po službi. Najkrajša pot (hodili boste največ 1 uro, op. p.) ni zahtevna. Primerna  je tudi za družine z majhnimi otroki. Pohod na Savinjski oziroma Knapovski Triglav, tako mu rečejo domačini, je tudi dober trening za nabiranje in vzdrževanje hribovske kondicije. Člani Kluba prijateljev Mrzlice, ki so naši redni gostje, so v odlični formi. Pridite in se prepričajte. Vabljeni!  

  • Koliko članov šteje posadka v domu?

Stalni člani smo trije. Poleg mene in moža Jožeta je v naši stalni posadki še Simona. Tu pa tam se, po potrebi, tudi okrepimo, tako da delo poteka tekoče in so gostje zadovoljni.

  • Jed, s katero se planinci pri vas najraje okrepčajo?

Najraje naročijo gobovo juho z ajdovimi žganci. V naši ponudbi so samo jedi na žlico, po katerih smo prepoznavni. Pri takšni ponudbi bomo tudi vztrajali, komplimenti rednih in občasnih gostov potrjujejo pravilnost te odločitve.

  • Nam lahko zaupate še kakšno zanimivo planinsko anekdoto?

Avgusta je bila pri nas skupina dvajsetih pohodnikov iz Koroške. S kuhinje so me zvabili na teraso. Najprej sem pomislila, da je s hrano kaj narobe, a sledilo je nepozabno presenečenje. Glasen aplavz dvajseterice. Res lepo presenečenje in kompliment, ki polepša dan.  

5

  • Pa najbolj znan obiskovalec ali obiskovalka? K vam skoči tudi kak VIP-ovec?

Kapetanka slovenske košarkarske reprezentanca, Nika Barič, je za zasavski spletni portal Savus povedala, da je Mrzlica njen hrib. Ko je v Sloveniji, je naša redna gostja. Pri nas so bile na pripravah že večkrat, tudi to poletje, rokometašice Zagorja. Ambasador vašega gibanja, vsestranski pohodnik Štefan  (se nam pridruži pri pogovoru, op.p.), se prav tako vedno znova vrača na Mrzlico. Skratka, tudi v lokalni in širši javnosti prepoznavna imena, so med našimi gosti. Veseli smo, ko preberemo ali slišimo njihove pohvale na naš račun.

4 v3
  • V 45 domovih Zlatorogove transverzale ponosa bodo obiskovalcem, za prostovoljni prispevek, na voljo tudi trajnostni spominski kozarci z napisom posamezne koče. Tudi v vašem, seveda. Koliko kozarcev bi lahko prodali? Napoved?

Vse. Definitivno. V prvem tednu smo ji oddali okrog tristo. Ljudje tudi sami sprašujejo po kozarcih, tako da se ne bojim, da bi nam kakšen ostal.

7

  • Kako dobro pa poznate preostalih 8 koč in domov, kjer je v okviru naše akcije pestro vsako soboto?

Jih (še) ne poznam. Dvajset mesecev me loči do upokojitve, takrat pa bo morda več časa tudi za obisk hribov. Če bom potrebovala dober nasvet za kakšen lep pohodniški izlet, se vsekakor obrnem na Štefana, ki je prehodil praktično celo Slovenijo.

jeglic5
  • Kateremu oskrbniškemu kolegu oziroma kolegici torej mahate z Mrzlice? Izberite, pa bo gost/gostja našega naslednjega klepeta. Pa še vaše vprašanje zanj/zanjo?

Maham na Nanos. Barbari Penko in Petru Ašaninu. Na Mrzlici smo že imeli goste iz Indije in Japonske. Pa na Nanosu? Najbolj oddaljena država v vaši vpisni knjigi odkar sta spomladi prevzela Vojkovo kočo?

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.