Gremo v hribe
Menu
naslovnica v2

Otroci so navdušeni!

9 december • Planinske vsebine

Kmalu bo minil mesec dni od izida malega planinskega dnevnika za otroke do desetega leta starosti, »Prvi zapisi z gora«, ki ga je Cerkničanka Sandra Pohole javnosti predstavila na letošnji svetovni dan otroka. Simpatično knjižico, ki najmlajše navdušuje nad čari pohodništva in gibanjem na prostem, smo opazili tudi mi.

»Ko so mi kot otroku starši predlagali nedeljski pohod na Slivnico iz Cerknice, sem to zaznala kot kazen in ne nagrado,« se nasmeji avtorica dnevnika, ki se je s hribi in gorami, kot pohodnica in kolesarka, pobliže spoznala in spoprijateljila šele kot odrasla ženska. »Tudi dandanes mnogi otroci pot v hribe doživljajo kot dolgočasno, naporno in mnogokrat predolgo,« opaža naša sogovornica. Številnim staršem in starim staršem, ki so zaljubljeni v hribe in se soočajo z izzivom »kako uspešno organizirati gorski izlet z otroki« torej še kako prav pride vsak namig, nasvet in pripomoček, ki namesto negodovanja prinese navdušenje, iskrice v očeh in željo po fantastičnih pohodniških dogodivščinah. Mimogrede, nekaj jih najdete na tej povezavi, z veseljem pa vam, v tem kontekstu, predstavljamo tudi malo planinsko spominsko knjigo za beleženje vtisov in doživetij s hribov in gora.   

»Prvi zapisi z gora« so ravno prav veliki, da gredo tudi v mali žep. Na 132 straneh dnevnik ponuja prostor za trideset izletov, vsakemu so namenjene štiri strani. Prav vsaka stran je unikatno oblikovana in s tem privlačna za radovedne mlade planince. Dnevnik je hkrati tudi didaktični pripomoček, saj je opremljen s preprostimi pravili gorskega bontona, vsebuje pa tudi opise nekaterih gozdnih in gorskih živali ter preproste križanke in igre. ˝Labirinti, iskanje razlik, povezovanje pik v slike in še kaj,« razkriva Sandra, ki je dnevnik izdala v nakladi tri tisoč izvodov, s prodajo v prvih tednih pa je izredno zadovoljna. »Nisem si mislila, da bo povpraševanje tako veliko. Veselijo in motivirajo pa me predvsem številni pozitivni odzivi staršev. Otroci so menda navdušeni! Načrtujejo izlete na bližnjih hrib in iščejo primerne destinacije za trideset osvojenih gora v naslednjem letu,« je navdušena avtorica, ki že razmišlja o novih produktih pod to blagovno znamko, ki bi jih starši lahko učinkovito uporabljali za animacijo in motiviranje mladih pohodnikov. 

zapisiZG v3

Delo Poholetove je kot doprinos k promociji in razvoju slovenskega turizma prepoznal tudi Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje in mu v ta namen dovolil uporabo blagovne znamke I feel Slovenija.

Katere slovenske hribe in gore pa najbolj čuti Sandra? »Kot pohodnica sem bila v hribih najraje pozimi, ko sem pri turnem deskanju na snegu spremljala partnerja in prijatelje. Poleti pa sem v hrib zagrizla s kolesom. Lepi spomini. Žal v hribe ne zahajam več, saj sem pred leti zbolela za multiplo sklerozo, ki je v zadnjem letu začela kazati zobe,« pravi Sandra, tudi avtorica pred leti izdanega planinskega dnevnika za odrasle »Zapisi z gora«. »Prvih tisoč petsto izvodov je hitro pošlo, tako da smo natisnili novih tri tisoč. Planinci imajo poleg vseh digitalnih pripomočkov in aplikacij očitno še vedno radi raznorazne klasične knjižice, kamor vtisnejo žige osvojenih vrhov in zapišejo neprecenljive vtise in spomine,« zaključuje Poholetova.

Gremo v hribe, torej? Po nove vtise in prve zapise. Kmalu.  Dotlej pa uživajmo v raziskovanju polj in gozdov ter številnih predlogov za prvi, drugi, tretji, četrti, pa trideseti gorski izlet z otroki. Naša dežela je polna lepih kotičkov. Naš izbor najdete na tej povezavi, vaše ideje za hribe z otroki pa bomo veseli na tem naslovu.

 

 

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.