Gremo v hribe
Menu
naslovnica v2

Otroci so navdušeni!

9 december • Planinske vsebine

Kmalu bo minil mesec dni od izida malega planinskega dnevnika za otroke do desetega leta starosti, »Prvi zapisi z gora«, ki ga je Cerkničanka Sandra Pohole javnosti predstavila na letošnji svetovni dan otroka. Simpatično knjižico, ki najmlajše navdušuje nad čari pohodništva in gibanjem na prostem, smo opazili tudi mi.

»Ko so mi kot otroku starši predlagali nedeljski pohod na Slivnico iz Cerknice, sem to zaznala kot kazen in ne nagrado,« se nasmeji avtorica dnevnika, ki se je s hribi in gorami, kot pohodnica in kolesarka, pobliže spoznala in spoprijateljila šele kot odrasla ženska. »Tudi dandanes mnogi otroci pot v hribe doživljajo kot dolgočasno, naporno in mnogokrat predolgo,« opaža naša sogovornica. Številnim staršem in starim staršem, ki so zaljubljeni v hribe in se soočajo z izzivom »kako uspešno organizirati gorski izlet z otroki« torej še kako prav pride vsak namig, nasvet in pripomoček, ki namesto negodovanja prinese navdušenje, iskrice v očeh in željo po fantastičnih pohodniških dogodivščinah. Mimogrede, nekaj jih najdete na tej povezavi, z veseljem pa vam, v tem kontekstu, predstavljamo tudi malo planinsko spominsko knjigo za beleženje vtisov in doživetij s hribov in gora.   

»Prvi zapisi z gora« so ravno prav veliki, da gredo tudi v mali žep. Na 132 straneh dnevnik ponuja prostor za trideset izletov, vsakemu so namenjene štiri strani. Prav vsaka stran je unikatno oblikovana in s tem privlačna za radovedne mlade planince. Dnevnik je hkrati tudi didaktični pripomoček, saj je opremljen s preprostimi pravili gorskega bontona, vsebuje pa tudi opise nekaterih gozdnih in gorskih živali ter preproste križanke in igre. ˝Labirinti, iskanje razlik, povezovanje pik v slike in še kaj,« razkriva Sandra, ki je dnevnik izdala v nakladi tri tisoč izvodov, s prodajo v prvih tednih pa je izredno zadovoljna. »Nisem si mislila, da bo povpraševanje tako veliko. Veselijo in motivirajo pa me predvsem številni pozitivni odzivi staršev. Otroci so menda navdušeni! Načrtujejo izlete na bližnjih hrib in iščejo primerne destinacije za trideset osvojenih gora v naslednjem letu,« je navdušena avtorica, ki že razmišlja o novih produktih pod to blagovno znamko, ki bi jih starši lahko učinkovito uporabljali za animacijo in motiviranje mladih pohodnikov. 

zapisiZG v3

Delo Poholetove je kot doprinos k promociji in razvoju slovenskega turizma prepoznal tudi Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje in mu v ta namen dovolil uporabo blagovne znamke I feel Slovenija.

Katere slovenske hribe in gore pa najbolj čuti Sandra? »Kot pohodnica sem bila v hribih najraje pozimi, ko sem pri turnem deskanju na snegu spremljala partnerja in prijatelje. Poleti pa sem v hrib zagrizla s kolesom. Lepi spomini. Žal v hribe ne zahajam več, saj sem pred leti zbolela za multiplo sklerozo, ki je v zadnjem letu začela kazati zobe,« pravi Sandra, tudi avtorica pred leti izdanega planinskega dnevnika za odrasle »Zapisi z gora«. »Prvih tisoč petsto izvodov je hitro pošlo, tako da smo natisnili novih tri tisoč. Planinci imajo poleg vseh digitalnih pripomočkov in aplikacij očitno še vedno radi raznorazne klasične knjižice, kamor vtisnejo žige osvojenih vrhov in zapišejo neprecenljive vtise in spomine,« zaključuje Poholetova.

Gremo v hribe, torej? Po nove vtise in prve zapise. Kmalu.  Dotlej pa uživajmo v raziskovanju polj in gozdov ter številnih predlogov za prvi, drugi, tretji, četrti, pa trideseti gorski izlet z otroki. Naša dežela je polna lepih kotičkov. Naš izbor najdete na tej povezavi, vaše ideje za hribe z otroki pa bomo veseli na tem naslovu.

 

 

Ostale vsebine

EOFT2021 Caro North LowRes 01 v2

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European …

Preberite več

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostalih planinskih dogodivščinah širom Slovenije, bivše Jugoslavije in tudi Evrope. Takrat nam je Štefan Sapač omenil tudi njegov projekt »urejanje poti na Grašico«, ki je bila tedaj tik pred zaključkom. Otvoritev poti na ta vrh nad Zagorjem ob Savi je predvidel za jesen 2020. Pa so dogodek »odnesli« korona ukrepi. To pomlad, natanko teden dni pred začetkom dvanajste sezone Gremo v hribe, pa je vendarle napočil čas za uradno otvoritev Štefanove poti na Grašico. Po »naši« sezoni smo na vrh, s Štefanom seveda, skočili tudi mi.

Preberite več

Kdo so fantje in dekleta, ki skrbijo za najboljšo »telovadnico«?

21 junij, 2021 • Planinske vsebine

»Najboljša telovadnica je hrib!« je slogan, ki ga najdete na čudovitih majicah dvanajste sezone našega gibanja Gremo v hribe. Se strinjamo? Absolutno. Včasih pa se morda celo premalo zavedamo, da naše brezhibno urejene »telovadnice« niso nekaj samoumevnega …

Preberite več

Najboljša telovadnica je »gmajna«!

23 maj, 2021 • Planinske vsebine

Osnovnošolska mladina in hoja v hribe. Najpogostejše prve asociacije? Presenetljivo velikokrat govorimo o najmanj zmerni zadržanosti. Precej bolj redko pa o iskrenem navdušenju. Seveda vzorec naših anketirancev ni dovolj velik in reprezentativen, da bi lahko prišli do nekih relevantnih zaključkov. Morda pa gre zgolj za stereotip? Izkušnje in posledično mnenja so različna.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.