Gremo v hribe
Menu
gozdek1

Gozdni pobeg

2 november • Planinske vsebine

Deželi vlada jesen. Narava je odeta v svoje najlepše barve, kot bi doživljala vrhunec z ognjemetom žarečih odtenkov, preden se bo zazibala v počitek in jo bosta prekrila spokoj ter belina. Ker trenutna situacija mnogim ne omogoča izletov v hribe in gore, je to čas, ko lahko raziskujete polja in gozdove.

Deželi vlada jesen. Narava je odeta v svoje najlepše barve, kot bi doživljala vrhunec z ognjemetom žarečih odtenkov, preden se bo zazibala v počitek in jo bosta prekrila spokoj ter belina. Ker trenutna situacija mnogim ne omogoča izletov v hribe in gore, je to čas, ko lahko raziskujete polja in gozdove. Tudi tam se skriva čarobna moč narave.

Sami ali z otroki, jesenski gozd ponuja poligon zabave, le vsa svoja čutila morate aktivirati. Ponujamo vam nekaj predlogov, kaj vse lahko jeseni počnete v gozdu:

Listje, listje in še več listja

Ogromni kupi listja vabijo k igri, ustvarjanju in veselemu pohajkovanju ob zvoku miline šelestenja. Visoki kupi so kot nalašč za razigrane pohode, tek, skrivanje, skakanje in nevihto listja, kjer se listi vrženi v zrak, usujejo na vas kot čarobni prah iz pravljice.

Naravna umetnost z listjem in plodovi

Iz živobarvnega listja lahko naredite tudi prave umetnine. Že v gozdu ali kasneje doma. Nanizate jih lahko v živopisano girlando in z njo okrasite vhodna vrata, okna ali stanovanje. Pričarajte ljubke okraske iz listov, plodov, storžev in lubja in vnesite barvitost jeseni tudi v svoj dom. Če z drevesnimi plodovi napolnite visok kozarec in vanj vstavite svečo, boste dobili lanterno, ki vas bo ob večerih spominjala na prečudovit dan preživet v gozdu.

Jelenji disko klubi

Jeseni je čas, ko se parijo jeleni. Če imate priložnost in živite v bližini gozda, kjer bivajo tudi jeleni, se proti mraku ali ponoči odpravite v gozd. Med rukom samci nase opozarjajo tudi s silovitim topotanjem s kopiti, lomljenjem vej in podobni, s čimer želita samca dokazati svojo nadvlado. Ne približujte se, le napnite ušesa ob tem divjem orkestralnem doživetju.

Domišljija v gozdu

Nekoč so globoko v gozdovih prebivali vile, škrati, palčki, čarovnice in mnoga druga bitja, za katera se danes zdi, da so izumrla. Če svet pogledate skozi otroške oči, boste videli, da temu ni tako. Gozd je prepoln kotičkov, kjer bi se lahko skrivali. Morda lahko skupaj z otroki pustite, da vas navdihne gozdna krajina in njeni materiali ter ustvarite miniaturne hišice, posteljico, mostove in mreže za gozdna bitja.

Gozdna meditacija

Jesen je čas vetra. Boža dušo in čisti telo. Šelesti visoko v krošnjah in sproža vrtince barv. Simfonija narave, ki, če se ji prepustimo, prebuja notranji mir, vodi v svet miru in sprostitve. Gozd pomirja naše misli, zdravilne gozdne energije pa polnijo z energijo.

Ob uživanju na prostem, gibanju in občutenju življenjskega utripa boste zagotovo ostali zdravi. Izberite naravo, izberite gozd, izberite sebe. Vse kar potrebujemo, imamo na dlani.

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.