Gremo v hribe
Menu
gozdek1

Gozdni pobeg

2 november • Planinske vsebine

Deželi vlada jesen. Narava je odeta v svoje najlepše barve, kot bi doživljala vrhunec z ognjemetom žarečih odtenkov, preden se bo zazibala v počitek in jo bosta prekrila spokoj ter belina. Ker trenutna situacija mnogim ne omogoča izletov v hribe in gore, je to čas, ko lahko raziskujete polja in gozdove.

Deželi vlada jesen. Narava je odeta v svoje najlepše barve, kot bi doživljala vrhunec z ognjemetom žarečih odtenkov, preden se bo zazibala v počitek in jo bosta prekrila spokoj ter belina. Ker trenutna situacija mnogim ne omogoča izletov v hribe in gore, je to čas, ko lahko raziskujete polja in gozdove. Tudi tam se skriva čarobna moč narave.

Sami ali z otroki, jesenski gozd ponuja poligon zabave, le vsa svoja čutila morate aktivirati. Ponujamo vam nekaj predlogov, kaj vse lahko jeseni počnete v gozdu:

Listje, listje in še več listja

Ogromni kupi listja vabijo k igri, ustvarjanju in veselemu pohajkovanju ob zvoku miline šelestenja. Visoki kupi so kot nalašč za razigrane pohode, tek, skrivanje, skakanje in nevihto listja, kjer se listi vrženi v zrak, usujejo na vas kot čarobni prah iz pravljice.

Naravna umetnost z listjem in plodovi

Iz živobarvnega listja lahko naredite tudi prave umetnine. Že v gozdu ali kasneje doma. Nanizate jih lahko v živopisano girlando in z njo okrasite vhodna vrata, okna ali stanovanje. Pričarajte ljubke okraske iz listov, plodov, storžev in lubja in vnesite barvitost jeseni tudi v svoj dom. Če z drevesnimi plodovi napolnite visok kozarec in vanj vstavite svečo, boste dobili lanterno, ki vas bo ob večerih spominjala na prečudovit dan preživet v gozdu.

Jelenji disko klubi

Jeseni je čas, ko se parijo jeleni. Če imate priložnost in živite v bližini gozda, kjer bivajo tudi jeleni, se proti mraku ali ponoči odpravite v gozd. Med rukom samci nase opozarjajo tudi s silovitim topotanjem s kopiti, lomljenjem vej in podobni, s čimer želita samca dokazati svojo nadvlado. Ne približujte se, le napnite ušesa ob tem divjem orkestralnem doživetju.

Domišljija v gozdu

Nekoč so globoko v gozdovih prebivali vile, škrati, palčki, čarovnice in mnoga druga bitja, za katera se danes zdi, da so izumrla. Če svet pogledate skozi otroške oči, boste videli, da temu ni tako. Gozd je prepoln kotičkov, kjer bi se lahko skrivali. Morda lahko skupaj z otroki pustite, da vas navdihne gozdna krajina in njeni materiali ter ustvarite miniaturne hišice, posteljico, mostove in mreže za gozdna bitja.

Gozdna meditacija

Jesen je čas vetra. Boža dušo in čisti telo. Šelesti visoko v krošnjah in sproža vrtince barv. Simfonija narave, ki, če se ji prepustimo, prebuja notranji mir, vodi v svet miru in sprostitve. Gozd pomirja naše misli, zdravilne gozdne energije pa polnijo z energijo.

Ob uživanju na prostem, gibanju in občutenju življenjskega utripa boste zagotovo ostali zdravi. Izberite naravo, izberite gozd, izberite sebe. Vse kar potrebujemo, imamo na dlani.

Ostale vsebine

LED1 v8

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večin…

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostalih planinskih dogodivščinah širom Slovenije, bivše Jugoslavije in tudi Evrope. Takrat nam je Štefan Sapač omenil tudi njegov projekt »urejanje poti na Grašico«, ki je bila tedaj tik pred zaključkom. Otvoritev poti na ta vrh nad Zagorjem ob Savi je predvidel za jesen 2020. Pa so dogodek »odnesli« korona ukrepi. To pomlad, natanko teden dni pred začetkom dvanajste sezone Gremo v hribe, pa je vendarle napočil čas za uradno otvoritev Štefanove poti na Grašico. Po »naši« sezoni smo na vrh, s Štefanom seveda, skočili tudi mi.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.