Gremo v hribe
Menu
kratkocasje

Kratkočasenje na poti

25 junij • Planinske vsebine

»Otroci, danes gremo v hribe!« Pravljičen odgovor bi se glasil: »Super! Še en noro krasen dan je pred nami, pohitimo!«.

»Otroci, danes gremo v hribe!« Pravljičen odgovor bi se glasil: »Super! Še en noro krasen dan je pred nami, pohitimo!«. V resnici pa ste se vsi starši vsaj na začetku otroških planinskih karier soočili z negodovanjem, »Kaaaaj? Pa ne spet! Živ dolgčas ta hoja v hribe!«, ki mu je sledilo pregovarjanje, med katerim ste uporabili vse svoje igralske sposobnosti, da bi planiran izlet še doma prikazali kot fantastično dogodivščino. Kar v resnici tudi je!

A korak za korakom, kakor počasi napredujemo tudi v hribih, je izlet/dogodivščino/dan potrebno pričeti že doma. Z nekaj malega domišljije in iznajdljivosti lahko še tako nergajočim otrokom pričaramo dan, ki ga ne bodo kmalu pozabili. Temveč bodo v hribe hodili vedno raje in raje. Preverjeno s kopico otrok, takšnih že po naravi bolj aktivnih in takšnih, ki na hribe resnično gledajo kot na najhujšo reč, ki jih je tisti vikend doletela. Z vami delimo nekaj zvijač in iger, s katerimi lahko dodatno popestrite obisk v naravi in skrajšate pot do cilja, da še opazili ne bodo, da so že na vrhu!

1. Izlet planirajte premišljeno in trajanje vzpona prilagodite trenutni zmogljivosti vaših otrok ali, še raje, čisto malo preko njihovih zmožnostih. Saj veste, da lahko otroci že po 100 m premagane višine tarnajo, kako so utrujeni, medtem ko so prejšnji dan 6 ur neprekinjeno divjali po piknik prostoru, raziskovali gozd, se lovili, nabirali drva in gradili bivake. Seveda pa: ne pretiravajte. Izlet prilagodite njim.

2. Ko izbirate destinacijo, se predhodno pozanimajte o morebitnih pravljicah in legendah, ki veljajo za kraje, ki jih nameravate obiskati. Pripovedovanje zgodbic med potjo dela čudeže. Sploh, če naj bi bile »resnične«. Pokukajte za drevo in iščite vilinske deklice, ki so nekoč vladale planini, pastirčka, ki je eni podaril svoje srce, lovca, ki je ustrelil Zlatoroga itd. Enako velja tudi za naravne znamenitosti ob poti. Raziščite in se pozanimajte. Morda pot vodi mimo stare partizanske bolnišnice, skalnega spodmola, vhoda v podzemno jamo, snežne jame, najširše smreke, kar se bo otrokom še posebej vtisnilo v spomin in jim širilo obzorja.

3. Otrokom povejte, da nekateri verjamejo, da se drevesa med seboj pogovarjajo in da ima vsaka vrsta svoje blagodejne učinke na človeka. Energija bukve naj bi vračala samozaupanje in pomirjala duha, macesen naj pomagal ljudem, ki imajo v sebi občutek manjvrednosti in jim manjka samozaupanja, bor pa predstavlja in utrjuje ljubezen ter življenjsko energijo. Verjemite, otrokom je strašansko zabavno objemati drevesa in prisluhniti, kaj jim govorijo ter ugotavljati, s katerimi čustvi jih navdajajo. Več o drevesih in njihovih učinkih si lahko preberete tule.

4. Tekmujte, kdo bo po poti nabral več smeti. Žal so te še vedno spremljevalke planinskih poti, sploh tistih sredogorskih. Bodite jim vzor in jih že od malih nog učite, kako pomembno je naš planet ohranjati čist. Četudi teh smeti niste odvrgli vi. Vzgoja v duhu »bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu«, je lahko dobra popotnica za življenje.

5. Na pot se podajte s starim dobrim kompasom in zemljevidom. Naučite otroke uporabljati ta dva pripomočka, saj sta v hribih še vedno nepogrešljiva. Vsaki elektronski napravi zmanjka baterije, znanje bodo vedno nosili s seboj.

6. Igranje »tihe maše«. Vsi poznamo igrico, ko morajo biti vsi udeleženci tiho. Izgubi tisti, ki prvi spregovori. Tako boste otroke spodbudili, da bodo slišali tudi naravo. Trajanje igre omejite na, na primer 10 min ali dvakratnik let starosti otroka, otroci pa naj v tem času zbirajo zvočne vtise s poti. Po preteklem času podelite svoja opažanja in presenečeni boste, kaj vse mala ušeska zaznajo in kako različno so slišali svojo okolico.

7. Igranje besednih iger, na primer: nekdo pove eno besedo in drugi nadaljuje z novo, ki se začne na zadnjo črko prejšnje besede. Težja različica je tista, ko morajo iskati besede, ki se začno na zadnji DVE črki prejšnje besede. Zmaga tisti, ki izreče KOLODONT.

8. Ugibanje oseb. Nekdo si zamisli osebo, drugi ugiba, kdo je to s postavljanjem vprašanj, na katera so možni samo odgovori DA ali NE.

Odvisno od dneva, odvisno od razpoloženja, vse metode preverjeno delujejo. Iz najslabšega dneva v njihovem življenju, kot ga naši »Zlatkoti« radi opišejo v vsaj eni fazi dne, vam bodo zvečer utrujeno zašepetali le: »Kdaj gremo spet?«.

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.