Gremo v hribe
Menu
kratkocasje

Kratkočasenje na poti

25 junij • Planinske vsebine

»Otroci, danes gremo v hribe!« Pravljičen odgovor bi se glasil: »Super! Še en noro krasen dan je pred nami, pohitimo!«.

»Otroci, danes gremo v hribe!« Pravljičen odgovor bi se glasil: »Super! Še en noro krasen dan je pred nami, pohitimo!«. V resnici pa ste se vsi starši vsaj na začetku otroških planinskih karier soočili z negodovanjem, »Kaaaaj? Pa ne spet! Živ dolgčas ta hoja v hribe!«, ki mu je sledilo pregovarjanje, med katerim ste uporabili vse svoje igralske sposobnosti, da bi planiran izlet še doma prikazali kot fantastično dogodivščino. Kar v resnici tudi je!

A korak za korakom, kakor počasi napredujemo tudi v hribih, je izlet/dogodivščino/dan potrebno pričeti že doma. Z nekaj malega domišljije in iznajdljivosti lahko še tako nergajočim otrokom pričaramo dan, ki ga ne bodo kmalu pozabili. Temveč bodo v hribe hodili vedno raje in raje. Preverjeno s kopico otrok, takšnih že po naravi bolj aktivnih in takšnih, ki na hribe resnično gledajo kot na najhujšo reč, ki jih je tisti vikend doletela. Z vami delimo nekaj zvijač in iger, s katerimi lahko dodatno popestrite obisk v naravi in skrajšate pot do cilja, da še opazili ne bodo, da so že na vrhu!

1. Izlet planirajte premišljeno in trajanje vzpona prilagodite trenutni zmogljivosti vaših otrok ali, še raje, čisto malo preko njihovih zmožnostih. Saj veste, da lahko otroci že po 100 m premagane višine tarnajo, kako so utrujeni, medtem ko so prejšnji dan 6 ur neprekinjeno divjali po piknik prostoru, raziskovali gozd, se lovili, nabirali drva in gradili bivake. Seveda pa: ne pretiravajte. Izlet prilagodite njim.

2. Ko izbirate destinacijo, se predhodno pozanimajte o morebitnih pravljicah in legendah, ki veljajo za kraje, ki jih nameravate obiskati. Pripovedovanje zgodbic med potjo dela čudeže. Sploh, če naj bi bile »resnične«. Pokukajte za drevo in iščite vilinske deklice, ki so nekoč vladale planini, pastirčka, ki je eni podaril svoje srce, lovca, ki je ustrelil Zlatoroga itd. Enako velja tudi za naravne znamenitosti ob poti. Raziščite in se pozanimajte. Morda pot vodi mimo stare partizanske bolnišnice, skalnega spodmola, vhoda v podzemno jamo, snežne jame, najširše smreke, kar se bo otrokom še posebej vtisnilo v spomin in jim širilo obzorja.

3. Otrokom povejte, da nekateri verjamejo, da se drevesa med seboj pogovarjajo in da ima vsaka vrsta svoje blagodejne učinke na človeka. Energija bukve naj bi vračala samozaupanje in pomirjala duha, macesen naj pomagal ljudem, ki imajo v sebi občutek manjvrednosti in jim manjka samozaupanja, bor pa predstavlja in utrjuje ljubezen ter življenjsko energijo. Verjemite, otrokom je strašansko zabavno objemati drevesa in prisluhniti, kaj jim govorijo ter ugotavljati, s katerimi čustvi jih navdajajo. Več o drevesih in njihovih učinkih si lahko preberete tule.

4. Tekmujte, kdo bo po poti nabral več smeti. Žal so te še vedno spremljevalke planinskih poti, sploh tistih sredogorskih. Bodite jim vzor in jih že od malih nog učite, kako pomembno je naš planet ohranjati čist. Četudi teh smeti niste odvrgli vi. Vzgoja v duhu »bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu«, je lahko dobra popotnica za življenje.

5. Na pot se podajte s starim dobrim kompasom in zemljevidom. Naučite otroke uporabljati ta dva pripomočka, saj sta v hribih še vedno nepogrešljiva. Vsaki elektronski napravi zmanjka baterije, znanje bodo vedno nosili s seboj.

6. Igranje »tihe maše«. Vsi poznamo igrico, ko morajo biti vsi udeleženci tiho. Izgubi tisti, ki prvi spregovori. Tako boste otroke spodbudili, da bodo slišali tudi naravo. Trajanje igre omejite na, na primer 10 min ali dvakratnik let starosti otroka, otroci pa naj v tem času zbirajo zvočne vtise s poti. Po preteklem času podelite svoja opažanja in presenečeni boste, kaj vse mala ušeska zaznajo in kako različno so slišali svojo okolico.

7. Igranje besednih iger, na primer: nekdo pove eno besedo in drugi nadaljuje z novo, ki se začne na zadnjo črko prejšnje besede. Težja različica je tista, ko morajo iskati besede, ki se začno na zadnji DVE črki prejšnje besede. Zmaga tisti, ki izreče KOLODONT.

8. Ugibanje oseb. Nekdo si zamisli osebo, drugi ugiba, kdo je to s postavljanjem vprašanj, na katera so možni samo odgovori DA ali NE.

Odvisno od dneva, odvisno od razpoloženja, vse metode preverjeno delujejo. Iz najslabšega dneva v njihovem življenju, kot ga naši »Zlatkoti« radi opišejo v vsaj eni fazi dne, vam bodo zvečer utrujeno zašepetali le: »Kdaj gremo spet?«.

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.