Gremo v hribe
Menu
Stojan Burnik

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakor koli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

STOJAN BURNIK

Športni pedagog, alpinist in strokovnjak za planinstvo, doktor znanosti. Globoko sled je pustil na ljubljanski Fakulteti za šport, kjer je s kolegom dr. Blažem Jerebom vzpostavil Katedro za planinstvo, smučanje in športno rekreacijo kot jo poznamo danes. Bil je v Himalaji, osvojil je tudi dva osemtisočaka, pa v Južni Ameriki in še bi lahko naštevali. Ker je z letošnjim letom postal upokojenec je kot pohodnik, plezalec, turni smučar in kolesar v hribih praktično vsak dan. Mi smo ga poleti srečali na Smrekovcu, z njim smo pa smo se pogovarjali jeseni v Ljubljani. Pogovor v katerem nam je zaupal tudi kateri je njegov »naj« razgled najdete v rubriki »planinske vsebine« na tej povezavi. Z nami pa je delil tudi preostale »najljubše«.

 

Dihanje svežega zraka je …

… zdravo.

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Vsekakor zima. Se je že veselim. Predvsem kot turni smučar.

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Na Slovenijo. Triglav kot simbol.

Se spominjate svoje prve ture?

Seveda. Kot pohodnik sem bil v osnovnošolskih letih s teto na Škrlatici. Prva moja resna plezalna pa je Jalovec, Hornova smer.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Zelo všeč mi je Komna.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

Koča pod Bogatinom, ki jo upravlja Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju ter Koča pri Triglavskih jezerih, ki je v domeni Planinskega društva Matica iz Ljubljane. V tem okolišu se ogromno gibljem v vseh letnih časih.

Fburnik3 obdelana

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Prva pomoč, alu folija, rokavice, kapa, rezervno oblačilo. Pa nek zdrav prigrizek in voda.

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Na vrhu nimam neke ustaljene procedure. Seveda vnesem nekaj tekočine in uživam v razgledu, če je vreme primerno. Ko je tura zaključena, pa se mi najbolj prileže ričet ali jota.

S kom ste najraje v hribih?

S prijatelji.

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Seveda. Bojim se plazov. Strah, v smislu spoštovanja gora, je absolutno potreben.

Česa v hribih nikoli ne počnete?

 V hribih nikoli ne puščam smeti, vse odnesem v dolino.

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

Moj recept se glasi: lepo vreme, lepa tura in dobra družba.

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, …

Vaš (najljubši) planinski moto?

Ko sem bil mlajši smo ga imeli, ampak vam ga ne bom zaupal (smeh, op.p.).

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.