Gremo v hribe
Menu

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Nadmorska višina:

1513 m

Območje:

Juijske Alpe

Izhodišče:

Koča pri Savici

Trajanje pohoda:

2h 45 min

Koča je sicer zgrajena na temeljih nekdanje avstrijske vojaške bolnišnice, v kateri so zdravili vojake, ranjene v bojih prve svetovne vojne na Krnu. A prav nič ne prepreči sijaja planinskega sveta, ki se odpira pred kočo.

Izlet je prečudovit, relativno nezahteven ter plazovno varen tudi v zimskih mesecih. Z ustrezno planinsko zimsko opremo vas nad Bohinjskim jezerom čaka zimska pravljica. Koča je odprta v času novoletnih praznikov in od sredine junija do konca septembra. Za točne odpiralne čase pred obiskov vedno preverite strani Planinske zveze Slovenije.

Poleg lepot, ki jih nudi, je destinacija zanimiva tudi za vse ljubitelje zgodovine. Tudi v okolici so namreč še vedno dobro vidni ostanki prve svetovne vojne. Od koče se lahko odpravimo le malo naprej po mulatjeri, kjer nas kažipot usmeri mimo ostankov vojaških zgradb iz 1. svetovne vojne. Impresiven planinskih izlet, ki ga morejo tudi dobro uhojeni mlajši planinci. Tem bo domišljija še toliko bolj začinila doživljanje poti. Učna ura zgodovine v naravi! Pot je označena in markirana kot lahka.

Dostop

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, prečkamo Bled, sledimo cesti  in cesti  do Bohinjske Bistrice in dalje do Ribčevega lazu v Bohinju. Po južni strani jezera se peljemo do Ukanca in naprej do slapa Savice. . Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej vse bolj ozki cesti, nato sledimo do velikega parkirišča pri koči Savica. Parkirišče je plačljivo. Od tu se preko 48 serpentin in dolinice Pekel povzpnete do vrha planote in naprej do koče. Pot je dobro označena.

 

Razgled

Planota Komne je kot v amfiteatru obkrožena z visokimi gorami, zato nam nudi koprneč pogled na okoliške vrhove. Na vzhodni strani vidimo rob planote z Domom na Komni, na jugu pa se bohotijo vrhovi Podrte gore, Tolminskega Kuka, Velikega Bogatin in Bogatina. Na zahodni strani je Preval Vratca bolje poznan kot Bogatinsko sedlo, na severni strani pa nam pogled zakriva rob nad planino Na Kraju, prek katerega gre pot v dolino Triglavskih jezer.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Koca na planini Razor

Koča na planini Razor

Izleti

Koča na planini Razor leži na stičišču pomembnih planinskih poti, in sicer Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti. Planina se ponaša s pestrim rastlinstvom, med katerimi so številne rožice zdravilne, nekatere pa takšne, ki rastejo na zelo omejenem območju. A ne samo po malih pisanih in dišečih rastlinicah, ki sestavljajo dehteče preproge alpskega cvetja, planina Razor je znana tudi po mogočnih 300-letnih bukvah.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.