Gremo v hribe
Menu
Monika Hrastnik

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakorkoli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

MONIKA HRASTNIK

»S pticami si delimo nebo« je zdaj že skorajda zimzeleni slogan, ki ga je pred leti v prepoznavni oglaševalski akciji uporabljal eden izmed slovenskih mobilnih operaterjev. Tudi hribi so tisti prostor, sicer pod nebom, ki si ga delimo »ptice« raznoraznih vrst. Pohodniki, alpinisti, gorski kolesarji, gorski tekači, jadralni padalci, smučarji, deskarji. Monika Hrastnik je gorska kolesarka. »Downhillerka« oziroma po slovensko, spustašica. Jeseni nas je razveselila z osvojitvijo brona na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Leogangu. Tudi v svetovnem pokalu je bila članica francoske ekipe Dorval AM izvrstna. Nedavno priznanje za najboljšo slovensko gorsko kolesarko leta 2020 po izboru Kolesarske zveze Slovenije zato seveda ni presenečenje. 26-letna vrhunska športnica iz Lepe Njive pri Mozirju se »službeno« s hribov predvsem spušča, v prostem času, za sprostitev in užitek, pa jih spoznava in raziskuje tudi kot pohodnica.

Dihanje svežega zraka je …

… svoboda!

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Prav vsak ima svoj čar, ampak najljubše mi je pa poletje.

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Vprašam se »Ej, Monika, le kdaj boš znova našla čas tudi za Triglav?« Na naš najvišjih vrh sem se namreč nazadnje povzpela pred štirimi leti. Me pa ta simbol Slovenije vseskozi spremlja na reprezentančnih tekmah, saj je upodobljen na našem tekmovalnem dresu.

monika3glav1

Se spominjate svoje prve ture?

S starši sem, kot otrok, ogromno hodila v hribe. Dobro se spominjam svojega prvega dvatisočaka. Osvojili smo simbol Koroške. Peco, seveda. 

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Najraje zahajam v Kamniško – Savinjske Alpe. Skuta v dveh dneh je recimo zelo lepa hribovska izkušnja. Prvi dan do bivaka in nato naslednji dan, zgodaj zjutraj, vzpon na vrh. Zelo lepo! Z gorskim kolesom pa se za sprostitev in užitek rada odpeljem na Golte ali pa na Smrekovec. Nekajkrat na leto mi uspe. Kaj več mi čas ne dopušča, saj sem kot športnica ogromno v tujini. Treniram na urejenih progah za spust v gorskokolesarskih parkih, za celodnevne groskokolesarske izlete po hribih pa bo več časa po zaključku kariere.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

To bo pa kar postojanka na meni bližnjem Smrekovcu. Torej, Dom na Smrekovcu. Priporočam. Peš ali s kolesom, pozimi ali poleti. »Support your local spot« pogosto pravimo gorski kolesarji, pri pohodnikih pa, opažam, je tudi podobno. 

 

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Hrana in pijača. Menda pa s seboj vedno vzamem preveč oblačil. No, tako pravijo drugi (smeh, op.p.).

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Na vrhu najprej en glasen vzklik in nato malica z razgledom. Po spustu v dolino pa sem (znova) zelo lačna (smeh, op.p.) Najbolj se mi prileže arašidovo maslo.

S kom ste najraje v hribih?

Z družino in prijatelji. Ko pa se odpravim malce nižje, na kakšen manj zahteven hrib, pa mi družbo dela moj pes Blisk.

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Strah me je neviht in goste megle.

Česa v hribih nikoli ne počnete?

Ne smetim! Hkrati se vedno znova čudim, da je to zaradi neodgovornih posameznikov tudi dandanes, ko naj bi bili bolj okoljevarstveno osveščeni, še vedno problem.

Monika pes v2

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

Tako nekako: vstanem zelo zgodaj, pravzaprav sredi noči, še v temi se vzpenjam proti vrhu, na vrhu pa sem nagrajena s čudovitim sončnim vzhodom. Popoln začetek dneva v hribih se lahko prevesi v popoln dan … 

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

Gorska roža, ki jo prepeva Andrej Šifrer.

 Vaš (najljubši) planinski moto?

»Mamo to!« je motivacijski slogan s katerim se pogosto spodbudim oziroma se spodbujamo s prijatelji v hribih, prav tako pa tudi na gorskokolesarskih tekmah in pri vsakdanjih življenjskih izzivih. Naj ob tej priložnosti vsem vašim bralcem in sledilcem zaželim lepe praznike in čim več svežega zraka v novem letu. »Mamo to:) ! « 

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.