Gremo v hribe
Menu
NASLOVNA smrekovec v2

Smrekovec. Vrh, ki povezuje …

24 avgust • Dogodki

… ljudi in zgodbe treh dolin: Zgornje Savinjske, Šaleške ter Zgornje Mežiške. Tamkajšnji planinski dom (1377 m), leži dvesto višinskih metrov nižje od vrha, je bil cilj našega tokratnega izziva, ki smo ga poimenovali zeleni duatlon. Lotili smo se ga na vročo predzadnjo avgustovsko soboto. V mešanem, kolesarsko-pohodniškem slogu.

Naša zgodba se pričenja v Savinjski dolini. Natančneje, v nekdanjem rimskem naselju ob Savinji, v Mozirju. Izpred tamkajšnjega idiličnega parka cvetja pa ne odkolesarimo na priljubljeni vrh cestnih kolesarjev, Golte, pač pa odvrtimo proti vasema Ljubije in Lepa Njiva. Po lepi makadamski cesti nadaljujemo do prelaza Kramarica. Tam razsedlamo naše aluminijaste in karbonske prijatelje ter jim namenimo počitek v družbi jeklenih motoriziranih konjičkov, ki na parkirišče kapljajo tudi s koroške strani. Čas je torej za drugi, pohodniški del vzpona. Kmalu in končno smo v gozdu. Po precej strmi poti (čez Bukov stan) zagrizemo v hrib. Gremo! Noge so ogrete, gozd deluje pomirjajoče. Opazujemo naravo. Morda pa le ugledamo divjega petelina, ki menda prebiva v tem okolišu …

Petelina nam ni bilo dano videti ali vsaj slišati, še prehitro (prej kot v prevideni 1 uri) se znajdemo tik pred ciljem, Domom na Smrekovcu. Smo na Savinjskem, Šaleškem ali Koroškem? ˝Na stičišču, na tako imenovani tromeji. Sam dom stoji na Šaleškem ozemlju (občina Šoštanj), upravlja ga koroško društvo (Planinsko društvo Črna), vodno zajetje pa se nahaja na Savinjskem delu (v občini Ljubno ob Savinji). Torej smo neke vrste skupni imenovalec vseh treh dolin, ˝ nam ob prihodu razloži oskrbnik Tomo Drolec. Kamničan, ki živi v Šoštanju, je na Smrekovcu že sedmo leto. Prvi mož ekipe priljubljene koče je sicer izkušeni alpinist, bil je prvi soplezalec pokojnega Tomaža Humarja. Z njim je ogromno plezal po Evropi in bil tudi član dveh njegovih himalajskih odprav (Daulagiri 1999 in Nanga Parbat 2003). Zadnja leta uživa predvsem v turnemu smučanju. ˝Če je snega dovolj, seveda tudi na Smrekovcu. Enkrat letno pa se s kolegi odpravim v Švico ali Francijo, tam smučamo tudi s štiritisočakov,˝ pravi Drolec, ki pozna praktično vse pohodniške in kolesarske poti na smrekovškem pogorju, ki je, edino v Sloveniji, vulkanskega izvora. Da je fizično odlično pripravljen, je lani dokazal tudi z opravljenim izzivom Koroškega planinskega izziva K 24. Izziv namreč uspešno opravi le kdor pet najpomembnejših koroških vrhov (Peco, Olševo, Raduho, Smrekovec in Uršljo goro) zmore prehoditi v 24 urah.

cajtng

˝Premagati je potrebno 5300 metrov višinske razlike in nekaj manj kot 100 kilometrov, ˝ razloži naš sogovornik. Konec preteklega meseca je s hišno specialiteto, smrekovškim piskrom in borovničevim zavitkom, okrepčal tudi kamniške rojake Boštjana Erjavška, Tadeja Trobevška in Matjaža Šerkezija ter njihovega ljubljanskega tekaškega prijatelja, mladinskega pisatelja Žiga X Gombača, ki so se tudi lotili zahtevnega izziva.

cajtng1 v2

3

˝Planincev in prijateljev iz domačega kraja sem vedno še posebej vesel, ˝ nam še zaupa sogovornik, ki ob tej priložnosti vse pohodnike vabi tudi na tradicionalni septembrski Dan Smrekovca. ˝Podrobnosti bodo kmalu znane in objavljene na naši FB strani Spremljajte nas!˝ vabi in v slovo pomaha Tomo.  

POMAH

Po 0,0 % osvežitvi in okrepčilu s smrekovškim piskrom ter borovničevim zavitkom (odlično!) pred spustom v dolino seveda sledi še skok na slabe pol ure oddaljen vrh Smrekovca. Lepe razglede so na bližnjem ali pa bolj oddaljenih vrhovih (Komen, Krnes, Boskovec, Velik Travnik) na lep poletni dan lovili tudi naši sogovorniki s katerimi smo poklepetali ob pijači dobrodošlice. Ste bili med njimi tudi vi? Poiščite se v fotogaleriji.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.