Gremo v hribe
Menu
Martin Peganc - Pegy

V rubriki »Gora ni nora« bodo posamezniki, ki so kakor koli povezani s slovenskimi gorami (in teh je veliko) delili svoje »najljubše«. Kar tako, za zabavo, morda za navdih in zato, da pričnemo na enem mestu združevati ljudi dobre volje, poštenega srca in radostnega duha. Tiste, ki po turi radi spijejo Laško. Tiste, katerih karakter sooblikuje preživljanje časa v hribih in gorah.

MARTIN PEGANC - PEGY

S predsednikom Društva navijačev Florijani, ki že od leta 1993 v domači celjski in pa slovenskih ter evropskih športnih dvoranah glasno navijajo za Rokometni klub Celje Pivovarna Laško, smo klepetali na predzadnjem letošnjem dogodku Zlatorogove transverzale ponosa, ki ga je zaznamovala rokometna druščina. O rokometu, pa hribih. Popularni Pegy nam je na Šmohorju zaupal tudi dve zanimivi planinski anekdoti in napovedal, da bodo s Florijani novo zgodbo spisali v soboto 18. septembra, ko se bodo skupaj s člansko ekipo celjskih rokometašev odpravili na našo zaključno veselico iz Mojstrane v Planico. Zmaga Celjanov nad Mariborčani v prvem krogu domačega rokometnega prvenstva jim je zagotovo dala krila. Se vidimo v Planici!

Dihanje svežega zraka je…

 … življenje. Slovenci smo lahko veseli, da imamo ta privilegij. Obilico svežega zraka na dosegu roke namreč. V hribih in tudi dolinah.

Kateri je vaš najljubši letni čas?

Najlepše je spomladi, ko vse brsti in se prebuja narava.

Na kaj pomislite, ko zagledate Triglav?

Triglav je slovenski simbol na katerega smo, upam da, vsi zelo ponosni. Sam sem seveda že bil na vrhu. Je pa s tem, mojim doslej edinim vzponom na najvišji slovenski vrh, povezana ena čudovita zgodba. V druščini s katero smo se odpravili na Triglav je bil tudi muzikant, harmonikar. Na Kredarici je k nam pristopil starejši gospod in harmonikarja prosil, če lahko zanj in njegovo ženo odigra en valček. Gospod in gospa sta namreč praznovala častitljivo okroglo obletnico. Zlato poroko. Pred petdesetimi leti sta se po poroki povzpela na Triglav in po pol stoletja sta objeta, še vedno zaljubljena, od sreče objokana, znova zaplesala na Kredarici. Super in neprecenljivi občutki se porajajo v človeku, ko je priča takšnim trenutkom neskončne sreče.

Mimogrede, če bo šlo vse po načrtih, se naslednje leto na Triglav povzpnemo s Florijani. Prepričan sem, da bomo spisali še eno lepo skupno zgodbo izven rokometnih dvoran.

 

Se spominjate svoje prve ture?

To pa je bila šolska planinska tura na naš preljubi Šmohor.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska destinacija?

Pa ostanimo pri Šmohorju, kamor se vedno znova rad vračam. Po različnih poteh.

Katera je vaša najljubša slovenska planinska koča?

Poleg Planinskega doma na Šmohorju je to še Koča pri Triglavskih jezerih. Tam je zaposlen eden izmed članov naše navijaške skupine, Aljoša Sluga Štorman. Lani smo Florijani organizirali nagradno igro, ležalnik »Florijani« in mizico »Pivovarna Laško« je žreb namenil prav Aljoši. Pa sva s kolegom Grego, ki je član upravnega odbora našega društva, glavno nagrado Aljoši dostavila kar v kočo. Ležalnik in mizico sva namestila na nahrbtnika in jo mahnila v hrib. No, to je še ena iz niza bolj nenavadnih in zanimivih planinskih prigod, ki pa je vsem skupaj polepšala dan.

Smohor

Kaj je na turi vedno v vašem nahrbtniku?

Hrana in dovolj vode, pa prva pomoč in vsa ostala potrebna oprema. Pa seveda navijaški šal Florijanov! No, včasih je na nahrbtniku tudi ležalnik, ha, ha …

 

Kaj se najbolj prileže, ko osvojite vrh in kaj, ko je tura zaključena?

Na vrhu globoko vdihnem, pogledam v dolino in sem poln ponosa: nov dosežek, nov osvojen vrh! Po zaključeni turi pa v planinski družbi nazdravim z Laškim pivom.

S kom ste najraje v hribih?

S prijatelji in pa Florijani.

Vas je v hribih kdaj strah in česa?

Slabega vremena. Neviht. Na srečo še nisem nikoli naletel na tako slabo vreme, da bi bilo nevarno.

Nagrada 2

Česa v hribih nikoli ne počnete?

V hribih in gozdovih ne odlagam smeti! Čudijo me tudi vse bolj številni pohodniki in kolesarji s slušalkami v ušesih. Ne razumem jih. Namesto da bi maksimalno uživali v naravi, se pustijo »motiti« glasbi.

(podoben trend opaža tudi naš biatlonski reprezentant Klemen Bauer, op.p.).

Kaj je za vas popoln dan in kako izgleda?

Ko se v hribe odpraviš v dobri družbi in ne manjka lepih razgledov. Predvsem, ko je v dolini megla, so neskončni pogledi res privlačni.

Katera je vaša najljubša planinska pesem ali pesem, ki vas spominja na hribe?

 Oj, Triglav, moj dom in Bele planike tri.

Vaš (najljubši) planinski moto?

Živi in uživaj življenje!

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.