Gremo v hribe
Menu
Naslovna1 v2

Zapečatili smo prve žige

14 junij • Dogodki

V soboto smo otvorili novo sezono gibanja Gremo v hribe. Na Dan planincev smo se zbrali ob Mariborski koči na Pohorju.

V soboto smo otvorili novo sezono gibanja Gremo v hribe. Na Dan planincev smo se zbrali ob Mariborski koči na Pohorju, kjer smo razdelili naše nove planinske dnevnike in vanje zapečatili prve žige. #roadtoplanica2021 se je torej pričel! Do našega planiškega praznika nas ločijo še dobri trije meseci. Se vidimo v hribih, torej!

Ciljna arena prve etape gibanja »Gremo v hribe 2021« je bila vsaj tako privlačna kot tista na Sveti Gori, kjer so taisti dan kraljevsko etapo zaključili profesionalni kolesarji na Dirki po Sloveniji. Napoved Tanje Dajčman, »kapetanke« ekipe Mariborske koče, da je razširjena ekipa ene izmed dveh postojank Planinskega društva Maribor v odlični formi, se je torej potrdila. Bravo, Dajči!

Nekaj po deveti uri so v cilj že začeli kapljati prvi pohodniki. Premierni trije vpisi in žigi letošnje sezone so pripadli izkušeni trojki. Andreja, Jože in Nina iz Ljubljane so ožigosali knjižice in obljubili, da bodo tudi letos z nami vse do konca. Po nagrado pridejo 18. septembra v Planico! Kako do nagrade? Klik na to povezavo.

Naši hostesi Tamara in Maša sta po začetnem ogrevanju kmalu prešli na »delovne obrate«. Številni  pohodniki so z veseljem prispevali podpise v našo Knjigo zaveze za zdravo življenje in odgovorno obnašanje v hribih. Med njimi je bil seveda tudi Andrej, ki si je potem, ko smo nazdravili z 0,0% Laškim, takoj nadel simpatično praktično nagrado – legendarno večnamensko rutico Laško. »Na vrh sem prispel po Mariborski poti Ivana Šumljaka. Tega sicer tradicionalnega pohoda sem se udeležil prvič. Tako sem naredil še en dober trening pred pohodniško pustolovščino Highlander Adventure, ki me čaka julija. V petih dneh bomo morali udeleženci prehoditi dobrih sto kilometrov od Bohinja do Kobarida. Ob tem bomo vso potrebno opremo morali nositi s seboj. Tudi šotor,« nam je razkril Andrej, ki je že naslednji dan znova užival/treniral v hribih. Osvojil je Stol (2236 m) in v Valvasorjevem domu seveda tudi nov žig Zlatorogove transverzale ponosa. Bravo Andrej, le tako naprej!

Medtem ko je ansambel Gregorja Kobala že dobro ogrel vse prisotne, so na cilj prispeli tudi vabljeni športniki iz Zlatorogove družine. Zaslužen aplavz, krajši intervju z moderatorjem Juretom in nato premik v center dogajanja. Na travniku pod teraso smo se ob družabnih nagradnih igrah družili s smučarskimi skakalci (Bor Pavlovčič, Timi Zajc, Špela Rogelj, Katra Komar), rokometašema Celja Timom Cokanom in Tilnom Kodrinom ter številnimi člani Športnega centra borilnih veščin Barada s trenerjema Alešem Zemljičem in Gregorjem Stračnekom na čelu. Super sproščena skakalno-rokometno-teakwandojevska druščina. Padali so selfiji in avtogrami, pa zanimiva vprašanja tudi. Športnike smo, ob obveznem fotografiranju, mimogrede seznanili z likom in delom Ivana Šumljaka, idejnega očeta Slovenske planinske poti.

Kasneje so to še precej bolj podrobno storili predstavniki Planinske zveze Slovenije. Zbranim planincem so namreč predstavili projekt prenove Slovenske planinske poti (SPP). Lansko pomlad je bila osvežena celostna grafična podoba najstarejše slovenske obhodnice, letos pa bodo ključne točke (vseh 55 koč ob poti ter še nekaj mest v dolinah, kjer pot vodi z enega na drugo hribovje) opremili s sodobnimi informacijskimi tablami. Prva je bila postavljena prav v soboto ob Mariborski koči, ki je hkrati prva kontrolna točka te naše dobrih 600 kilometrov dolge transverzale. SPP, idejni oče Ivan Šumljak je zamisel o poti na PZS sporočil pred sedemdesetimi leti (junija 1951), je podrobno predstavljena tudi v aplikaciji maPZS.

Prvo etapo omenjene poti je v okviru že omenjenega pohoda v soboto prehodilo skorajda sto planincev. »Z udeležbo smo zadovoljni. Veseli pa tudi dejstvo, da nas je na vrh zahvaljujoč dogodku Gremo v hribe čakalo še bolj pestro dogajanje kot sicer,« pa je bil na koncu zadovoljen Franc Kocbek, glavni organizator 31. pohoda po Mariborski poti Ivana Šumljaka.

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.