Gremo v hribe
Menu
1a drolec v2

Pomah z vrha: Tomo Drolec, Dom na Smrekovcu

25 avgust • Dogodki

V rubriki ˝Pomah z vrha˝ predstavljamo posameznike oziroma posameznice, ki vodijo ekipe koč ali domov, ob katerih se bomo vse do zadnje septembrske sobote zbirali v okviru največje planinske družbeno odgovorne akcije v Sloveniji.

Tomo Drolec nam maha s Smrekovca. Izkušeni alpinist in turni smučar je vajen mahanja z raznoraznih, tudi najvišjih vrhov. Domačih pa tudi evropskih in azijskih, kjer je spoznaval ljudi in zgodbe različnih kultur. Še vedno rad potuje, osvaja vrhove in piše nove zgodbe. Še raje se vrača na Smrekovec, kjer se pišejo zanimive zgodbe pohodnikov iz Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline, ki se srečujejo na vrhu. Katerih je največ? ˝Tistih iz Šaleške doline,˝ pa Tomo odgovarja Jožici, ki mu maha z Bele Krajine.

  • Kako bi nekoga, ki v petek popoldan išče idejo za vikend pobeg iz doline, prepričali, da je vaš Planinski dom prava izbira?

Dom stoji na edinem hribu vulkanskega izvora v Sloveniji. Tu je torej nekoč bruhal vulkan. Ste vedeli? Tik pod domom je urejena interpretacijska točka Geoparka Karavnke, kjer si lahko ogledate film o Smrekovškem vulkanu in spoznavate nastanek kamnin, ki jih najdete ob poti na vrh. Predstavljena so tudi drevesa naših mogočnih gozdov in pa njihov kralj – divji petelin. Dovolj za petkovo popoldne, kajne? Prespite v koči, ponašamo se z nazivom Družinam prijazna, naslednji dan pa si privoščite bodisi treking pohod bodisi kolesarjenje po okoliških hribih. Gre za travnato področje, sredogorje. Mnogi cilji so primerni tudi za družine z mlajšimi otroki. Razgledi? Na celotno Šaleško dolino, na Kamniško-Savinjske Alpe, Peco. Če je lep dan se vidi celo najvišjih vrh Avstrije, Grossglockner oziroma Veliki Klek. Pozimi zvečer vidimo do osvetljenega smučišča Sleme nad Zagrebom. Skratka, zanimivo, poučno in lepo, za vse generacije. Vabljeni! Predlagam, da si pred odhodom ali vožnjo do izhodišča predvajate ta posnetek. Na prvi avgustovski dan je pri nas namreč gostoval jutranji studio Radia Slovenije.

2

  • Koliko članov šteje posadka v domu?

Trenutno nas je pet, ob sobotah se nam pridruži še hostesa, ki skrbi za stojnico Gremo v hribe. Če je vreme lepo, tako kot je bilo to soboto, je zelo pestro. Ampak, smo uigrano moštvo, brez problemov poskrbimo za številne goste. Z letošnjo sezono sem zelo zadovoljen, tudi jesen naj bi bila lepa. Gremo v hribe, torej!

1c drolec
  • Jed, s katero se planinci pri vas najraje okrepčajo?

Najbolj znani smo po smrekovškem piskru. Gre za našo različico ričeta. Nekaj klasičnih sestavin smo odvzeli in nekaj dodali, pa je nastal naš hišni pisker. Od sladic pa je uspešnica borovničev zavitek. Tu naokrog in proti Velikemu Travniku je ogromno borovnic. Pravi raj za nabiralce!

 

  • Nam lahko zaupate še kakšno zanimivo planinsko anekdoto?

Pred leti nam je pozimi v domu zamrznila voda v ceveh. Ker brez vode seveda ne gre, smo se lotili projekta ˝rezervni dovod˝, ki nam je vzel tri tedne. Na dan, ko smo zaključili z deli in sem pripravljal malico za ekipo pa odprem pipo in ravno takrat je stekla voda po stalni napeljavi …

  • Pa najbolj znan obiskovalec ali obiskovalka? K vam skoči tudi kak VIP-ovec?

Tina Maze je bila, odkar je zaključila kariero, že kar nekajkrat pri nas.  

5

  • V 45 domovih Zlatorogove transverzale ponosa bodo obiskovalcem, za prostovoljni prispevek, na voljo tudi trajnostni spominski kozarci z napisom posamezne koče. Tudi v vašem, seveda. Koliko kozarcev bi lahko prodali? Napoved?

Po prvi objavi na naši FB strani se je oglasila gospa, ki nas je podprla z nakupom kar tridesetih kozarcev. Za njeno vikend hišico. Če bomo nadaljevali v tem tempu, jih bo kmalu zmanjkalo. Pohitite! (smeh, op.p.)

1b drolec
  • Kako dobro pa poznate preostalih 8 koč in domov, kjer je v okviru naše akcije pestro vsako soboto?

6/8 je moj rezultat. Še Mirno goro in Šmohor osvojim pa bo 8/8! Sicer veliko hodim v višje hribe, vsako leto odsmučam tudi s kakšnega štiritisočaka v centralnih Alpah.

  • Kateremu oskrbniškemu kolegu oziroma kolegici torej mahate s Smrekovca? Izberite, pa bo gost/gostja našega naslednjega klepeta. Pa še vaše vprašanje zanj/zanjo?

Maham na Mrzlico. Kolegici Bojani Jeglič. Pa naj pozdrave prenese še možu Jožetu. Jože je namreč, tako kot jaz, Kamničan. Bojano bi vprašal kdaj sta z Jožetom nazadnje osvojila kakšen hrib ali vrh nad Kamnikom in kateri je to bil?    

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.