Gremo v hribe
Menu
1 v3

Lep pozdrav, čao avgust!

30 avgust • Dogodki

Avgust je bil pester, sonce nas je grelo na naših 45 postojankah. Lepi spomini ostajajo, predvsem na igriva sobotna dogajanja. Začeli smo na prvi avgustovski dan pri Tomotu na Smrekovcu, končali pa dva dni pred prvim šolskim dnem na Nanosu, kjer sta bila naša gostitelja Barbara in Petar.

1

Woohoo! Super smo se imeli. Novinci in legende našega gibanja Gremo v hribe s(m)o uživali. Tokrat tudi v družbi naše bronaste olimpijke Vesne Fabjan iz Vesnice, (če boste lokacijo iskali na Google Maps namesto V vstavite B) pri Kranju. Z Vesno in Bojanom iz OKS smo se zgodaj zjutraj ujeli v Razdrtem, ki je najbolj pogosto izhodišče za priljubljeni vrh na južnem obrobju nanoške planote. Vodniško vlogo je prevzel Bojan, ki kot domačin dobro pozna vse poti, ki vodijo na Nanos. Gremo v hribe! Gas, gas …

2

Ker smo po avgustovskem hribovskem pohajkovanju v kar solidni formi, jo na vrh mahnemo po krajši, a tehnično bolj zahtevni poti. Mestoma je pobočje res zelo strmo, ampak smo previdni. Pot je jasno markirana, ni bojazni, da bi se na poti izgubili. Z Vesno in Bojanom smo na vrhu prej kot v uri in pol, kot je zapisano na usmerjevalni tabli PD Postojna. Vesna je na čelu tričlanske glavnine diktirala tempo, ki smo mu, hočeš nočeš, morali slediti. Šprint (navzdol) glavnine je pripadel Vesni, v cilj pa smo vsi prispeli v času zmagovalke. Bravo mi! Za začetek 0,0 % osvežitev pri Barbari in Petru v Vojkovi koči in nato regeneracija na travniku pod kočo.

3

Pa nismo bili prvi na vrhu. Marko iz Velenja je na zadnjo avgustovsko soboto nameraval osvojiti Košuto v Karavnkah, a se je na poti iz Šaleške doline zaradi neugodne vremenske napovedi premislil in zavil na jug. Vreme na Nanosu je zdržalo. Izkušeni pohodnik Marko nam je kmalu pomahal v slovo. Dejal je, da namerava osvojiti še Snežnik. Go for it!

3

Za razliko od Marka, pa se prav nikamor ni mudilo Stanetu izpod Šmarne gore. Navdušen prostovoljni gasilec iz Vikrč je namreč eden izmed tistih legend in ambasadorjev gibanja Gremo v hribe (GvH), ki ga zelo dobro poznamo. ˝Danes bo z nami Vesna? Super, zimske športe in športnike dobro poznam in redno spremljam. Kot prostovoljec sem bil leta 1984 na Olimpijskih igrah v Sarajevu. Bil sem del ekipe, ki je pripravljala proge za tekmovanja v alpskem smučanju. Mesec dni smo bili na Jahorini in v Sarajevu. Tudi dve leti kasneje, na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju, ko je v slalomu zmagal Kranjskogorčan Gregor Benedik, sem bil poleg,˝ razloži Stane in nam pokaže GvH 2020 Planinski dnevnik, v katerem je že šest žigov. ˝Do zaključnega srečanja konec septembra jih bo zagotovo dvanajst, ˝ napoveduje Stane. ˝Se vidimo na Šmohorju!˝

Omizje je bilo kmalu polno. K Stanetu prisedejo Andrej, Mojca, Štefan, Tatjana …, sami stari znanci. Vsi dobro razpoloženi. Njihov optimizem je prav nalezljiv. V prvih vrstah so izkušeni fantje in dekleta tudi, ko so na sporedu nagradne igre. Znanje in spretnost so njihove vrline nam zatrjujeta člana GvH ekipe Gregor in Andrej, ki razigrano druščino zelo dobro poznata.

5

Premaknemo se ob rob gozda. V otroški kotiček. Tam je bolj mirno. Naša Manca s tremi nadobudneži z Obale ustvarja. ˝Izdelali smo markacije, pogovarjamo se o hribih in rišemo, barvamo. Otroci radi sodelujejo. Tisti najbolj radovedni k meni pristopijo kar sami, bolj zadržane pa na naše povabilo pripeljejo starši,˝ je z odzivom otrok in staršev zadovoljna Manca, sicer študentka predšolske vzgoje, ki v hribih za dobro počutje najmlajših v okviru našega projekta skrbi že tretjo sezono zapored.

6

Prav nič zadržani pa niso bili Tekači Vipavske doline. Več kot štirideset ˝zelenih˝ (naše barve, torej!) se je z nami družilo na vrhu. ˝Dvakrat tedensko se dobivamo na tekaških treningih v naravi, pozimi za moč in vzdržljivost treniramo v dvorani. Enkrat mesečno se odpravimo tudi na planinski pohod ali kolesarski izlet in danes smo z vami. Super je,˝ je navdušena njihova predstavnica Alenka Čadež Kobol, ki je odgovorna za odnose z javnostmi. V društvu iz Ajdovščine, ki združuje okrog sto tekačev iz celotne Vipavske doline, so zelo aktivni, udeležujejo se domačih in tujih rekreativnih tekaških prireditev. Konec leta, 12. decembra pa bodo tudi sami gostili tekaški izziv ˝100 ob Mrzli reki˝. Ultra tekači se bodo lahko pomerili na razdaljah 100 km, 75 km in 50 km, rekreativni tekači pa v družbi petih članov štafete na razdaljah 20 km, 15 km oziroma 10 km na člana. ˝Prijave so že odprte!˝ vabi naša sogovornica, tudi predsednica organizacijskega odbora prireditve in hkrati dodaja, da bo tek na 100 kilometrov štel za prvo državno prvenstvo na tej razdalji.  

Za nami sta torej poletna, za otroke počitniška, meseca enajste sezone GvH. Do zaključnega srečanja na Šmohorju nas ločijo še tri skupne sobote. Le pridno nabirajte žige, se vidimo v hribih! #RoadToŠmohor2020

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.