Gremo v hribe
Menu
A1

Bolj kot lepi razgledi, teh se seveda ne branim, me na vrhu pritegne dobra domača hrana

30 avgust • Dogodki

Na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 so nas naši #junakizime razveselili s kar osmimi odličji. Nepozabno. Med njim je bila tudi Besničanka Vesna Fabjan. Smučarska tekačica je v sprintu osvojila bron. Dobrih šest let kasneje je tekmovalne ˝lauferce˝, po petnajstih sezonah v svetovnem pokalu, šestih svetovnih prvenstvih in štirih olimpijskih igrah, postavila v kot. Pa ne v katerikoli, razstavljene so v Nordijskem centru Planica.

Tam je junija odtekla svoj poslovilni krog. V NC Planica se kot pomočnica trenerja mladinske reprezentance pogosto vrača. A s 35-letno Gorenjko nismo klepetali v Planici. Skupaj smo skočili na Nanos. Tam se je z nami družila v okviru gibanja Gremo v hribe, ki se počasi preveša v zaključni del. Konec septembra bomo na Šmohorju zaključili enajsto sezono. Vesna nas je zadnje desetletje spremljala in spodbujala na daljavo. Zdaj pa najde tudi čas za skok v hribe. ˝Z veseljem!˝ pravi Vesna.

 

  • V času tekmovalne kariere ste novinarjem pogosto odgovorili, da je vaši hobi ˝kofetkanje˝. Za kakšne druge aktivnosti ob napornih in do potankosti načrtovanih treningih v prostem času najbrž niti ni bilo časa?

Tej razvadi, če ji sploh lahko tako rečem, se nisem odpovedala. Druženje ob jutranjem srkanju toplega napitka je zame še vedno neke vrste sprostitev, ritual. Za kavo si vzamem čas. Ob pregovornih vabilih k druženju kot so ˝Gremo na kavo?˝ali pa ˝Gremo na pivo?˝ pa se zdaj lažje odzovem tudi povabilom kot je bilo vaše ˝Vesna, gremo v hribe?˝ Hoja v hribe, pa gorsko in cestno kolesarjenje kot sprostitev in ne trening so zdaj bolj pogosto na mojem urniku. Pozimi pride na vrsto tudi alpsko smučanje. Se že veselim …

  • Na kaj ste najbolj pozorni, ko izbirate pohodniške cilje?

Če je le mogoče, izberem vrh s planinsko kočo ali domom. Bolj kot lepi razgledi, teh se seveda ne branim, me na vrhu pritegne dobra domača hrana. Tukaj na Nanosu je odlična. Danes sem s strani pohodnikov že dobila nekaj novih dobrih namigov, tako da se že veselim novih hribovskih kulinaričnih užitkov. (smeh, op.p.)

  • Doma ste z Besnice. Vrhovi so blizu …

Res je. Peš ali s kolesom sem dokaj hitro v naravi in v hribih. Šmarjetna gora, Jošt, Špičasti hrib, Sv. Mohor, Jamnik. Aktivnost lahko začnem in končam doma, brez utrujajoče daljše vožnje z avtomobilom do izhodišča. To je res velika dodana vrednost življenja v Sloveniji, ki se je včasih premalo zavedamo.

  • Kot športnica ste ogromno potovali. Smučarsko tekaška tekmovanja potekajo v čudovitih krajih. Kam bi se najraje vrnili kot turistka?

Veliko lepih zimskošportnih središč sem imela možnost spoznati, videla sem tudi precej lepih krajev in skritih kotičkov v okolici tekmovališč in trening centrov. Vsekakor si želim v bližnji prihodnosti znova obiskati južni del Norveške. Tokrat ne pozimi, pač pa pozno spomladi ali poleti.

  • V smučarskem svetu ostajate kot pomočnica trenerja slovenske mladinske reprezentance.

Tako je, v sklopu projekta Razvoj kadrov v športu se izobražujem za trenerja in hkrati pomagam pri mladih, kjer je glavni trener Marko Gracer. Pridobljene izkušnje in znanje predajam mladim, ki so me lepo sprejeli. Zaenkrat mi to zelo ustreza, saj sem si po tekmovalni karieri želela ostati povezana s smučarskim tekom.

  • Pa si boste štartno številko morda v prihodnje pripeli na kakšni rekreativni prireditvi?

Na smučarsko tekaški zagotovo ne. Morda pa res, kdaj kasneje, na kakšni lepi kolesarski rekreativni prireditvi. Ampak zgolj za užitek, saj nimam prav nobene želje po naprezanju pod visokimi obremenitvami.

  • V hribih se še srečamo?

To pa zagotovo. Za užitek in sprostitev oziroma če si sposodim vaš slogan: za zdravo življenje in dober namen!

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.