Gremo v hribe
Menu
DSC 0022 v2

Terase so odprte, držite pesti za lepo vreme!

2 maj • Planinske vsebine

Prvomajski prazniki so nam podarili možnost, da se iz »to go« uporabnikov ponovno prelevimo v »go to« popotnike.

Tako imenovana nova realnost nas je za nekaj časa spremenila v uporabnike »to go« storitev. Po kavi nam je zadišalo v avtomobilu, privoščili smo si jo, se ve, kar na poti. Saj ne, da okus ne bi bil pravi, pa tudi lepe misli z embalaže so marsikomu polepšale jutro. A vsi vemo, da je užitek neprimerljivo večji, ko na, s soncem obsijani terasi, spijemo prvo jutranjo kavico. Postreženo v keramični skodelici, seveda. In smo jo dočakali. Prvomajski prazniki so nam podarili možnost, da se iz »to go« uporabnikov ponovno prelevimo v »go to« popotnike. Čas je, da hitenje NA POTI spet preobrazimo v načrtovanje POTI NA priljubljene cilje. Tudi tiste v hribih. Ja, gremo v hribe, na omamno dišečo kavo in še kaj. In to na priljubljeno teraso ob koči.

Ponovno odprtje teras je seveda še kako razveselilo oskrbnike planinskih koč. Le-te niso več zgolj prevzemne točke. Poklepetali smo z našimi dobrimi znanci iz pretekle sezone. Kaj pravijo Tomo, Igor, Rok, Breda, Bojana, Karmen in Tanja? Naj držimo pesti za lepo vreme. Za vse ostalo bodo poskrbeli oni …

Na Smrekovcu, kjer dom oskrbuje izkušeni alpinist in turni smučar, Tomo Drolec, bo terasa do junija, ko se prične glavna sezona, odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ekipa koče, ki stoji na edinem hribu vulkanskega izvora v Sloveniji in se ponaša z nazivom Družinam prijazna, za prihajajočo sezono obljublja, da bo njihova kulinarična ponudba (še) bolj prijazna otrokom. »Čeprav smo najbolj znani po smrekovškem piskru, naši različici ričeta in borovničevem zavitku (v okolici Smrekovca je pravi raj za nabiralce borovnic op. p.), pa želimo našo ponudbo približati tudi družinam. Otroci običajno niso najbolj navdušeni nad enolončnicami, zato so bili v pretekli sezoni, ko je ob domu dišalo po sveže pečenih picah, ob prihodu na vrh prijetno presenečeni, tudi motivacija za ponoven obisk se je povečala. To pa je vendarle naš cilj, kajne? Prav zato otrokom, no pa tudi odraslim, se ve, pripravljamo nova kulinarična presenečenja. Naj vam prišepnem, da se boste v Domu na Smrekovcu med drugim lahko posladkali tudi s slastno čokoladno pito z lešniki,« nam je zaupal Tomo s Smrekovca, vrha ki povezuje pohodnike iz Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline.

Na Vogarju, lepem, mirnem in relativno skritem kotičku nad Bohinjem, do katerega iz doline ne boste potrebovali prav veliko časa (preverite na maPZS), bodo vrata Kosijevega doma do junija odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, nato pa do 15. oktobra vsak dan. Oskrbnik doma, Igor Strgar, vam bo poleg legendarnih Vidinih štrukljev, zaradi katerih mnogi skočijo na ta priljubljen, tudi za družine primeren cilj, kot markacist rad postregel tudi s pravimi namigi za številne pohode po okoliških poteh.

Vojkovo kočo na Nanosu,
ki je skrita za televizijskimi oddajniki na južnem robu nanoške planote, je prevzel nov oskrbnik. Najmlajši slovenski oskrbniški tandem, Barbaro in Petra, je zamenjal Rok Žerjal. V koči, ki je predlani praznovala 70-letnico, bo na voljo nekoliko osvežena ponudbo. Po vzponu, izberete lahko zahtevnejšo ali lažjo, se boste med drugim lahko okrepčali z divjačinskim golažem z njoki. Na vrhu, kjer so baje najlepša jutra in sončni vzhodi se boste lahko tudi sladkali in to s kar štirimi vrstami štrukljev. Katerimi? Pot pod noge in preverite! Koča je od 1. maja dalje odprt vsak dan …

Na Šmohorju, kamor z družino in štirinožnim prijateljem rad zahaja tudi naš deskar Rok Marguč, je planinski dom odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. Breda Lorger, tamkajšnja oskrbnica, nam je povedala, da so njihovi stalni obiskovalci zares veseli ponovnega odprtja terase. Sama koča pa je sredi večje obnove. »Zamenjali smo okna, ploščice, preuredili smo sobe. Pripravljamo nov prostor za kolesa, za igranje odbojke in pa kegljanje. Zares se trudimo, da pohodnikom, v kolikor si bodo vzeli več časa za užitke v hribih, pri nas ne bo dolgčas,« nam je povedala Breda in zagotovila, da tudi lačni ne bodo. V domu, do katerega vodijo urejene in dobro označene poti, ki so primerne za vse, so znani po pestri izbiri. Tudi letos v ponudbi ostaja popularna gobova juha v kruhovih posodah.


Planinski dom na Mrzlici, ki je med domačini znana pod imenoma Knapovski in Savinjski Triglav, tudi to sezono vodi Bojana Jeglič. Na terasi doma, ki je odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih, že diši. Predvsem po jedeh na žlico. »Pohodniki še vedno najraje naročijo gobovo juho z ajdovimi žganci,« nam je zaupala Bojana, ki pravi, da komplimenti njihovih rednih gostov godijo in potrjujejo, da je njihova kulinarična ponudba ostaja odlična. Prepričajte se sami! Do Planinskega doma na Mrzlici lahko »skočite« tudi v petek popoldne, po službi. Po najkrajši poti, ki je primerna tudi za družine z majhnimi otroki, boste na vrhu že v eni uri.

Na Mirni gori, ki je bila včasih vse prej kot mirna, na njej naj bi po legendi prebival hudoben zmaj, še vedno »kraljuje« vrhunska oskrbnica, Jožica Šavor. Goste navdušuje z odlično hrano, glavna v kuhinji je sicer njena sestra Tončka, in poznavanjem pestre naravne in kulturne dediščine Bele Krajine. Strastna nabiralka gob, gostje v njihovi koči najpogosteje naročajo prav gobovo juho z ajdovimi žganci, drži pesti, da se muhasto vreme kmalu poslovi in bodo obiskovalci spet lahko zares uživali v miru, tišini in čarobnih razgledih, ki segajo vse do Zagreba in Karlovca. Naj vam namignemo, da do doma lahko pridete tudi takrat, ko so vaše noge težke in nimate energije za hojo. Planinski dom je namreč dostopen tudi z avtomobilom in je odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih in torkih.

 

Karmen Markič, vedno nasmejana oskrbnica planinske koče na Krimu, južnem čuvaju Ljubljanskega barja, je prav tako že odprla vrata terase, ki ponuja čudovite razglede. V njih boste (koča je zaprta samo ob ponedeljkih) zasluženo uživali po približno dveh urah hoje, med katero si lahko ogledate tudi Ledeno jamo v bližini vasi Planince. Če imate (ne)srečo pa se lahko zgodi, da vam pot prekriža medved. A le brez skrbi – kljub temu, da je Krim precej obiskan vrh, so tudi med rednimi obiskovalci le izjemno redki, ki so ga že srečali. No, ravno nasprotno pa je velika večina rednih obiskovalcev na Krimu že razvajala svoje brbončice z izvrstno hrano, ki je pripravljena le iz najboljših in naravnih sestavin, brez konzervansov. Posladkate se lahko z odlično gibanico in jabolčnim zavitkom ali pa si privoščite kaj bolj konkretnega. Med drugim lahko izbirate med joto, ričetom, gobovo juho, pa bogračem, katerega skrivna sestavina je tudi temno Laško pivo.

Bivša vrhunska rokometašica, oskrbnica Mariborske koče na Pohorju, kamor domačini radi pobegnejo iz mestnega vrveža, je Tanja Dajčman. Rokometna evropska klubska prvakinja (ta mesec bo minilo dvajset let od osvojitve prestižnega naslova) ne glede na nepredvidljive razmere ohranja optimizem, zelo vesela je bila odprtja njihove terase, tisoč metrov nad morjem. Na Pohorje, k Tanji, se iz doline lahko najhitreje povzpnete kar z vzpenjačo, do Mariborske koče vas nato loči le še slabih 45 minut prijetne hoje. Če pa ste že v dovolj dobri formi, pa  lahko pa v hrib zagrizete že na Snežnem stadionu in nato še bolj uživate v zasluženem počitku, izgubljene zaloge energije pa obnovite z gobovo juho z ajdovimi žganci, ki je pri njih, kot pravi Tanja, še vedno številka ena. Dobrodošli in dober tek!

Vedno ažurne informacije o odprtih kočah najdete na tej povezavi.

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december, 2021 • Planinske vsebine

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.