Gremo v hribe
Menu
naslovnaaaa 1

Najboljša telovadnica je »gmajna«!

23 maj • Planinske vsebine

Vse se začne doma. Če starši z otroki že od malega (z veseljem) hodijo v naravo, bodo tudi pri njih zanetili navdušenje za pohode, hribe.

Osnovnošolska mladina in hoja v hribe. Najpogostejše prve asociacije? Presenetljivo velikokrat govorimo o najmanj zmerni zadržanosti. Precej bolj redko pa o iskrenem navdušenju. Seveda vzorec naših anketirancev ni dovolj velik in reprezentativen, da bi lahko prišli do nekih relevantnih zaključkov. Morda pa gre zgolj za stereotip? Izkušnje in posledično mnenja so različna.

Mi smo odgovore poiskali pri Primožu Černilcu, profesorju športne vzgoje na Osnovni šoli Šenčur in pa predsedniku Planinskega društva Kranj, ki ima na tem področju ogromno izkušenj in vsekakor zelo dobro ve, kako se tej stvari streže. Motiviranju osnovnošolcev za gibanje v naravi in hojo v hribe, namreč. Številke povedo vse. Na planinski izlet je odpeljal tudi že pet polnih avtobusov navdušenih osnovnošolcev. Bravo!

»Zadržanost in kot ekstrem celo odpor do hoje v hribe. Ne, to ni zgolj posplošena predstava. Bo kar držalo. Del osnovnošolske populacije je zelo zadržan. Vzrok? Vse se začne doma. Če starši z otroki že od malega (z veseljem) hodijo v naravo, bodo tudi pri njih zanetili navdušenje za pohode, hribe. Ob pravem pristopu se z leti to samo nadgrajuje in stopnjuje. V nasprotnem primeru se iskrica pač ne prižge. Tako preprosto je to,« razloži Primož Černilec, profesor športne vzgoje na Osnovni šoli Šenčur in predsednik Planinskega društva Kranj.

Ampak, nikoli ni prepozno …

»Imamo pa zato ob prihodu otrok v osnovno šolo športni pedagogi v tem kontekstu še toliko večji izziv. Sam se ga lotevam z velikim veseljem. Otrokom s kolegi seveda predstavljamo različne možnosti za gibanje in ena od teh je gibanje v naravnem okolju. Hoja v hribe je najbolj naravna oblika gibanja. Pa tudi najcenejša in tako dostopna in primerna za vsakogar. Prava stvar, torej. Sam pravim, da je najboljša telovadnica prav »gmajna!« v smehu nadaljuje Primož. Ob ustreznem pristopu, pravi, ni večjih težav z motivacijo otrok. Ko v dejavnostih, v tem primeru pohodih, iskreno uživajo pedagogi in mentorji, je tako tudi pri otrocih. Seveda brez vzpodbujanja, pa po potrebi ustavljanja, ko zagrizejo v nekoliko bolj strm breg, ne gre. Pozitivna energija jim daje zagon, zato se otroci radi vračajo. »Ključna je izbira pravih tur in pa ustreznega tempa. Narava je hkrati ena velika učilnica, zato jo opazujemo, spoznavamo ter se hkrati povsem nezavedno in spontano tudi učimo. Na cilju uživamo. Otroci morajo imeti na vrhu občutek zmage. Kot bi zabili gol pri nogometu,« še dodaja naš sogovornik, ki mu je na svojo stran uspelo pridobiti ogromno osnovnošolcev. Planinski krožek na njihovi šoli je vse bolj popularen, planinskih izletov se redno udeležuje krepko prek sto osnovnošolskih otrok. Pa rekord? »256 otrok. Torej nam gre zelo dobro,« je ponosen Primož.

V Kranju s širšo okolico so na tem področju tudi sicer zelo uspešni. V Planinskem društvu, ki mu zadnje leto predseduje Primož, je mladinski odsek že tradicionalno zelo močan. Med drugim koordinirajo delo na dvanajstih osnovnih šolah in tako planinsko opismenjujejo kar najširšo bazo otrok. Naložba za prihodnost!

»Bolje, da jih zasvojimo z naravo, hribi in športom, kot pa da jih prepustimo (samo) elektronskim napravam,«  še pove Primož, ki ga veseli dejstvo, da večina tudi potem, ko zapusti osnovnošolske klopi, zaradi dobre izkušnje, ostaja povezana s hribi, naravo, športom. »Vsekakor ostajam optimist. Če bomo vsi skupaj še naprej delali tako srčno kot doslej, se nam za prihodnost ni potrebno prav nič bati. Tudi projekti kot je »Gremo v hribe« zelo pozitivno vplivajo na našo »sceno«, motivirajo posameznike in družine. Včasih se je lažje dvigniti z udobnega naslonjača, če veš, da te na cilju čaka pestro dogajanje in somišljeniki,«  pa našemu pohodniškemu projektu komplimente namenja Primož, ki je z nami delil tudi svoje »najljubše«   

Res je. Kdaj začnemo letos? Kmalu. Dogajanje bo tudi v prihajajoči sezoni pestro. V kontekstu zgornjega zapisa ni odveč dodati še - družinam prijazno. Se vidimo v hribih!        

Ostale vsebine

Slika 1

Kdo so fantje in dekleta, ki skrbijo za najboljšo »telovadnico«?

21 junij, 2021 • Planinske vsebine

»Najboljša telovadnica je hrib!« je slogan, ki ga najdete na čudovitih majicah dvanajste sezone našega gibanja Gremo v hribe. Se s…

Preberite več

Pes kot hribovski sopotnik

19 maj, 2021 • Planinske vsebine

»Tjarampadadi, nobenih skrbi, srečo imaš na vrvici!« Vsi poznamo to pesem iz legendarnega slovenskega mladinskega filma. Pa zapisana misel iz refrena drži tudi v hribih? Smo s pasjimi hribovskimi sopotniki na višjih nadmorskih višinah zares lahko povsem brezskrbni? So bolj strmi nakloni za naše štirinožne prijatelje lahko prestrmi? So skalnate površine primerne za pasje tačke ali je bolje, da skakljanje po meliščih prepustimo avtohtonim živalim gorskega sveta?

Preberite več

Ste že srečali Tinko Planinko?

11 maj, 2021 • Planinske vsebine

Najbrž. Ker ne gre zgolj za eno planinko po imenu Tinka, pač pa več njih. Za Tinko Planinko je namreč večja skupnost deklet, ki so, tako kot mi, zaljubljene v naravo in hribe. Družijo se virtualno. Na Instagramu. Kot pravita prvi dami skupnosti, Ana in Kristina, so za njimi tudi že prvi uspešni poizkusi druženja v realnem svetu - v hribih. Ko bo čas dozorel, bo na vrsto prišel tudi prvi večji »event«!

Preberite več

Terase so odprte, držite pesti za lepo vreme!

2 maj, 2021 • Planinske vsebine

Tako imenovana nova realnost nas je za nekaj časa spremenila v uporabnike »to go« storitev. Po kavi nam je zadišalo v avtomobilu, privoščili smo si jo, se ve, kar na poti. Saj ne, da okus ne bi bil pravi, pa tudi lepe misli z embalaže so marsikomu polepšale jutro. A vsi vemo, da je užitek neprimerljivo večji, ko na, s soncem obsijani terasi, spijemo prvo jutranjo kavico.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.