Gremo v hribe
Menu
LED1 v9

Moja, tvoja, naša misija. Gremo!

24 december • Planinske vsebine

Sprejmite naš olimpijski izziv in spremljajte pot Triglavskega ledenika v olimpijski Peking.

Prihaja čas, ko si v beležnice in na koledarje z letnico 2022 zapisujemo novoletne zaobljube. Psihologi pravijo, da so le-te večinoma preveč splošne in se jih zato, tako statistika, po pol leta drži samo še slaba polovica. Zaobljube naj bodo torej konkretne. Natančno opredelite, kaj želite doseči in spremeniti. Mi imamo za vas zelo konkreten predlog. Sprejmete naš izziv?

Seveda bomo tudi prihodnje leto, spomladi se bo pričela že trinajsta sezona gibanja Gremo v hribe, najbolj aktivne pohodnike, ki se bodo udeleževali naših dogodkov ter zbirali žige v planinskih kočah Zlatorogove transverzale ponosa nagradili. Tisti najbolj vztrajni zagotovo ohranjate kondicijo z osvajanjem zdaj belih vrhov. Pravzaprav smo prepričani, saj nas dnevno razveseljujete z objavami #gremovhribe na družbenih omrežjih. Le tako naprej, ostanimo povezani in se vidimo še pred poletjem!

Zdaj pa k izzivu, ki je lahko vaša novoletna zaobljuba. Ker je tudi naslednjo leto olimpijsko, je izziv seveda olimpijski. Brez skrbi, ne pričakujemo, da se boste februarja v Pekingu borili za kolajne. Pa vendarle lahko ogromno naredite zase, Slovenijo in prihodnost našega planeta. Olimpijski komite Slovenije in Pivovarna Laško sta izziv pripravili v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), Triglavskim narodnim parkom (TNP) in Slovensko turistično organizacijo (STO).

Poimenovali so ga OLIMPIJSKO V GORE. Pa zakorakajmo ...

OLIMPIJSKO V GORE, PRVI KORAK:
Izbirajte planinske cilje, ki so blizu oziroma bližje vašemu domu. Premišljeno!

Ste za trajnostni planinski izlet? Na beli vrh od točke A (dom) do točke B (planinski cilj) in nazaj odidite peš oziroma za dostop do izhodišč uporabite javni prevoz. Podviga se lotite le ustrezno pripravljeni in zelo premišljeno. Ni namreč odveč izpostaviti dejstvo, da Gorska reševalna služba Slovenije (GRS) na leto posreduje več kot 500-krat. Helikopterji nad belimi vrhovi prav zaradi človeške nepremišljenosti že dolgo niso redek pojav. Pomislite tudi na vse preplašene avtohtone živali in pa očem nevidne izpuste v vsem tako ljubi sveži zrak!

OLIMPIJSKO V GORE, DRUGI KORAK:
Hodite izključno po označenih planinskih poteh.

S hojo po označenih, markiranih planinskih poteh, pokažite spoštovanje. Do živali in rastlin, pa tudi lastnine kmetov, ki z naravo sobivajo v gorskem okolju. Še koristen namig: pomagajte si z brezplačno aplikacijo PZS – maPZS.

OLIMPIJSKO V GORE, TRETJI KORAK:
Uporabljajte kakovostno opremo.

Oprema za pohodništvo ni modni dodatek, pač pa partner na vaših poteh. Z izbiro kakovostnih kosov si zagotovite dolgoletnega zanesljivega partnerja. Uveljavljeni ponudniki z garancijami skrbijo za daljšo življenjsko dobo izdelkov, ki so praviloma narejeni iz surovin pridobljenih v okoljsko učinkoviti proizvodnji. Bodite del trajnostne nabavne verige! S tem pokažite odgovornost. Do sebe, narave in vseh, ki za vas, če je potrebno, poskrbijo na planinskih poteh. 

OLIMPIJSKO V GORE, ČETRTI KORAK:
Na koncu naj ostane le čudovit spomin.

Še enkrat, spoštujte naravo! Vrečka za smeti naj bo v prihodnje vaš nepogrešljiv sopotnik ob osvajanju belih vrhov. Plastiko pa pozabite. Za vedno! Voda sodi v kakovosten bidon ali vodni meh v nahrbtniku. Smeti (moje, tvoje, naše, vaše) odnesite v dolino. Podvig zaključite brez vidne sledi v naravi. Ostane naj le lep, neprecenljiv spomin. V mislih in vašem digitalnem arhivu …

OLIMPIJSKO V GORE, PETI KORAK:
Prenočišča izbirajte trajnostno.

Zeleno je lahko tudi vaše spanje, oziroma nastanitev, kjer se boste spočili med osvajanjem belih vrhov. STO je postavila visoke trajnostne standarde. Izbirajmo zeleno! Na voljo je več kot 90 nastanitev, ki prisegajo na trajnostno zeleno strategijo in se ponašajo z znakom Slovenia Green. Svetovna organizacija WTTC je Sloveniji med prvimi na svetu podelila tudi prestižni znak za varna potovanja (Safe Travels). Turistični ponudniki, ki spoštujejo odgovorne green & safe potovalne standarde so spoštljivi do gosta in okolja, bodimo, z njihovo izbiro, spoštljivi in odgovorni tudi mi.

OLIMPIJSKO V GORE, ŠESTI KORAK:
Zeleno čez celo Slovenijo.


Ne le spanje na vrhovih in dolinah pod njimi, tudi poti, izleti in novi spomini, ki nastajajo na njih so lahko trajnostni. Raziskovanje zelene Slovenije nadgradite v restavracijah, gostilnah, vinskih kleteh ali turističnih kmetijah, kjer vas bodo razvajali s krožniki lokalnih sestavin praktično z domačega vrta. Z znakom Slovenia Green se ponaša kar 35 gostinskih ponudnikov, pa tudi 59 destinacij, 4 parki, 8 turističnih agencij, 6 atrakcij in 1 plaža. Čaka vas neokrnjena zelena izkušnja, ste pripravljeni? Raziskujmo zeleno.

Elektronsko knjižico z zgornjimi priporočili (in še štiri druge, priporočamo!) si lahko na svojo napravo prenesete s te povezave. Naj bo vaš korak le del štafete. Delite jo, navdušite še »gremovhribovske« prijatelje in sprožite val pozitivnih sprememb. Skupaj lahko premikamo gore!

Knjižica oziroma knjižice z izzivi v hribih, doma, na poti in ko se prehranjujemo so del projekta MISIJA TRIGLAVSKI LEDENIK V PEKING, ki opozarja na pomen varovanja okolja in ohranjanja kraljestva Zlatoroga. Domovanje našega najbolj prepoznavnega simbola, je žal vsako leto bolj ogroženo. Ker temperature ozračja neustavljivo rastejo, površina Triglavskega ledenika danes znaša le še slabega pol hektarja, kar je skoraj tridesetkrat manj kot ob začetku meritev leta 1946. Pod okriljem projekta del v novembru analiziranega vzorčnega ledu iz Triglavskega ledenika potuje v Peking. Vabljeni k spremljanju prispevkov priljubljenega vlogerja Cirila Komotarja in igralca ter voditelja Nika Škrlca. Ciril bo s hibridnim vozilom dostavil del ledenika v Peking, na poti se ustavlja tako v olimpijskih prestolnicah kot tudi mestih, ki se ponašajo z najnaprednejšimi trajnostnimi rešitvami. Nik pa v Studiu Triglav gosti izredno zanimive goste (mag. Piha Pavšek, dr. Franci Petek, …) s katerimi se pogovarja o ledenikih in varovanju okolja. Še več vsebin najdeš na Facebooku in Instagramu za ključnikoma: #belivrhovi in #misijaledenik.

Čakajo nas beli vrhovi! Poskrbimo, da bodo takšni tudi ostali. Naj se moja, tvoja, naša misija začne!

Ostale vsebine

F 570

Florijani osvojili Triglav, pridejo tudi v Planico

14 avgust, 2022 • Planinske vsebine

Florijani so najbolj zvesti navijači Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Naslednje leto bodo praznovali že trideseto obletnic…

Preberite več

Gremo v Bovec?

22 december, 2021 • Planinske vsebine

Kam vas bo odneslo naslednji teden? Severno-zahodni del Slovenije z dolino Trente je za osvajalce belih vrhov vsekakor vedno zelo zanimiv. Visoki Kanin, Prestreljenik, Rombon, pa Svinjak, Polovnik in Golobar bodo cilji najbolj izkušenih. Prav vsi, tudi tisti manj izkušeni, pa bodo pozno popoldan in zvečer lahko uživali na bovškem festivalu filmov o naravi in športih v njej. Kje? V Kulturnem domu Bovec, ki bo od torka 28. do četrtka 30. decembra gostil Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Preberite več

Gremo v kino!

14 oktober, 2021 • Planinske vsebine

V kongresnem centru bavarskega Münchna se je 12. oktobra s premiero in otvoritvenim dogodkom pričel jubilejni, dvajseti »European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.)«. Uprizoritev filma v katerem je predstavljenih sedem spektakularnih »outdoor« dogodivščin poteka v trinajstih evropskih državah. Tudi pri nas! Slovenska premiera je bila na sporedu dva dni po nemški, še šest priložnosti za ogled pa imate konec meseca novembra.

Preberite več

Po Štefanovi poti na Grašico

5 oktober, 2021 • Planinske vsebine

Lani avgusta smo se z njim povzpeli na Mrzlico in tam klepetali o prvih enajstih sezonah gibanja Gremo v hribe ter njegovih ostalih planinskih dogodivščinah širom Slovenije, bivše Jugoslavije in tudi Evrope. Takrat nam je Štefan Sapač omenil tudi njegov projekt »urejanje poti na Grašico«, ki je bila tedaj tik pred zaključkom. Otvoritev poti na ta vrh nad Zagorjem ob Savi je predvidel za jesen 2020. Pa so dogodek »odnesli« korona ukrepi. To pomlad, natanko teden dni pred začetkom dvanajste sezone Gremo v hribe, pa je vendarle napočil čas za uradno otvoritev Štefanove poti na Grašico. Po »naši« sezoni smo na vrh, s Štefanom seveda, skočili tudi mi.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.