Gremo v hribe
Menu
koroska1

Koroška, tuzemski raj

16 junij • Planinske vsebine

Koroška je ena taka zanimiva krajina. Razpeti med Pohorjem, reko Dravo in Karavankami ji pravijo zakladnica presenečenj. Sliši se fino in zapeljivo. Gre v uho. Še en turistični slogan. Vendar ne, pri Koroški je drugače. Ona res je ZAKLADNICA PRESENEČENJ.

Leeeeta nazaj smo jo obiskali prvič. Za malico na »mežrle« in ostale tradicionalne koroške kulinarične dobrote (in te so slastne!). Po počitku (po dolgi ovinkasti poti in vsej hrani) smo skočili v tandemu s padalom. Ob usihanju dneva smo se znašli v eni najbolj nenavadnih »gostiln« (še vedno se ne spomnimo, kako se imenuje in kje se nahaja, le da je ob cesti, manjša in stara »kočura«), kjer smo tradicionalno okušali z eksotičnim, recimo, pečene banane s slanino in vanilijev sladoled z gorgonzolo in bučnim oljem.


Naslednjič smo s kolesom raziskovali opuščene in skrivnostne podzemne rove pod Peco ter preskušali meje lastne klavstrofobičnosti. Malico smo jedli iz nahrbtnika in impulzivno, zgolj zaradi navdušenja nad krajino, skočili še na bližnji hrib, katerega ime so prav tako zabrisala leta. Sončni zahod je bil takrat poseben.

slika 2 levo

Tekma balvanskega plezanja nas je v koroške kraje zvabila tretjič. Ja, dolgo je tega, ko so bile tekme tega danes ultra priljubljenega športa po manjših slovenskih krajih. Tudi v Laškem, recimo, smo gostili naše balvanske plezalce. Danes jih podpiramo drugače. Ker smo že takrat vedeli, kje se kalijo  legende, izjemni karakterji. #SlovenijaPleza  A da ne zaidemo… Sploh veste, kako prikupen je Slovenj Gradec in kako izjemno je poležavanje ob Ivarčkem jezeru (včasih je bil tu še vrvež in gostinska ponudba, danes lahko uživate v tišini)? No, zelo!
Zlatorogova transverzala ponosa je bila za obisk kriva četrtič. Prenočevanje v Poštarskem domu pod Plešivcem, zamolkla tišina noči in zvezde, ki tam gori svetijo še močneje, »lokalci« in njihova iskrenost, prijaznost in vzpon na legendarno Uršljo goro. Vikend je bil sijajen. Spet.
Petič in šestič raziskovanje tega naravnega »zabaviščnega parka« s kolesom. Vriski navdušenja za vsakim ovinkom, vzdihi osuplosti nad lepoto. Noben vzpon v teh krajih ni pretežak. Koroška s kolesom je enostavno veličastna. Domačini izjemno gostoljubni.

Background image
koroska2

slika 3 desno

In zadnjič, oh, ta zadnjič. Je bilo pa še posebej lepo. Srčno. Iskreno. Prijateljsko. In, ali smo povedali, da je bilo lepo? Res lepo! Ni bil najsijajnejši dan: megla in dež sta se vlekla in kraljevala kotlini, pa smo rekli, nič ne de, Koroška je vedno prava izbira! Obisk opuščenega rudnika, kjer smo že na parkirišču srečali gručo daljnih prijateljev, adrenalinska vožnja z vlakcem v nedrje gora, strokovno in zanimivo vodenje, ob ponovnem vstopu na plano pa obraz. Ta obraz. Iskren, topel, prijazen, koroški pač. Jasminin. Polovica Male svobodne Pehte, ki nas je odpeljala na kosilo na Uršljo goro. Bila je hrana, tista za želodčke, Zlatorog za regeneracijo, predvsem pa je Jasmina poskrbela, da je bila sita tudi duša. Da je bilo zadovoljno srce. Da je bil obraz nasmejan. Sončni zahod z Uršlje gore je definitivno eden lepših, kar jih lahko uzrete s slovenskih gora.

Background image
koroska4

Koroška je prekrasna. Spontani dnevi in dogodivščine, ki jih prinesejo, pa so najslajši. Legendarni. Hvala, Pehta! Tvoj Zlatko.

Ostale vsebine

naslovnaaaa 1 v2

Najboljša telovadnica je »gmajna«!

23 maj, 2021 • Planinske vsebine

Osnovnošolska mladina in hoja v hribe. Najpogostejše prve asociacije? Presenetljivo velikokrat govorimo o najmanj zmerni zadržanos…

Preberite več

Pes kot hribovski sopotnik

19 maj, 2021 • Planinske vsebine

»Tjarampadadi, nobenih skrbi, srečo imaš na vrvici!« Vsi poznamo to pesem iz legendarnega slovenskega mladinskega filma. Pa zapisana misel iz refrena drži tudi v hribih? Smo s pasjimi hribovskimi sopotniki na višjih nadmorskih višinah zares lahko povsem brezskrbni? So bolj strmi nakloni za naše štirinožne prijatelje lahko prestrmi? So skalnate površine primerne za pasje tačke ali je bolje, da skakljanje po meliščih prepustimo avtohtonim živalim gorskega sveta?

Preberite več

Ste že srečali Tinko Planinko?

11 maj, 2021 • Planinske vsebine

Najbrž. Ker ne gre zgolj za eno planinko po imenu Tinka, pač pa več njih. Za Tinko Planinko je namreč večja skupnost deklet, ki so, tako kot mi, zaljubljene v naravo in hribe. Družijo se virtualno. Na Instagramu. Kot pravita prvi dami skupnosti, Ana in Kristina, so za njimi tudi že prvi uspešni poizkusi druženja v realnem svetu - v hribih. Ko bo čas dozorel, bo na vrsto prišel tudi prvi večji »event«!

Preberite več

Terase so odprte, držite pesti za lepo vreme!

2 maj, 2021 • Planinske vsebine

Tako imenovana nova realnost nas je za nekaj časa spremenila v uporabnike »to go« storitev. Po kavi nam je zadišalo v avtomobilu, privoščili smo si jo, se ve, kar na poti. Saj ne, da okus ne bi bil pravi, pa tudi lepe misli z embalaže so marsikomu polepšale jutro. A vsi vemo, da je užitek neprimerljivo večji, ko na, s soncem obsijani terasi, spijemo prvo jutranjo kavico.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.