Gremo v hribe
Menu
hribcki 1 31 v2

Kako (ne) gremo v hribe

10 avgust • Planinske vsebine

O tem ali smo spakirali zdravo pamet, o navdušenju nad sončnimi vzhodi in sočnimi štrudli, tečaju hitrostnega kvačkanja, pa tudi o zmagi volje nad utrujenostjo namesto zmage sreče nad neumnostjo.

Jutri gremo na zgodnje poletni izlet, osvojili bomo Veliko planino. Tukaj so moj 120 litrski nahrbtnik, lavinski trojček (lopata, žolna, sonda), prva pomoč, dvodnevna zaloga energijskih ploščic, samovarovalni komplet, nepremočljiv kombinezon, čelada, teleskopske pohodne palice, šotor, 3 litrski litoželezni lonec ...
Smo še kaj pozabili? Zdravo pamet?

Slovenci imamo baje radi stvari. Radi jih imamo. To se v praksi izkazuje tako, da si, ko se lotimo kakšnega novega hobija ali pa celo še preden se ga zares lotimo, nabavimo potrebne in nepotrebne materiale in rekvizite s tako resnostjo, kot bi kandidirali za olimpijsko reprezentanco npr. urejanja visokih gredic, kuhanja mošta ali česar koli pač že. Ker najprej je treba imet opremo, brez tega ni nič. Trgovci si ob tem mrmrajo vesele melodije, mi pa se že ob nakupovanju počutimo pol profesionalce. Podobno se dogaja pri planinski opremi. Na valu navdušenja nad sončnimi vzhodi in sočnimi štrudli tam gor surfamo po športnih spletnih portalih in trgovinah, iščoč nujno imetje za naslednje doživetje.

Lepota planinarjenja, poleg dih jemajočih razgledov, dih dajajočega svežega zraka, na sploh navdihujoče narave in priložnosti za prepihanje glave, je tudi v tem, da – vsaj v začetni fazi – ne zahteva posebej velikih investicij.

Prvi korak priprave na izlet v planine je informiranje o tem, kako zahteven je vzpon in, kakšno dodatno – če sploh – opremo zahteva. Vprašanje pa je ali smo opremljeni z znanjem, da uspemo te ustrezno raztolmačiti in koristno uporabiti. Hec je, da je marsikomu jasno, da se mora, da bi – na primer – lahko dobro in pravilno igral tenis, vpisati v tečaj tenisa. Enako verjetno velja za balinanje. Skoraj zagotovo to velja tudi za hitrostno kvačkanje. Pri planinarjenju pa redko razmišljamo na tak način, saj hoditi pa ja znamo. Večini sicer postavljanje ene noge pred drugo ne povzroča posebnih težav, seveda pa ima gibanje v  hribih in, še bolj, gorah, svoje posebnosti. O teh in drugih pomembnih zadevah se lahko podučimo v  okviru programov planinskih usposabljanj, ki se izvajajo v planinskih društvih ali pa v roke vzamemo kakšen »priročnik za uporabo gora«, na primer učbenik Planinska šola (PZS, 2016). Osnovno planinsko znanje, ki je predpogoj za varno in vsestransko doživljanje gorskega sveta,  nas med drugim varuje pred situacijami, da na enostavno turo tovorimo dvakrat preveč opreme, ki nam že na poti od parkirišča do vznožja poleg sape vzame tudi vse veselje.

Ali, še dosti bolj nevarno, da se znajdemo na zahtevni in slabo označeni poti opremljeni za piknik ob jezeru, po možnosti v ljubkem »insta-cute outfitu«. Pomaga nam, da svoje sposobnosti pametno kombiniramo s sorazmernimi izzivi in so naši vzponi zmage volje nad utrujenostjo, ne sreče nad neumnostjo. #vednovarno #vednoodgovorno

Ostale vsebine

AF naslovna1 v3

Z Andrejem v Polhograjce

11 april, 2021 • Planinske vsebine

Z Mojco in Andrejem Flerinom se v hribih družimo že skorajda desetletje. Prvič smo se srečali na Planini nad Vrhniko. Bilo je v dr…

Preberite več

Je gora res nora?

10 april, 2021 • Planinske vsebine

Ne, gora ni nora. »Mi pa tudi ne!« samozavestno dodaja France Malešič in razloži, da si planinci najbrž najstarejši slovenski pregovor radi prikrojimo po svoje. Kako tudi ne. Ker gremo radi tja, gor seveda, pač nismo nori.

Preberite več

Zimsko čebulno oblačenje

21 december, 2020 • Planinske vsebine

Da bodo zimske aktivnosti na prostem prijetne, je zelo pomembno, da se za njih preudarno oblečete. Plastenje oblačil je ključna komponenta, ki naredi razliko, kako bomo preživeli zimski dan v naravi. Vsak sloj ima namreč svojo funkcijo, zato je priporočljivo oblačenje po »čebulnem« sistemu, ki nam omogoča dodajanje ali izpuščanje slojev, odvisno od intenzivnosti vadbe oziroma zahtevnosti ture in vremena, ki se nam obeta.

Preberite več

V hribe pozimi

15 december, 2020 • Planinske vsebine

Gore in hribi so pozimi mirni in tihi. Ožarjeni se svetlikajo na obzorju in vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno avanturo. A z začetkom zimske sezone se hribi lahko iz raja na zemlji spremenijo v pekel, če za vzpon nismo ustrezno poučeni, pripravljeni in opremljeni.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.