Gremo v hribe
Menu
pz1

Dom ledenodobnega človeka, Potočka zijalka

17 junij • Planinske vsebine

Pred okrog 30.000 leti naj bi se kraški jami v grebenski gori Olševa zadrževal ledenodobni človek. O tem pričajo najdbe, ki so jih izkopali po letu 1928. Tudi v zimskih dneh je primerna za izlet. Ob nizkih temperaturah se spremeni v fantastično domišljijsko kuliso, saj jo okrasijo številne ledene tvorbe.

Pred okrog 30.000 leti naj bi se kraški jami v grebenski gori Olševa zadrževal ledenodobni človek. O tem pričajo najdbe, ki so jih izkopali po letu 1928. Tudi v zimskih dneh je primerna za izlet. Ob nizkih temperaturah se spremeni v fantastično domišljijsko kuliso, saj jo okrasijo številne ledene tvorbe.

Do izhodišča se zapeljemo skozi Solčavo, nato pa nadaljujemo v smeri Podolševe oziroma po Solčavski panoramski cesti, vse do turistične kmetije Rogar.

S hojo nad Rogarjevo domačijo začnemo najprej po kolovozu, nato pa nas markirana steza nekaj časa vodi po državni meji, vse do razpotja, kjer nas smerna tabla usmeri desno v smeri Potočke zijalke ali zijavke, kot so jo včasih poimenovali.

Jama je na nadmorski višini 1700 metrov, z njenega vhoda pa se nam čez Robanov kot in Logarsko dolino razprostirajo razgledi na Kamniško Savinjske Alpe.

115 metrov globoko in 20 do 40 metrov široko jamo je prvi pričel raziskovati J. C. Gross iz Avstrije, kasneje v letih od 1928 - 1935 pa je obsežna izkopavanja vodil profesor in naravoslovec Srečko Brodar. V letih 1997 - 2000 sta v jami raziskovala Oddelek za geologijo univerze v Ljubljani in Inštitut za paleontologijo dunajske univerze. Ob tem so bile opravljene tudi natančne analize fosilnih ostankov živali. Med temi prevladujejo ostanki jamskega medveda, našli in preučili so tudi ostanke volkov, kun, risov, jelenov, gamsov, alpskih svizcev, lisic, zajcev in celo rosomaha.

Izkopanine hrani Pokrajinski muzej Celje, v zbirki pa ne manjka predmetov, kot so koščene konice, kamnita orodja, kopija prašivanke in lobanja jamskega medveda.

Stalna razstava Potočka zijalka – zatočišče ledenodobnega človeka na Olševi, je na ogled tudi v gostišču in muzeju Firšt v Solčavi.
Ob našem obisku nismo našli ničesar od zgoraj naštetega, bili pa smo navdušeni nad ledeno okrasitvijo jame, za katero je narava poskrbela sama.

Obisk jame napolni s posebno energijo. Misli odtavajo v preteklost, v čas, ko je bil človek veliko bolj povezan z naravo, jo cenil in od nje vzel le toliko, kolikor je zares potreboval.

Pred odhodom v dolino uživamo še v zadnjih sončnih žarkih in se oziramo po novih ciljih tam čez.

Zapisan izlet je primeren tudi za kratkohlačnike izkušenejših planincev, ki vedo, kaj pomeni obisk gora pozimi. Najmlajšim bo zanimiva ura zgodovine  odlična motivacija. Cilj dosežemo v dobri uri hoje.

Priporočljiva dodatna oprema poleg obvezne zimske: čelna svetilka, ki nam bo pričarala še lepše odseve v jami.

Še namig: po vrnitvi na izhodišče se lahko zapeljete ali pa pot nadaljujete peš po Solčavski panoramski cesti oziroma Poti najlepših razgledov, kot ji pravijo. Hribovsko malico si lahko privoščite na kateri od visokogorskih turističnih kmetij. 

Za lažjo orientacijo: https://bit.ly/2ExyK6B

Ostale vsebine

hribcki 1 25 v3

Kako (ne) gremo v hribe

10 avgust, 2020 • Planinske vsebine

O tem ali smo spakirali zdravo pamet, o navdušenju nad sončnimi vzhodi in sočnimi štrudli, tečaju hitrostnega kvačkanja, pa tudi o...

Preberi več

Jutra in večeri v hribih. Vse, kar šteje …

7 avgust, 2020 • Planinske vsebine

Višinski metri, prehojene ure in minute, težavnost pohodov, število osvojenih vrhov in ostali kvantitativni podatki ga ne zanimajo pretirano. Zabeleži jih, statistika pač, v hribe in gore pa se odpravlja in vrača predvsem zaradi občutkov. Podoživlja pretekle in odkriva nove.

Preberi več

Matej Planko, inženir strojništva, ki ljubi gore

21 julij, 2020 • Planinske vsebine

Matej Planko je že od leta 2011 generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Preberi več

Kratkočasenje na poti

25 junij, 2020 • Planinske vsebine

»Otroci, danes gremo v hribe!« Pravljičen odgovor bi se glasil: »Super! Še en noro krasen dan je pred nami, pohitimo!«.

Preberi več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.