Gremo v hribe
Menu

Valvasorjev dom pod Stolom

Izleti

Valvasorjev dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Prvotno je na tem mestu stalo rudarsko poslopje, saj so tu kopali železno rudo. Pred 1. svetovno vojno je bila tu tudi nemško-avstrijska postojanka. Dom je poimenovan po Janezu Vajkardu Valvasorju, pisatelju, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo.

Nadmorska višina:

1181 m

Območje:

Karavanke

Izhodišče:

Završniško jezero (Moste pri Žirovnici)

Trajanje pohoda:

1 h (srednje zahtevna pot)

Dom je v pohodniški sezoni odprt vsak dan, v zimskih mesecih pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Z njim upravlja PD Radovljica. Za vse, ki jim vzpon do doma ne bo dovolj, je na voljo vrsta dodatnih poti. Na Stol čez Žirovniško planino (3 h 15 min) ali pa v le pol ure oddaljeno Ajdno nad Potoki – skalno vzpetino na južnem pobočju Stola, kjer je tudi arheološko najdišče.

Na terasastem platoju so odkrili antično naselbino: 25 stavbenih objektov iz 5. do 6. stoletja po našem štetju, kar je dokaz, da so na Gorenjskem živeli romanizirani staroselci, ki so se na težje dostopne kraje umaknili za časa vdorov germanskih in slovanskih plemen.

Razgled

Vzhodno od doma vidimo mogočna južna pobočja Stola z Žirovniško in Zabreško planino v bližini; razgleda proti jugu in zahodu ni, ker ga zakriva drevje; na severni strani doma se dvigajo strma južna pobočja Belščice. Širši razgled se odpira od bližnje opuščene obmejne stražnice, od koder vidimo na jugu gorenjsko ravnino okrog Radovljice, zadaj Jelovico, na jugozahodu Pokljuko in Julijce s Triglavom, na zahodu pa na južni strani doline Save, Mežaklo, na severni strani pa travnata in gozdnata pobočja med Jesenicami in Belščico, s Potoško planino in Debelim brdom.

Dostop

Po gorenjski avtocesti se peljete do izvoza za Lesce, kjer nato avtocesto zapustite in se naprej odpravite po stari magistralki proti Jesenicam. Peljete se mimo znamenite Prešernove vasi Vrba ter nato v Mostah pri Žirovnici, takoj za viaduktom zavijete proti Završniškem jezeru. Pot nadaljujete po lokalni cesti (in odcepu gozdne ceste), kjer nato malo pred Završniškim jezerom zapeljete do označenega parkirnega prostora. Svoje jeklene konjičke pustite na urejen parkirišču in se odpravite navzgor po makadamski cesti. Nad prvim pašnikom zavijete levo, čez suho strugo potoka in sledite dobro markirani stari rudarski poti do Valvasorjevega doma.

Dostop do izhodišča za Valvasorjev dom je možen tudi z vlakom. Na železniški postaji Žirovnica izstopite in sledite poti iz Žirovnice in Most po stari cesti do železniškega mosta. Pod mostom greste po cesti proti Završnici in nato po označeni (in že omenjeni) poti do doma, kar vam bo vzelo le pol ure več kot če svoj pohod začnete iz parkirišča ob jezeru.

Valvasorjev dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Prvotno je na tem mestu stalo rudarsko poslopje, saj so tu kopali železno rudo. Pred 1. svetovno vojno je bila tu tudi nemško-avstrijska postojanka. Dom je poimenovan po Janezu Vajkardu Valvasorju, pisatelju, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo. Dom je v pohodniški sezoni odprt vsak dan, v zimskih mesecih pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Z njim upravlja PD Radovljica.

Za vse, ki jim vzpon do doma ne bo dovolj, je na voljo vrsta dodatnih poti. Na Stol čez Žirovniško planino (3 h 15 min) ali pa v le pol ure oddaljeno Ajdno nad Potoki – skalno vzpetino na južnem pobočju Stola, kjer je tudi arheološko najdišče. 

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.