Gremo v hribe
Menu

Tumova koča na Slavniku

Izleti

Za Slavnik pravijo, da je razgledna točka obalne Primorske. Le nekaj kilometrov zračne linije ga loči od morja, a kljub temu se vrh Slavnika dviga več kot tisoč metrov nad morsko gladino.

Nadmorska višina:

1018 m

Območje:

Primorska

Izhodišče:

Podgorje

Trajanje pohoda:

1 h (srednje zahtevna pot)

Razgled

Izjemen razgled, ki nam ga ponuja Slavnik, je še posebej mamljiv ob lepem vremenu, v čistem ozračju in ob dobri vidljivosti. Proti vzhodu vidimo Javornike, Trojico in Snežnik, malo bolj proti jugu pa Kvarnerski zaliv in na jugu prek Čičarije še Istro. Na zahodu nam pogled doseže morje, Tržaški zaliv, če pa se pomikamo proti severu nam oči uzrejo Dolomite, Julijce s Triglavom in Karavanke, pred njimi pa Nanos, Kraško gričevje, Vremščico, Brkine in Matarsko podolje.

Dostop

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustite na izhodu za Kastelec, nakar v prvem križišču zavijete proti vasi Podgorje. Pot je lepo označena, potrebno je le slediti tablam. Cesta vas bo popeljala mimo kamnoloma in po več kilometrih ravne ceste boste prečkali železniške tire in ... že boste v Podgorju! Zapeljite se čez vas in pri asfaltnem igrišču zavijte desno, kjer je označeno parkirišče. S parkirišča se odpravite desno v vas, kjer vas bo kažipot usmeril med hiše in naprej v gozd. Vzpon je zmeren, v smeri vzhoda. Višje se gozd konča, pot pa zavije v smeri severovzhoda ter preide na obsežne travnike. Ob vznožju hriba se vam bo odprl lep razgled proti jugu in zahodu, nakar vas bo pot že vodila proti lepo vidni Tumovi koči z visokim antenskim stolpom tik pod vrhom gore. Sledite markacijam!

Za povratek lahko izberete nekoliko daljšo in položnejšo pot, ki je tudi del Evropske pešpoti E6 in je deloma spremenjena v gozdno cesto.

Za Slavnik pravijo, da je razgledna točka obalne Primorske. Le nekaj kilometrov zračne linije ga loči od morja, a kljub temu se vrh Slavnika dviga več kot tisoč metrov nad morsko gladino. Gora, ki se dviga južno od Kozine in nad vasico Podgorje, je zadnji severni tisočak Čičarije, ki se proti jugozahodu spusti v Podgorski Kras, proti severu pa v Matarsko podolje. Pravijo, da je razgled s Slavnika med najlepšimi, saj se ob lepem vremenu vidi od Jadranskega morja do italijanskih Dolomitov, Triglava ter vse do Kamniško-Savinjskih Alp.

Background image
GVH slavnik 175

Izlet na Slavnik je še posebej vabljiv v zgodnji pomladi oziroma v času, ko je v visokih gorah še veliko snega. Poleg razgleda so posebnost Slavnika tudi obsežna suha travišča. Predniki so namreč pobočja izkrčili za pašnike in košenice, ki so sedaj v pomladnih mesecih polna zanimivega cvetja.

Tumova koča, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom Slavnika (1028 m), je poimenovana po dr. Henriku Tumi, znanemu slovenskem alpinistu, planinskemu ideologu, politiku in botaniku. Graditi so jo začeli leta 1955, odprli pa leta 1957. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, z njo pa upravlja OPD Koper.
 

Background image
GVH slavnik 162

Deli na:

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.