Gremo v hribe
Menu

Slovenski planinski muzej, Mojstrana

Izleti

Slovenski planinski muzej se nahaja v osrčju Gorenjske, v Zgornjesavski dolini v idiličnem naselju Mojstrana. Naselje leži na prodnem vršaju ob sotočju reke Save Dolinke in potoka Bistrice, ob katerem se proti jugozahodu odpirajo ledeniške doline Vrata, Kot in Krma, ki so odlična izhodišča za številne vzpone v Kraljestvo Zlatoroga. Slovenski planinski muzej je tudi izhodišče za Zlatorogovo točko, ki se nahaja pod Škrlatico.

Nadmorska višina:

661 m

Območje:

Gorenjska – Julijske Alpe

Izhodišče:

/

Trajanje pohoda:

/

Razgled

Muzej leži na idilični lokaciji, kjer razgled na eni strani krasijo veličastni vrhovi Julijcev: Razor, Škrlatica, Triglav; na vzhodni strani pa se naše oči spočijejo na gozdnato poraščeni planoti Mežakli. Ko pogled obrnemo proti severu, se pred nami bohotijo Karavanke s Kepo, Dovško babo in Golico.

Dostop

Najenostavnejša in najhitrejša je avtocestna povezava Ljubljana – Jesenice. Avtocesto zapustite na izvozu Kranjska Gora, kamor se tudi usmerite. V prvem  križišču zavijete levo v Mojstrano, kjer sledite oznakam, ki vas bodo privedle do muzeja. Parkirišče je urejeno.

Slovenski planinski muzej je edinstveno gorniško in planinsko središče v Sloveniji, ki se ponaša s kar nekaj prestižnimi nagradami. Obisk muzeja v Mojstrani je odlična ideja za deževne in vremensko manj prijazne dni, saj kar vabi na planinsko pustolovščino.

Obiskovalcem z muzejsko pripovedjo omogočajo doživljanje mejnikov slovenske gorniške, alpinistične in gorskoreševalne zgodovine, planinsko izkušnjo in »Pobeg v bivak« ter virtualno izkušnjo slovenskih gora s pomočjo 360° prostorske fotografije in še veliko več. Stalna razstava je zasnovana kot muzejska pripoved, kjer je pot zgodba in kjer je zgodba pot.

Več o Slovenskem planinskem muzeju na spletni strani muzeja.

Ostali izleti

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja e...

Preberi več

smohor

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberi več

Koca na planini Razor

Koča na planini Razor

Izleti

Koča na planini Razor leži na stičišču pomembnih planinskih poti, in sicer Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti. Planina se ponaša s pestrim rastlinstvom, med katerimi so številne rožice zdravilne, nekatere pa takšne, ki rastejo na zelo omejenem območju. A ne samo po malih pisanih in dišečih rastlinicah, ki sestavljajo dehteče preproge alpskega cvetja, planina Razor je znana tudi po mogočnih 300-letnih bukvah.

Preberi več

vogar lokacija

Kosijev dom na Vogarju

Izleti

Severno od Bohinjskega jezera se dviguje strm greben, v katerem zlahka opazimo njegov najbolj vzhodni vrh, Vogar. Fužinska planina s svojimi značilnimi grbinastimi travniki, ki so del naravne dediščine Bohinja, zibelke slovenskega planinstva, se ponaša s številnimi stanovi posejanih tudi po Vogarju.

Preberi več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.