Gremo v hribe
Menu

Slovenski planinski muzej, Mojstrana

Izleti

Slovenski planinski muzej se nahaja v osrčju Gorenjske, v Zgornjesavski dolini v idiličnem naselju Mojstrana. Naselje leži na prodnem vršaju ob sotočju reke Save Dolinke in potoka Bistrice, ob katerem se proti jugozahodu odpirajo ledeniške doline Vrata, Kot in Krma, ki so odlična izhodišča za številne vzpone v Kraljestvo Zlatoroga. Slovenski planinski muzej je tudi izhodišče za Zlatorogovo točko, ki se nahaja pod Škrlatico.

Nadmorska višina:

661 m

Območje:

Gorenjska – Julijske Alpe

Izhodišče:

/

Trajanje pohoda:

/

Razgled

Muzej leži na idilični lokaciji, kjer razgled na eni strani krasijo veličastni vrhovi Julijcev: Razor, Škrlatica, Triglav; na vzhodni strani pa se naše oči spočijejo na gozdnato poraščeni planoti Mežakli. Ko pogled obrnemo proti severu, se pred nami bohotijo Karavanke s Kepo, Dovško babo in Golico.

Dostop

Najenostavnejša in najhitrejša je avtocestna povezava Ljubljana – Jesenice. Avtocesto zapustite na izvozu Kranjska Gora, kamor se tudi usmerite. V prvem  križišču zavijete levo v Mojstrano, kjer sledite oznakam, ki vas bodo privedle do muzeja. Parkirišče je urejeno.

Slovenski planinski muzej je edinstveno gorniško in planinsko središče v Sloveniji, ki se ponaša s kar nekaj prestižnimi nagradami. Obisk muzeja v Mojstrani je odlična ideja za deževne in vremensko manj prijazne dni, saj kar vabi na planinsko pustolovščino.

Obiskovalcem z muzejsko pripovedjo omogočajo doživljanje mejnikov slovenske gorniške, alpinistične in gorskoreševalne zgodovine, planinsko izkušnjo in »Pobeg v bivak« ter virtualno izkušnjo slovenskih gora s pomočjo 360° prostorske fotografije in še veliko več. Stalna razstava je zasnovana kot muzejska pripoved, kjer je pot zgodba in kjer je zgodba pot.

Več o Slovenskem planinskem muzeju na spletni strani muzeja.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.