Gremo v hribe
Menu

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvišjega vrha Karavank, Stola (2236 m), je namreč sapo jemajoč. Razgledna destinacija visoko nad Ljubljansko kotlino je dostopna po lahki planinski poti, zato se za obisk in prenočevanje v koči, odloča tudi vedno več družin.

Nadmorska višina:

2174 m

Območje:

Karavanke

Izhodišče:

Valvasorjev dom pod Stolom

Trajanje pohoda:

2h 45 min

Stol in z njim Prešernova koča imata velik in časten pomen tudi za slovensko planinsko organizacijo. Na njem se je namreč leta 1892 rodila ideja o ustanovitvi Slovenskega planinskega društva, nekdanjega društva slovenskih planincev, ki je delovalo od zadnjega desetletja 19. stoletja do konca druge svetovne vojne. Po vojni je bilo ustanovljeno Planinsko društvo Slovenije, ki se je leta 1948 preoblikovalo v Planinsko zvezo Slovenije, kot jo poznamo danes.

Koča je sicer odprta le slabe štiri mesece, in sicer v letni sezoni.
Za točen odpiralni čas pred obiskom preverite spletne strani Planinske zveze Slovenije.

Doživetje, ki ga lahko nudite otrokom, ko se dan radostno prebuja ali nežno tone v pozabo, je s Prešernove koče veličasten.

Dostop

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice zavijemo za izvoz Lesce in cesti sledimo v smeri Žirovnice. Po nekaj km vožnje na križišču zavijemo desno za Žirovnico, nato hitro levo za Moste. Peljemo se mimo spomenika padlim borcem proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Usmerimo se levo proti domu, kjer parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma.

Razgled

Veličastni razgledi na vzhodu segajo do Vrtače, Begunjščice in Košute. Proti jugovzhodu se pogled ustavi na Kamniških Alpah, Menini planini, Posavskem hribovju s Kumom ter na Gorjancih. Južna stran sega preko Ljubljanske kotline vse do Snežnika, vidimo Kranj, Radovljico, Blejsko jezero, Pokljuko in Triglav, ob lepem vremenu pogled sega vse do Dolomitov. Z vrha Stola vidimo tudi proti severu na strma pobočja Karavank, Celovško kotlino s Celovcem, proti vzhodu Obir, Peco in Svinško planino.

 

 

Ostali izleti

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje pol…

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

Koca na planini Razor

Koča na planini Razor

Izleti

Koča na planini Razor leži na stičišču pomembnih planinskih poti, in sicer Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti. Planina se ponaša s pestrim rastlinstvom, med katerimi so številne rožice zdravilne, nekatere pa takšne, ki rastejo na zelo omejenem območju. A ne samo po malih pisanih in dišečih rastlinicah, ki sestavljajo dehteče preproge alpskega cvetja, planina Razor je znana tudi po mogočnih 300-letnih bukvah.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.