Gremo v hribe
Menu

Poštarski dom pod Plešivcem

Izleti

Legenda pripoveduje, da je Uršula - morda prav tista najlepša Ljubljančanka, ki jo v Povodnem možu opeva dr. Prešeren - pribežala na Pohorje, kjer ni našla obstanka. Vseskozi jo je vleklo na lepi Plešivec, ki ga je občudovala v daljavi. Končno se je nekega dne odločila, da se na njem naseli. A glej ga zlomka: tudi tu je naletela na Povodnega moža, ki je kraljeval v Črnem jezeru.

Nadmorska višina:

805 m

Območje:

Koroška

Izhodišče:

Iverčko jezero

Trajanje pohoda:

60 min (nezahtevna pot)

Ker Uršule ni maral več v svoji bližini, se je z jezerom vred preselil v Velike Kope na Pohorje, kjer je jezero še danes. Na Plešivcu, ki ga danes imenujemo tudi Uršlja gora, pa je za Uršulo ostala cerkev, podružnična cerkev sv. Uršule. 
Na sončni jasi ob robu gozda na vzhodnem pobočju Kozjega hrbta, vzhodne rame Plešivca, zadnjega Uršulinega domovanja, stoji Poštarski dom. 

Pravljična lokacija nudi odlično izhodišče za vzpone do Uršuline cerkvice, a v naši transverzali predstavlja cilj. Dom je stalno odprt, do njega pa iz Slovenj Gradca in okoliških krajev vodi kar nekaj prijetnih in nezahtevnih poti. Pohodniki Zlatorogove transverzale ponosa bomo skupaj ubrali pot iz Svetega Roka.

Razgled

Razgleda od koče zaradi bližnjega gozda ni veliko, pogled se nam odpira le proti vzhodu, na koroško krajino.
 

Dostop

Z avtoceste Ljubljana – Maribor ali Maribor – Ljubljana zapeljite na izvoz Velenje. Sledite oznakam za Velenje, v Titovem mestu pa zavijte desno proti Slovenj Gradcu. V Slovenj Gradcu v bližini črpalke zavijte levo v smeri vas Podgorje, Sele in Ravne na Koroškem; v Ravnah na rondoju smer Kotlje, sledite oznakam do Iverčkega jezera, kjer parkirajte. Sprehodite se mimo jezera, prek travnika in že se boste znašli na očarljivi gozdni makadamski cesti, ki vas bo po kratki uri pripeljala do Poštarskega doma pod Plešivcem. Pogumne in zagrizene planince vabimo, da svojo pot nadaljujete do vrha Plešivca oziroma Uršlje gore (2 uri in pol zmerne hoje); ne bo vam žal.

Poštarski dom obratuje vse dni v tednu, zaprt je le ob torkih. Z njim upravlja PD Pošte in Telekoma Maribor.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.