Gremo v hribe
Menu

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Nadmorska višina:

1385 m

Območje:

Julijske Alpe

Izhodišče:

Dom v Lepeni

Trajanje pohoda:

2 h (in dodatnih 20 min, če podaljšate do Velikega jezera)

Območje, kjer se nahajata, se ponaša z lepoto narave, ki razvaja s presežki. Morda je iz preteklih bolečin krvavih dogodkov soške fronte, kot biser, vzklilo toliko čarobnega. Strelski jarki, kaverne in žične ograje še pričajo o temačnem obdobju, a se nekako stapljajo s planinskim okoljem in ustvarjajo kuliso pravljice.

 

Pa veste zakaj množinsko poimenovanje, če je Krnsko jezero največje in kot takšno le eno? Ker se nanaša na Veliko (Krnsko) jezero, Dupeljsko jezero in manjše jezero V Ložnici.

Dobro pripravljenim planincem priporočamo vzpon na Krn. Do tja boste od koče potrebovali še nadaljnje 3 ure. Sicer je pot do planinskega doma in naprej do Krna beležena kot lahka označena pot.

Dostop

Izbirate lahko med številnimi ne ravno najbolj vozno prijetnimi in kratkimi dostopi. Čez Idrijo, preko Vršiča, Nove Gorice, preko prelaza Predel … Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana, sledimo do parkirišča pri domu v Lepeni.

Od doma dr. Klementa Juga v Lepeni nadaljujemo po široki markirani poti v smeri Krnskih jezer. Široka in ne preveč strma pot pa se po nekaj minutah hoje razcepi na dva dela. Leva, ki je nekoliko bolj strma, je običajna, desna položnejša in nekoliko daljša pa je primerna za majhne otroke in starejše. Obe poti se do zgornje postaje žičnice večinoma vzpenjata skozi gozd in se na poti nekajkrat križata. Od zgornje postaje tovorne žičnice nadaljujemo po isti poti, ki se zložno vzpenja po široki transportni cesti. Sledimo ji mimo odcepa za Veliko Babo do razpotja, kjer cesto zapustimo. Pot do planinskega doma nadaljujemo levo navzdol.  

 

Razgled

Razgled z doma je omejen na bližnjo okolico. Na vzhodni strani Dupeljskega jezera se dviga Velika Montura, na jugu so Šmohor, Vrh nad Peski in Krn nad Krnskim jezerom, na zahodu Lemež in Debeljak, na severu pa Velika Baba.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

Koca na planini Razor

Koča na planini Razor

Izleti

Koča na planini Razor leži na stičišču pomembnih planinskih poti, in sicer Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti. Planina se ponaša s pestrim rastlinstvom, med katerimi so številne rožice zdravilne, nekatere pa takšne, ki rastejo na zelo omejenem območju. A ne samo po malih pisanih in dišečih rastlinicah, ki sestavljajo dehteče preproge alpskega cvetja, planina Razor je znana tudi po mogočnih 300-letnih bukvah.

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.