Gremo v hribe
Menu

Planinski dom na Kumu

Izleti

Kum je osrednji vrh Kumljanskega hribovja. Hribovje je obsežno, razteza se med reko Savo na severu in dolino Sopote na jugu, od Radeč na vzhodu, pa do Polšnika na zahodu. Je značilen hrib z dvema vrhovoma. Na enem stoji RTV oddajnik, na drugem pa cerkev sv. Neže, zgrajena v 16. stoletju, in planinski dom. Kum je najvišji vrh Zasavja in Dolenjske.

Nadmorska višina:

1211 m

Območje:

Posavsko hribovje

Izhodišče:

Dobovec

Trajanje pohoda:

1 h 30 min (srednje zahtevna pot)

Razgled

Zaradi zanimivega reliefa je severno pobočje zavarovano kot Krajinski park Kum. Planinski dom na Kumu stoji na južni strani, tik pod vrhom Kuma.

S Kuma nam razgled seže skorajda čez celo Slovenijo. Od vzhoda proti jugu vidimo Gore, Kopitnik, Veliko Kozje, Lisco, Bohor, Medvednico, Gorjance, Kočevski Rog, Snežnik, Javornike, Nanos, v bližini pa dolino Sopote in prostrano Dolenjsko gričevje. Na zahodu so na obzorju Julijci s Triglavom, pred njimi Polhograjsko hribovje in Škofjeloško pogorje in če pogled premikamo proti severu, vidimo Karavanke in Kamniške Alpe. Še bolj severno pa najprej ugledamo verigo vrhov Posavskega hribovja, Čemšeniško planino in Mrzlico, zadaj pa Golte, Raduho, Uršljo Goro, Pohorje, Konjiško goro in Boč. V jasnih nočeh se vidita tudi razsvetljena mesta Zagreb in Ljubljana.

Dostop

Na Kum vodi več planinskih poti, naše izhodišče pa bo v Dobovcu. Z avtom se pripeljete do Trbovelj, kjer pot nadaljujete prek trboveljskega mostu čez Savo. Od tam naprej greste do vasi Dobovec, ki leži na severozahodni strani Kuma. V vasi sicer ni na razpolago množice parkirišč, zato lahko avto pustite pred trgovino, lovskim domom ali pa ob cesti na Kum. Če ste dobili prostor pred trgovino (križišče cest; desno: Kum, levo: Župa, Radeče) nasproti cerkve in pokopališča, peš nadaljujete tako, da prečkate cesto in se mimo kažipota in kapelice podate naravnost po stezi v hrib (sledite markacijam). Po nekaj minutah strmega vzpona boste zopet na cesti proti Kumu. Po asfaltni cesti hodite do travnatih smučišč Lontovža, včasih imenovanega Dol pod Kumom. Tukaj (ob domu-na levi) se konča asfaltno mučenje in zavijete levo s ceste na gozdno pot (markacije in kažipot). Pot nadaljujete po gozdu in nekoliko bolj strmi, tudi kamniti poti. Še enkrat prečkate cesto in po prijetni stezi dosežete križišče poti pod samim vrhom, kjer se odpre pogled na znano podobo cerkve in TV stolpa. Do vrha imate le še nekaj minut.

Planinski dom na Kumu je odprt vse dni, razen ob ponedeljkih. Z njim upravlja PD Kum Trbovlje.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.