Gremo v hribe
Menu

Planinski dom na Jančah

Izleti

Janče so razgledna vzpetina med Zalogom, Jevnico in Litijo. Na najvišji vzpetini, Janškem vrhu, stoji planinski dom, v neposredni bližini pa tudi cerkev Sv. Miklavža, ki z nekaj okoliškimi hišami tvori jedro vasice Janče.

Nadmorska višina:

792 m

Območje:

Posavsko hribovje

Izhodišče:

Jevnica

Trajanje pohoda:

2 h (srednje lahka pot)

Razgled

Z Janškega hriba je prelep razgled na vse strani. Na vzhodu vidimo Posavsko hribovje s Kumom, proti jugovzhodu Dolenjsko gričevje, v ozadju Gorjance ter v smeri proti jugu Kočevski Rog in Goteniški Snežnik. Proti zahodu je v ospredju Ljubljanska kotlina z Ljubljano, proti jugozahodu Kurešček, Mokrec in Krim, zadaj pa Javorniki in Nanos. Zahodno se za Ljubljansko kotlino dviga Polhograjsko hribovje, Šmarna gora in Rašica, zadaj pa Škofjeloško pogorje in Julijci s Triglavom. Na severnem obzorju so Kamniške in Savinjske Alpe, pred njimi Krvavec, Velika planina, Veliki Rogac, Menina planina in Dobrovlje.
 

Dostop

V kolikor se boste pripeljali po avtocesti, jo zapustite na izvozu Šentjakob in sledite smerokazu za Litijo. Če prihajate iz smeri Zasavja, sledite znakom za Litijo, od Litije naprej pa znakom za Ljubljano. Ne glede iz katere smeri se pripeljete (Šentjakob ali Litija) v kraju Senožeti pridete do krožišča. V krožišču zavijete proti Jevnici. Tu poiščite parkirno mesto (pri športnem domu, pri šoli ali železniški postaji) in sledite markacijam.

Namesto avtomobila lahko uporabite tudi javni prevoz, in sicer se v Jevnico lahko pripeljete z vlakom iz Ljubljane ali Zidanega mosta.

Izhodišče naše poti se prične pri spomeniku padlim v drugi svetovni vojni. Pot vodi mimo hiš in se hitro vzpne nad Jevnico. Po dvajsetih minutah hoje zapustite gozd; pot postane bolj zložna. Nadaljujete po travniku, prečkate cesto, ki vodi na Janče in že smo pred domačijo Pr Valentin, ki sodi med najstarejše ohranjene hiše v tem delu. Nad hišo je sušilnica sadja, ob poti pa kapelica, ki je postavljena kot zaobljuba dana v drugi svetovni vojni. Sledite markacijam do domačije nad katero je spomenik v spomin na civilno taborišče iz druge svetovne vojne. Po nekaj minutah zavijete na gozdno pot. Po pol ure sprehoda po gozdni poti zapustite gozd in se priključite na cesto, ki iz Jevnice vodi na Janče. Mimo zadnje domačije v litijski občini cesta vodi v Mestno občino Ljubljana (na to nas opozori tabla ob cesti). Po petnajstih minutah zapustite cesto, markacija vas usmeri na gozdno pot. Po desetih minutah ste zopet na cesti in pot nadaljujete dokler še enkrat zavijete v gozd in nato na makadamsko cesto, ki po nekaj minutah postane asfaltna. Do planinskega doma vas loči le še dobrih pet minut.

Planinski dom na Jančah so odprli leta 1959 in ga v spomin na boje, ki so tu potekali med drugo svetovno vojno, poimenovali Planinski dom II. grupe odredov na Jančah.

Dom je odprt vsak dan od 8. do 22. ure. S planinskim domom upravlja PD Litija.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.