Gremo v hribe
Menu

Planinski dom na Boču

Izleti

Najbolj znan vrh v verigi Karavank, ki se od Olševe in Pece zlagoma spuščajo proti jugovzhodu, je Boč. Slavo mu poveličuje še ena zanimivost, in sicer rastišče Velike velikonočnice, zaščitene gorske rože, ki spada med najbolj ogrožene rastlinske vrste pri nas.

Nadmorska višina:

658 m

Območje:

JV del Karavank

Izhodišče:

Zgornje Poljčane

Trajanje pohoda:

1 h 45 min (nezahtevna pot)

Razgled

Od doma je lep pogled na vrh Boča s telekomunikacijskim stolpom, z 20 metrov visokega jeklenega stolpa na vrhu hriba pa je možen razgled na vse strani. Proti severu in severovzhodu vidimo Dravsko polje, ki ga na zahodu oklepa Pohorje. Na vzhodu vidimo najprej Haloško gričevje in bližnjo Donačko goro ter Macelj, zadaj pa Ravno goro, Ivanjščico in Strahinščico. Na jugu je obširno Kozjansko gričevje, za njim Posavsko hribovje, Gorjanci, ob dobri vidljivosti pa vidimo tudi vrh Snežnika. Proti zahodu je v bližini Konjiška gora, proti severozahodu pa Uršlja gora in Peca. Včasih ob lepem vremenu pogled seže do Julijcev in Savinjskih Alp.Dostop

Iz smeri Celja se na avtocesti Ljubljana – Maribor usmerite na izvoz Slovenske Konjice, Poljčane. V križišču zavijete levo v smeri Poljčan, nakar vas cesta vodi skozi Dražo vas, Žiče in Loče. Na večjem križišču pred Poljčanami pot nadaljujete desno, v smeri Zgornjih Poljčan. Če prihajate iz smeri Maribora iz avtoceste zavijete na izvoz Slovenska Bistrica – jug ter pot nadaljujete po magistralni cesti v smeri Poljčan in Rogaške Slatine. Po približno 10 km pridete v Poljčane in na koncu naselja, pri križišču, kjer je Petrolov bencinski servis (križišče, omenjeno že v prvem delu opisa poti) zavijete v smeri Zgornjih Poljčan. Po tej cesti se pripeljete do vasi Zgornje Poljčane, kjer pri znaku za Boč zavijete levo navzgor. Naprej se peljete do prvih planinskih tabel, kjer je tudi parkirišče. Peš se s parkirišča odpravite v smeri doma na Boču, čez Babe. Pot poteka skozi gozd in se takoj začne strmo vzpenjati ter po 15 minutah preči cesto. Strma pot se nadaljuje in kmalu dosežemo markantno skalo, imenovano Baba, s katere je lep razgled na Poljčane, Pohorje in del Dravinjske doline. Po široki poti nadaljujete vzpon, prispete na kolovoz, ki ga kmalu zapustite in sledite markacijam, ki vas usmerjajo levo navzgor. Ob dostopu do ceste, ki vodi čez travnik ste le še 5 minut oddaljeni do planinskega doma, ki se nahaja na drugi strani obsežnega travnika.

 

Odstavek

V povezavi z Bočem kroži tudi legenda o razbojnici Špelki, ki naj bi se s svojo tolpo skrivala v Balunjači, kraški jami pod vrhom Boča. Grof Dizma jo je ujel in dal obglaviti, ker je ugrabila njegovega sina, vendar jama še vedno buri duhove.

Background image
20140518 Planinski dom na Bocu 43

Odstavek

Planinski dom na Boču stoji na prostrani planoti Na Ravni, na zahodnem pobočju Boča, zraven cerkvice Sv. Miklavža iz 16. stoletja. Prva skromna koča na vrhu Boča je bila odprta septembra 1899, vendar so leta 1930 pod vrhom zgradili novo planinsko kočo, na vrhu Boča pa postavili lesen razglednik. Dom je odprt vse dni v tednu, razen ponedeljka. Z njim upravlja PD Poljčane.

Background image
20140518 Planinski dom na Bocu 52

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.