Gremo v hribe
Menu

Mozirska koča na Golteh

Izleti

Mozirje ali »cvetni doli med belimi vrhovi«, kot je slogan kraja, leži v spodnjem delu Zgornje Savinjske doline. Nad mestom se dvigajo pogorja Golt in Dobrovlja in na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt in Mozirskih planin, stoji Mozirska koča. V Savinjo se iz hribovitega sveta Golt stekajo številni potoki in zanimivo izročilo o potoku Trnava pravi, da vsak, ki se le enkrat umije v potoku, nikoli ne zapusti Mozirja.

Nadmorska višina:

1356 m

Območje:

Kamniške in Savinjske Alpe

Izhodišče:

Žekovec / kmetija Verbuč v Šmihelu

Trajanje pohoda:

2 h (zahtevna pot) / 1 h 15 min (nezahtevna pot)

Razgled

Od Mozirske koče proti jugu vidimo Gornjo Savinjsko dolino z Mozirjem in Nazarjami, Goro Oljko, Celjsko kotlino, Dobrovlje in Menino planino. Proti zahodu Lepenatko, Veliki Rogač in Savinjske Alpe z Ojstrico. Z bližnjega roba, ki je vzhodno od koče, pa vidimo Šaleško dolino z Velenjem in Šoštanjem, Paški Kozjak in Pohorje v ozadju. Le uro hoda stran,stoji Medvedjak, na katerem je razgledni stolp in z njega vidimo Raduho, Peco, Travnik, Komen, Smrekovec in Uršljo goro.
 

Dostop

Avtocesto Ljubljana-Maribor (ali obratno) zapustite na izvozu za Šentrupert, Polzelo, Mozirje oziroma Golte. Pot nadaljujete po cesti v smeri Mozirja. V Mozirju na glavnem križišču (pred upravno stavbo) sledite oznakam za Golte oziroma Žekovec (približno 4 km). S hojo pričnete na spodnjem parkirišču gondolske žičnice za Golte. Mimo vikendov preidete v gozd, kjer se začnete zmerno vzpenjati. Po prečkanju gozdne ceste in nekaj minutah gozda prispete na makadamsko cesto, kjer nadaljujete v desni smeri. Pot vodi mimo kmetije Kugler in po asfaltirani cesti mimo studenca s pitno vodo. Za studencem krenete v gozd in nadaljujete pot do travnikov in kmetije Keber. Naprej prek dvorišča kmetije, nakar vas čaka najbolj strm del pohoda: naravnost navzgor po travniku, mimo vodnega zajetja do travnikov kmetije Planinšek. Nad kmetijo je asfaltirana cesta, ki vodi v Golte. Po cesti nadaljujete slabih 10 minut, nato pa zavijete desno v gozd in v slabe pol ure prijetne poti po gozdu pridete do Mozirske koče.

Nekoliko lažja varianta pohoda ima izhodišče pri kapeli ob kmetiji Verbuč v Šmihelu. V Mozirju sledite oznakam za Šmihel, kjer pot nadaljujete mimo cerkve in nato levo proti Mozirski koči na Golteh. Pot vodi mimo kmetije Jesovnik, na naslednjem križišču pa zavijete desno, čez gozd in naravnost do kapele. Avto lahko pustite ob kapeli in pot nadaljujete peš. Po dveh krajših vzponih skozi gozd greste po kolovozu prek asfaltirane ceste in kmalu ste na poti, ki vodi iz Žekovca.

V letu 2011 je bila Mozirska koča na Golteh celostno obnovljena. Koča je stalno odprta, z njo upravlja PD Mozirje.
 

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.