Gremo v hribe
Menu

Koča na Kopitniku

Izleti

Med Rimskimi Toplicami in Zidanim Mostom se visoko nad desnim bregom reke Savinje dviga kopitast, raztegnjen in rahlo upognjen skalnat rogelj, Kopitnik. Prav nič eleganten ni, a ravno zaradi svoje navidezne robustnosti kar vabi, da nas začara, nekatere morda tudi prestraši.

Nadmorska višina:

865 m

Območje:

Zasavsko – Posavsko hribovje

Izhodišče:

Rimske Toplice

Trajanje pohoda:

1h 50 min

Predvsem njegova skalnata stran, kjer nas planinska pot, ko že mislimo, da vrha sploh ni, popelje do prepadnega skalnatega pomola, ki štrli iz gozdnatega pobočja. A brez skrbi, tudi Kopitnik ima svojo prijaznejšo in položnejšo plat. Vzpon le do koče vam bo zagotovo ostal v prijetnem spominu, zato le... prek Lurda na Kopitnik!

Razgled

Z jase pri koči vidimo proti vzhodu dolino Savinje proti Laškemu ter severno obrobje Posavskega hribovja proti Celjski kotlini s Tolstim vrhom; na severni strani sta Šmohor in Malič, na obzorju Pohorje. Če pa se povzpnemo na skalni vrh Kopitnika, vidimo pod seboj dolino Savinje proti Zidanemu Mostu in nad njo Veliko Kozje, pogled pa seže še proti vzhodu in jugovzhodu do Medvednice in Gorjancev. Na zahodu vidimo Kum.
 

Dostop

Izhodišče za vzpon na Kopitnik je v Rimskih Toplicah tako pri trgovini Tuš, kakor iz naselja Šmarjeta (sotočje cest iz Celja , Zidanega Mostu in Hrastnika) pri pokopališču, kjer je zadovoljivo velik parkirni prostor za osebne avtomobile. Od tam se že vidi cerkvica Lurške Matere Božje (pod cerkvijo je včasih izvirala zdravilna voda, danes je studenček usahnil), od koder vodi pot na Kopitnik skozi gozd in prek posameznih jas vse do lovskega doma. Od tam je do koče še približno 10 min. Do skalnatega vrha za najpogumnejše je od koče še 15 min hoda, kjer je potrebna velika mera previdnosti, saj je vrh ozek in prepaden. Iz vrha je možen sestop tudi preko vulkanskega Stražnika in obnovljenega zdravilišča Rimske Terme.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih; z njo upravlja PD Rimske Toplice.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.