Gremo v hribe
Menu

Koča na Dobrči

Izleti

Mogočna Dobrča se strmo dviga iz gorenjske ravnine in je zagotovo edina, ki brezsramno že dolga stoletja sedi na dveh stolčkih: zemljepisno predstavlja najjužnejši odrastek Stola in je del Karavank, medtem ko geološko spada v Kamniške Alpe. A ji tega ni zameriti. Oddolži se nam vsakič, ko stopimo na njene planinske poti in se tik pod vrhom, pri koči, zazremo v daljavo.

Nadmorska višina:

1478 m

Območje:

Gorenjska

Izhodišče:

Brezje pri Tržiču

Trajanje pohoda:

2h 30 min

Zaradi svojega izjemnega razgleda, ki nam ga ponuja, gori pravijo kar gorenjski balkon. Pobočje, na katerem stoji koča, se imenuje tudi Kres. Zaradi svoje strateške lege so na tem strmem južnem pobočju kurili kresove in s tem v širne daljave širili glas o nevarnosti turških vpadov.

Koča na Dobrči je bila leta 2012 razglašena za najprijaznejšo in s tem najbolj priljubljeno planinsko kočo. Z njo upravlja PD Tržič, ki letos praznuje 105 let delovanja. V poletni sezoni je koča odprta vsak dan, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Za dogovorjene termine je odprta tudi izven rednih terminov.

Razgled

Z gorenjskega balkona se razgled na vzhodu odpira na Kriško goro in Storžič, za njima se bohotijo vrhovi Kamniških Alp. Na jugovzhodu vidimo Posavsko hribovje, pred katerim leži širna Ljubljanska kotlina, za njo pa notranjsko hribovje s Snežnikom in Javorniki. Ob vznožju Dobrče se na jugu med Tržičem in Begunjami dviga planota Podgora, za njo pa se razteza gorenjska ravnina, ki jo obrobljajo Polhograjsko hribovje, Škofjeloško pogorje, Jelovica, Pokljuka, Lubnik, Blegoš, Porezen, Ratitovec ter v daljavi panorama Julijcev s Triglavom.

Dostop

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerite na izvoz Ljubelj in cesti sledite do izvoza za Tržič, kjer tik pred črpalko zavijete desno in nato takoj spet levo proti Begunjam. Peljite se do vasi Brezje, kjer lahko parkirate pri cerkvi Sv. Neže, avtobusni postaji ali gostilni Dobrča. Peš se odpravite po cesti v smeri Begunj. Kmalu se bo desno odcepila cesta, ki vodi na Bistriško planino. Po njej hodite le nekaj minut. V križišču se usmerite levo v smeri Dobrče in sledite markacijam do koče.

Deli na:

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.