Gremo v hribe
Menu

Koča na Blegošu

Izleti

Blegoš je očak Škofjeloškega pogorja, mogočen in plečat. Razgled z njegovega vrha je veličasten, saj daleč naokoli ni višje vzpetine in zdi se, da bi z njega lahko objeli celotno Slovenijo. Blegoš je pašna planina, čeznjo pa poteka tudi Rupnikova linija, zgrajena pred II. svetovno vojno. Od koče, ki se nahaja prečudovitih 200 m pod vrhom, je Blegoš pokrit z mehkim zeleno-rožnatim tepihom, ki mamljivo vabi, da spočijete utrujene noge in se pustite razvajati sončnim žarkom.

Nadmorska višina:

1391 m

Območje:

Škofjeloško hribovje

Izhodišče:

Črni Kal

Trajanje pohoda:

1h 30 min

Razgled

Definicijo razgleda bi lahko napisali tudi po izkušnji z vrha Blegoša: proti vzhodu vidimo Koprivnik, Mladi vrh in Lubnik, naprej pa Polhograjsko hribovje s Toščem ter Posavsko s Kumom. Na južni strani je del Poljanske doline, na obzorju Snežnik, Javorniki inTrnovski gozd. Če se obrnete proti zahodu vidite Porezen in Spodnje Bohinjske gore, severozahodno pa se nad Selško dolino dviga Ratitovec, za njim se mogočijo Julijske Alpe s Triglavom. Na severu opazujete Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.

Dostop

Cesto Škofja Loka – Žiri zapustimo v Poljanah in se usmerimo v 5 km oddaljeno vas Javorje. Od tu je 3 km do Gorenje Žetine in še 2 km do Črnega kala. Tu ob razcepu 5 cest pustimo avto in se naprej odpravimo peš, kot piše na smerni tabli z označenimi potmi proti vrhu Blegoša. Lahko izberemo jugovzhodno smer na Prvo ravan. Do koče bomo potrebovali 1,5 ure, ravno toliko tudi do vrha Blegoša. Grebenska pot je strma, vrh pa dosežete v 1 uri. Za severozahodno smer na Murave in do koče boste porabili 1 uro, če se boste povzpeli še na vrh Blegoša pa še 20 minut.

 

Blegoš je očak Škofjeloškega pogorja, mogočen in plečat. Razgled z njegovega vrha je veličasten, saj daleč naokoli ni višje vzpetine in zdi se, da bi  z njega lahko objeli celotno Slovenijo. Blegoš je pašna planina, čeznjo pa poteka tudi Rupnikova linija, zgrajena pred II. svetovno vojno, ki pa nikoli ni služila svojemu namenu, a je vredna ogleda. Od koče, ki se nahaja prečudovitih 200 m pod vrhom, je Blegoš pokrit z mehkim zeleno-rožnatim tepihom, ki mamljivo vabi, da spočijete urujene noge in se pustite razvajati sončnim žarkom. Če tovrsten počitek ne zaleže in ste po vzponu še vedno utrujeni, vam lahko prišepnemo rešitev: legenda pravi, da pod Blegošem izvira studenec, kjer se je svoj čas napajala divjad. Lovci so lokacijo in priliko izkoristili za »dober ulov«, kar pa ni bilo povšeči dobrim vilam, zato so studenčnico uročile: kadar koli se je lovec odžejal v izviru, se je spremenil v zajca. A da ne bi trpeli tudi nedolžni, ki so se krepčali s studenčnico, so svoj urok spremenile in poslej se tisti, ki pije njega vodo, ne spremeni v zajca, temveč dirja po Blegošu, lovi divjad, a je ne ujame. Če vas bodo noge težko nosile, brž poiščite začarani studenec.

Koča na Blegošu je odprta stalno od 25.4. do 20.10.2013, v preostalem letnem času pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.