Gremo v hribe
Menu

Domžalski dom na Mali planini

Izleti

Mala planina je del največje visokogorske pašne planine na slovenskem, Velike planine. Ta slovi po prav posebni čarobnosti. Njen zaščitni znak so obširne pašne ravni s pastirskimi stanovi, številne vrtače, jame in brezna, planina pa se ponaša tudi s kapelico Marije Snežne, ki je bila leta 1939 postavljena po načrtih arhitekta Plečnika, Preskarjevo bajto, enega redkih ohranjenih pastirskih stanov in siru trnič.

Nadmorska višina:

1534 m

Območje:

Kamniške in Savinjske alpe

Izhodišče:

Kranjski rak / Stahovica

Trajanje pohoda:

1 ura 30 min (nezahtevna pot), 3 ure 10 min (nezahtevna pot)

Razgled

Z rebri nad domom je čudovit razgled na vse strani. Proti vzhodu se pobočja Velike planine spuščajo proti Volovjeku in Rogačevi skupini. Na jugu pogled seže prek Ljubljanske kotline vse do Polhograjskega hribovja, Krima, Mokrca, Nanosa, Javornikov, Snežnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju. Razgled na zahodu zapira Krvavec, od severozahoda do severovzhoda pa se za Veliko planino kitijo Grintovec, Skuta, Brana, Planjava in Ojstrica.
 

Dostop

Iz Kamnika se peljite proti prelazu Černivec. Približno 100 m pred prelazom zavijte ostro levo za Kranjski Rak. Cesta vas bo pripeljala do prelaza Volovjek, kjer parkirajte v bližini gostišča Kranjski Rak (parkiranje pred gostiščem je dovoljeno le gostom).

Daljša različica pohoda na Malo planino je iz Stahovice. Iz Kamnika se peljite v smeri Kamniške Bistrice. Ko pridete do Stahovice zavijte levo za Kamniško Bistrico in žičnico do Velike Planine. Po približno 50 metrih parkirajte na označenem parkirišču pri tovarni Calcit. Parkirate lahko tudi na desni strani ceste na primernem prostoru ob cesti, ki vodi v Prapretno. Iz obeh izhodišč do doma vodita dobro markirani poti.

Mala planina je del največje visokogorske pašne planine na slovenskem, Velike planine. Ta slovi po prav posebni čarobnosti. Njen zaščitni znak so obširne pašne ravni s pastirskimi stanovi, številne vrtače, jame in brezna, planina pa se ponaša tudi s kapelico Marije Snežne, ki je bila leta 1939 postavljena po načrtih arhitekta Plečnika, Preskarjevo bajto, enega redkih ohranjenih pastirskih stanov, ki je danes zavarovan kot edinstveni spomenik pastirske arhitekture, številnimi etnografskimi značilnostmi (srebrna fibula, žlice, sekira…) in siru trnič (lepo okrašena kepa sira iz posnetega mleka).

Če boste imeli srečo, morda srečate divjega moža ali belo deklico, prvotne prebivalce planine, ki so jih pred 3000 leti pregnali pastirji. Bojda še vedno živijo na najbolj skritih mestih.

Domžalski dom stoji na nižjem delu Velike planine imenovane Mala planina. Z njim upravlja Planinsko društvo Domžale. Dom je odprt vsak dan.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.