Gremo v hribe
Menu

Dom v Kamniški Bistrici

Izleti

Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška Bistrica, tik nad jezercem, v katerega se iz več izvirov izliva Bistrica. Dolina je ledeniškega izvora in sega v osrčje Kamniških Alp. V bližini doma se nahaja Plečnikov dvorec, delo našega arhitekta Jožeta Plečnika, prvotno imenovan Lovska koča kralja Aleksandra.

Nadmorska višina:

600 m

Območje:

Kamniške in Savinjske Alpe

Izhodišče:

Stahovica (Koželjeva pot)

Trajanje pohoda:

2 h 30 min (nezahtevna pot)

Razgled

Od doma je lep razgled na venec Kamniških Alp, ki obkroža dolino. Vzhodno se vzpenjajo južna pobočja Rigeljca in Mešenika, na zahodu se nad dolino dvigajo pobočja Kalškega grebena, na severozahodu pa nam pogled seže v osrčje Kamniških Alp, kjer se kažejo Skuta, Štruca, Mlinarsko sedlo in vrh Grintovca. V nasprotnem kotu (jugovzhodno), vidimo pobočja Velike planine, na jugu pa nam širši razgled zakrivajo pobočja Mokrice.
 

Dostop

Z avtom se odpravite do Kamnika in sledite tablam v smeri Kamniške Bistrice. Izhodišče našega pohoda bo v Stahovici, kamor vodi edina cesta iz Kamnika. Pohod bo potekal po Koželjevi poti, ki poteka ob Bistrici (sledite markacijam). Dom v Kamniški Bistrici lahko služi kot cilj, v kolikor se na pohod odpravite po nezahtevni poti iz Stahovice (Koželjeva pot), lahko pa je tudi izhodišče. V kolikor se do parkirišča, ki je tik pod domom, odpravite z avtom vam sama lokacija ponuja odlično izhodišče za pohode proti številnim postojankam: Cojzovi koči na Kokrskem sedlu, koči na Kamniškem sedlu, Domžalskem domu na Mali planini in Kocbekovemu domu na Korošici. Za te pohode boste porabili od tri do pet ur.

V bližini doma se nahaja Plečnikov dvorec, delo našega arhitekta Jožeta Plečnika, prvotno imenovan Lovska koča kralja Aleksandra. Kakšnih 15 minut naprej od dvorca se pride do spominskega parka, posvečenega vsem, ki so svoja življenja izgubili v Kamniško-Savinjskih Alpah. Približno kilometer pred "koncem", kot domačini imenujejo prostor, kjer stoji dom, pa se nahaja 30 m globoka soteska Predaselj, kjer si je reka izklesala svojo pot.

Planinski dom je odprt v petek, soboto in nedeljo, z njim pa upravlja PD Ljubljana Matica.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.