Gremo v hribe
Menu

Dom na Peci

Izleti

To je dežela Kralja Matjaža in nagajivega rudarskega škrata. Tja, kamor vas vabimo, prosimo, da pridete tiho in nežnega koraka. Dom na Peci se nahaja namreč le nekaj minut hoda od Matjaževe votline, kjer spi. Legenda namreč pravi, da se je dobrohotni pravičnež, ki je koval zlatnike in jih delil med Korošce, pred združenimi zlobnimi vladarji, skril v nedrje gore Peca.

Nadmorska višina:

1665 m

Območje:

Koroška

Izhodišče:

Jakobe / Mitnek

Trajanje pohoda:

45 min / 2 h

Ta se je odprla sama od sebe in ga sprejela skupaj z vojščaki, da jim nudi zavetišče. Vse odtlej, vladal naj bi v 15. stoletju, Matjaž spi za mizo v svoji votlini. Pravijo, da ko bo njegova brada zrasla toliko, da se bo devetkrat ovila okoli mize, da se bo zbudil. Takrat se Koroški ponovno obetajo zlati časi. 

Background image
GVH doma na Peci 160

Od doma vas ura in pol hoda loči do vrha Pece. Vzpon toplo priporočamo. 

Dom na Peci je odprt od 1.6. do 30.9. vsak dan. Izven sezone ob praznikih, sobotah in nedeljah do 15. ure. Odprtost v zimskem času je odvisna od trenutnih snežnih in vremenskih razmer.

Background image
GVH doma na Peci 115

Razgled

Od koče razgleda ni, saj jaso obdaja gozd. Z razgledi bolj radodaren je vrh Male Pece, ki je le slabih 10 min hoda odda oddaljen od doma. Od tam se pogled odpira na vzhodna pobočja Pece in okoliške vrhove. 

Dostop

Iz Mežice preko Jakob

Zapeljete se do Mežice in pri odcepu za Avstrijo (pred hotelom Peca) zavijete desno. Nadaljujete proti mejnemu prehodu, pred katerim se pot odcepi levo proti Peci. Cesta vodi še približno 5 km po asfaltirani poti, nato se nadaljuje po gozdni, makadamski cesti. Na vrhu ceste pridete do križišča, kjer zavijete desno proti nekdanji karavli (Terče). Tu lahko parkirate in pot nadaljujete peš po markirani poti (čas hoje do doma je približno 1 h 30 min). 
Družinam z otroki mlajšimi od 5 let, ki niso vajeni hoje v hrib in starejšim, slabše pripravljenim pohodnikom priporočamo, da pot nadaljujejo z avtomobilom mimo karavle po gozdni cesti vse do križišča, kjer je s tablo označena cesta do zadnjega parkirišča Jakobe. Tu zavijete levo in parkirate. Do doma vas bo vodila dobro označena planinska pot. Cilj boste dosegli v 45 minutah.

Iz Črne na Koroškem preko Mitneka

Na krožišču v Črni izberite izvoz za Podpeco, nato pot nadaljujete desno preko mostu in proti Podpeci (Helena) v kraj Mitnek. Tu parkirate in pot nadaljujete po označeni poti do Doma na Peci. Cilj boste dosegli po dveh urah hoda.

Dobri ali slabi dve uri, odvisno od tega od kod in do kam točno potujete, je do Koroške. Če se vam zdi predaleč ter najdete še kar nekaj stereotipnih izgovorov, zakaj se do tja ne bi peljali, potem je škoda na vaši strani. Zagotovo. Koroška je namreč zakladnica naravne in kulturne dediščine v najširšem smislu. Njena lepota je osupljajoča, ljudje pa dobrosrčni in topli.

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.