Gremo v hribe
Menu

Dom na Menini planini

Izleti

Prečudovita krajina Menine planine bi še razbojniku Ceferinu omehčala srce. Le kako ne, saj naj bi Menina po pričevanju legende nastala iz zlatega lasu najlepše vile: najmlajši in najlepši pastir je najmlajšo izmed vil želel zase; lovil jo je in lovil in ko se ji je toliko približal, da bi jo skoraj že lahko prijel za zlate in v vetru vihrajoče lase, si je vilinka iz glave izpulila en sam las in ga vrgla na zemljo.

Nadmorska višina:

1453 m

Območje:

Kamniško – Savinjske Alpe

Izhodišče:

Gornji Grad

Trajanje pohoda:

3 h

Razgled

Obsežen razgled je z Vivodnika, na katerem je PD Gornji Grad leta 1981 postavilo razgledni stolp in je od doma oddaljen 15 minut hoda. A se splača, saj od tod vidimo: proti vzhodu podolgovat hrbet Menine, še naprej pa Paški Kozjak, Boč in Donačko goro; proti jugovzhodu je Posavsko hribovje; na južnem obzorju se riše Snežnik, Javorniki in Nanos; najlepši je pogled proti zahodu, kjer so za Veliko planino vrhovi Savinjskih Alp, levo od njih pa Škofjeloško pogorje, Jelovica in del Julijcev s Triglavom; od zahoda proti severu se dvigajo Olševa, Raduha in Peca ter na severu Golte, za njim pa Uršlja gora, Paški Kozjak in Pohorje.
 

Dostop

Iz Savinjske doline ali iz Kamnika preko prelaza Črnivec, se zapeljete do Gornjega Gradu, kjer na urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji parkirajte. S parkirišča nadaljujte ob glavni cesti proti Savinjski dolini. Po nekaj 10 m pridete do manjšega križišča, kjer vas oznake za Dom na Menini planini usmerijo desno na ulico Prod. Takoj za prvo hišo pridete na označeno razpotje, kjer nadaljujte naravnost v smeri Menine planine mimo Semprimožnika. Pot do doma na Menini planini je odlično markirana, zato sledite označbam, ki vas bodo pripeljale do razglednim travnatih pobočij, na katerih se najaha dom.

Svoje ime je Menina planina dobila po menihih iz gornjegrajskega samostana, kateremu okrožju je pripadala. Pot do doma je valovita in polna jezerc ter dom čudovitih malih kapelic, kjer lahko pozvonimo in si zaželimo uresničitev najbolj skrivnih želja.

Background image
20130622 Dom na menini planini 01

Dom na Menini planini je od 1. junija do 30. septembra redno oskrbovan, v preostalem delu leta pa obratuje med vikendi in prazniki. Z njim upravlja PD Gornji Grad.

Background image
20130622 Dom na menini planini 33

Ostali izleti

stol v2

Prešernova koča na Stolu

Izleti

Koča v zadnjih letih postala priljubljena destinacija lovilcev sončnih vzhodov in zahodov. Razgled z nekaj minut oddaljenega najvi…

Preberite več

Smohor 1mm

Planinski dom na Šmohorju

Izleti

Planinski dom Šmohor stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Številne pohodnike in kolesarje poleg odlične gostinske ponudbe planinskega doma in prostranega travnika, ki najmlajšim ponuja poligon vragolij, vabi tudi cerkvica sv. Mohorja, katere starost sega v davno sredino 15. stoletja.

Preberite več

Planina Duplje

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Izleti

Če je katero visokogorsko jezero morda lepše, pa zagotovo ni višje ležeče in večje kot je Krnsko. 20 min hoje pod njim se nahaja ena najbolj obiskanih slovenskih planinskih postojank, Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Preberite več

Bogatin v2

Koča pod Bogatinom

Izleti

Bohinjski konci vedno navdušijo. Okoliške planine in vrhovi so posejani s pastirskimi in planinskimi postojankami, kar jih dela še toliko bolj privlačne. Ena med njimi je Koča pod Bogatinom, ki stoji v prostrani kotlini s planino »Na Kraju«, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. In tam je res lepo!

Preberite več

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.