Gremo v hribe
Menu
Smohor4 v2

Šmohor pred Šmohorjem

24 september • Iskanje

Včeraj smo v Sloveniji prvič praznovali dan športa. Aktivno, kot se spodobi za tak dan, smo ga preživeli tudi mi. Bili smo na Šmohorju, kjer bomo v soboto zaključili enajsto sezono gibanja Gremo v hribe in nagradili naše najbolj aktivne pohodnike.

˝Šport je praznik! Danes je vaš čas za šport. Oblecite se v športno opremo in bodite aktivni …˝ ob jutranji kavi v Laškem prikimavamo namigu z naslovnice osrednjega slovenskega časnika. Na parkirišču pred dvorano Tri Lilije, tam domujejo naši fantje iz KK Zlatorog Laško (Mimogrede, v soboto s tekmo na Polzeli pričenjajo letošnje državno prvenstvo. Navijamooo!), si nadanemo praznično opravo. Naš praznični ˝dresscode˝ so seveda funkcionalna pohodna oblačila in obutev. V nahrbtniku je, preverjamo, tudi Zlatorogova knjižica  ˝Gremo v hribe – Planinski dnevnik 2020˝. Naj se #danslosporta prične! Gremo v hribe, Šmohor prihajamo …

V zmernem uživaško-prazničnem tempu smo na vrhu v dobri uri in pol. Pot je lepo urejena in dobro označena. Na vrhu je živahno. Četrtošolci in petošolci s Petrovč. Športni dan na dan športa. Mladi pohodniki prvih slovenskih nosilcev zlatih olimpijskih kolajn, Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec so jih osvojili 23. septembra 2000 v Sydneyu, večinoma (še) ne poznajo. So pa navdušeni nad Dragićem in Dončićem, pa Pogačarjem in Rogličem …

4

˝Tudi otroke šport navdušuje in navdihuje. Kot vidite so aktivni, polni energije. V šoli jih spodbujamo k redni telesni dejavnosti. Vsako jesen organiziramo tudi pohodniški športni dan na Šmohor. Letos, seveda ne slučajno, na dan športa,˝ nam je pred odhodom v dolino povedala Valentina Asenberger, razredničarka petošolcev, ki je skupaj s še štirimi kolegicami poskrbela, da so mladi pohodniki varno, sproščeno in  lepo preživeli sončen dan na Šmohorju.

Smohor2

5

Sproščeno in lepo pa se na Šmohorju vedno počuti Tone iz Mokronoga. ˝Vsaj enkrat na mesec pridem. Tudi sicer sem hribovsko aktiven. Z družbo še petih upokojenskih kolegov imamo srede rezervirane za pohode. Danes sem izjemoma sam,˝ pravi navdušeni pohodnik in ljubitelj laškega piva, ki zelo dobro pozna tudi gibanje Gremo v hribe. Veseli ga dejstvo, da podjetja tudi na takšen način podpirajo projekte, ki tako kot šport povezujejo in združujejo Slovence.

Smohor3

Povezujemo in združujemo, torej. To soboto bomo na Šmohorju v družbi vrhunskih športnikov proslavili še eno uspešno sezono. Tamkajšnji Planinski dom je pred tremi meseci kot oskrbnica prevzela Breda Lorger. ˝To je bila moja življenjska želja. Prijavila sem se na razpis in zdaj sem tu. Ni mi žal!˝ je zadovoljna gostinka iz Galicije v občini Žalec. Tam, doma, imajo tudi manjši kmetijo. Zelenjava, ki jo strežejo na Šmohorju, je domača. Dobavitelj mesa je prav tako preverjen in preizkušen. Breda suši tudi zelišča: melisa, žajbelj, meta, bezeg in lipa. Hišni čaj je zakon! V soboto utegne biti že malce jesensko hladno, priporočamo!

Pa nam Breda z ekipo za soboto pripravlja kakšno kulinarično presenečenje? ˝Se bomo potrudili in prilagodili razmeram. V mislih smo imeli jedi z žara, a ker naj bi bilo malce bolj hladno, bomo ponudbo prilagodili: golaž, gobova juha v kruhovih posodicah, pečenica z zelenjavo. Pa štruklji in razni zavitki,˝ napoveduje Breda. Komaj čakamo! Na vrhu pa lačni in žejni ne bomo samo pohodniki ampak tudi kolesarji. V soboto bo namreč na sporedu tudi 14. Kolesarski vzpon Pivovarne Laško na Šmohor. Prireditev bo ob vsakem vremenu, tako kot naša. Kolesarji in pohodniki pač nis(m)o ˝iz cukra˝ …

Se vidimo v soboto na Šmohorju! Gremo v hribe! Gas, gas …   

To spletno mesto vedno uporablja piškotke, ki so nujni za njegovo delovanje, z vašim soglasjem pa tudi analitične in oglaševalske piškotke. Z izborom opcije »Strinjam se« se bodo na vašo napravo namestili vsi piškotki. Če tega ne želite, to lahko spremenite s klikom na »Prilagodite nastavitve«. Več informacij najdete v politiki piškotkov.